Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ: Οι εργαζόμενοι δεν εκβιάζονται, ούτε εξαγοράζονται...

Επίθεση στον κ. Σπίρτζη πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ μετά τη δήλωση του ότι ο ΑΣΥΘ δεν θα ενεργοποιηθεί και ότι το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη θα το αποφασίσουν οι πολίτες, αναφερόμενος φυσικά στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ:
"Οι Εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, οι Θεσσαλονικείς και όλοι οι Έλληνες πολίτες, ούτε εκβιάζονται, ούτε εξαγοράζονται και θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, με βάση την γενικότερη κυβερνητική και προγραμματική πολιτική, αξιολογώντας το σύνολο των προγραμμάτων όλων των κομμάτων και όχι τη πολιτική σε ένα μεμονωμένο τομέα.

Η εφαρμογή των νόμων, πολύ περισσότερο νόμων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και τάσσουν προθεσμίες και ημερομηνίες εφαρμογής των, δεν εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του κάθε Υπουργού να τους εφαρμόσει, αλλά έχουν υποχρέωση δεσμευτική για την εφαρμογή τους. 

Το ν. 4482/2017 θεσμοθέτησε η σημερινή Κυβέρνηση και ο ίδιος ως αρμόδιος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, προώθησε στη Βουλή των Ελλήνων και έγινε νόμος του Κράτους απ’ τις 25 Ιουλίου 2017. 

Κατά συνέπεια υποχρεούνταν η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί, το αργότερο έως το τέλος του 2018, 
  • να είχαν προχωρήσει στην σύσταση της ΑΣΥΘ Α.Ε. (κύρωση καταστατικού, ως άρθρο 21 του ν. 4482/2017), 
  • να είχε διοριστεί το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής, 
  • να είχαν προχωρήσει στην σύνταξη, στην έκδοση και ισχύ του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας ως επίσης ρητά ορίζεται επίσης στο ν. 4482/2017 (άρθρο 20), 
ούτως ώστε ήδη να είχε προχωρήσει η, δεσμευτική για τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, εφαρμογή του ν. 4482/2017.

Καταγγέλλουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, που αντί να δώσει εξηγήσεις στους Εργαζόμενους και στους Θεσσαλονικείς γιατί δεν εφάρμοσε, ως κατά νόμο είχε δεσμευτική υποχρέωση το ν.4482/2017, δηλαδή να εξηγήσει τους λόγους, τους σκοπούς και τις αιτίες γιατί δεν έχει ήδη συσταθεί η ΑΣΥΘ Α.Ε. και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μεταφοράς του έργου, των μέσων, των υποδομών και του προσωπικού του ΟΑΣΘ στην ΑΣΥΘ, απειλεί και εκβιάζει περί ιδιωτικοποίησης του κρατικοποιημένου ΟΑΣΘ αν οι Εργαζόμενοι και οι Θεσσαλονικείς δεν ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς αν και έχουν περάσει 2 περίπου έτη απ’ την ισχύ του ν. 4482/2017, παρά τις επαναλαμβανόμενες βαρύγδουπες δηλώσεις περί κυκλοφορίας 500 λεωφορείων απ’ τον Σεπτέμβριο του 2017, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί κυκλοφορίας νέων και καινούργιων λεωφορείων απ’ τον Μάιο του 2018, η πραγματικότητα είναι απογοητευτική. 

Ποτέ ο ΟΑΣΘ στην έως σήμερα λειτουργία του, δεν παρείχε τόσο υποβαθμισμένες υπηρεσίες στους Θεσσαλονικείς. Ακόμη και στα τελευταία 2 έτη προ της κρατικοποίησής του, που είχε στραγγαλιστεί οικονομικά ο Οργανισμός απ’ την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς, η κυκλοφορία των λεωφορείων υπερέβαινε κατά μέσο όρο τα 430 λεωφορεία. 

Τα 2 χρόνια του κρατικοποιημένου ΟΑΣΘ δεν κυκλοφορούν κατά μέσο όρο πάνω από 350 λεωφορεία, ενώ ακόμα και η τηλεματική υποβαθμίστηκε και παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα ως προς την αξιόπιστη λειτουργία της.

Το «κυνήγι μαγισσών» που έχουν επιδοθεί οι έχοντες την ευθύνη του κρατικοποιημένου ΟΑΣΘ, προκειμένου να τεκμηριώσουν τις εκτιμήσεις τους «περί πάρτι δεκαετιών απ’ τον ιδιωτικό ΟΑΣΘ» δυστυχώς έχει οδηγήσει τον Οργανισμό στην εγκατάλειψη ως προς τον βασικό στόχο που είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών και η παροχή των κατά νόμο και τις ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών κυκλοφορία 500 τουλάχιστον λεωφορείων.

Όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των ανέργων, που τον Ιούλιο του 2015 θεσμοθετήθηκε ενόψει και των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 (δηλαδή πολιτική αντίστοιχη των πρόσφατων επιδοματικών πολιτικών) και ο ιδιωτικός ΟΑΣΘ εφάρμοζε, αν και όχι με τον απόλυτο τρόπο που εφαρμόζεται απ’ την κρατικοποίηση του Οργανισμού. 

Και η αιτία της έμμεσης εφαρμογής (διαγραφή κάθε βεβαίωσης παράβασης από ανέργους που κυκλοφορούσαν χωρίς εισιτήριο - και όλοι οι άνεργοι κυκλοφορούσαν χωρίς εισιτήριο) πάλι ήταν η Κυβέρνηση, τα αρμόδια Υπουργεία που αρνούνταν να εφαρμόζουν τις σχετικές ρυθμίσεις της ΚΥΑ που είχε κυρωθεί με το άρθρο 77 του ν.4331/2015, που όριζε την υπογραφή σχετικών συμβάσεων και την ανάλογη αποζημίωση του ΟΑΣΘ και βέβαια ως Εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ είμαστε υπέρ της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανέργων και της εν γένει άσκησης κοινωνικής πολιτικής προς ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ, άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι, μαθητές-φοιτητές, κλπ), αλλά τo κράτος που ασκεί την κοινωνική πολιτική να καταβάλει την αντίστοιχη αποζημίωση προς τους συγκοινωνιακούς φορείς (δημόσιους ή ιδιωτικούς).

Εκτός απ’ την καταγγελία του Υπουργού περί μη εφαρμογής του ν. 4482/2017, αν και πέρασαν 2 περίπου έτη απ’ την ισχύ του, ανακοινώνουμε στους Θεσσαλονικείς ότι ως Εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του Φορέα παροχής των αστικών συγκοινωνιών στην Θεσσαλονίκη, με την ουσιαστική και ενεργό σύμπραξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α΄ & Β΄ βαθμού και μελλοντικά της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης). 

Είμαστε όμως αντίθετοι στην συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως συμβαίνει δυστυχώς απ’ την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, με κίνδυνο να διαμορφωθεί η εντύπωση ότι είναι καλύτερο το μοντέλο του ιδιωτικοποιημένου φορέα έναντι του δημόσιου.

Καλούμε τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, να προχωρήσει έως 30.6.2019 στην εφαρμογή των δεσμευτικών γι’ αυτόν διατάξεων του ν. 4482/2017. Άλλως θα κρίνουν αναλόγως αυτόν και την Κυβέρνηση που συμμετέχει, οι Εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ και οι Θεσσαλονικείς."


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ           Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΣΕΡΜΕΝΙΔΗΣ Δ.         ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ Κ. 

ΠΗΓΗ: seoasth.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου