Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

«Διαβάζω και Αλλάζω τον Κόσμο»: Μια ξεχωριστή δράση στο μετρό Συντάγματος

Την Κυριακή 14 Απριλίου, από τις 11:00 ως τις 19:00, η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την οργάνωση «Διαβάζω για τους άλλους» θα περιμένει όλους και όλες στο Μετρό Συντάγματος!

Εκεί θα γιορτάσουμε μαζί το κλείσιμο μιας χρονιάς, όπου 260 εθελοντές διάβασαν 2.548 ώρες, 13.550 σελίδες και ομόρφυναν τον κόσμο εκατοντάδων συμπολιτών μας από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες!

Στην εκδήλωση με τίτλο «Διαβάζω και Αλλάζω τον Κόσμο», που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία της ηχογράφησης ενός βιβλίου, να απολαύσουν παραμύθια από εθελοντές - μαθητές, να μάθουν για τη γραφή Braille, να ακούσουν αποσπάσματα μεταφρασμένης αμερικανικής λογοτεχνίας, να αγοράσουν ένα «διαβασμένο» βιβλίο από το bazaar αλλά και να χαρίσουν τα δικά τους «διαβασμένα» βιβλία.

Παράλληλα, εθελοντές της οργάνωσης «Διαβάζω για τους Άλλους» συζητούν με το κοινό για το δικαίωμα όλων στη γνώση, τη διασκέδαση, την ελπίδα, το όνειρο, που ξεκινά μέσα από ένα βιβλίο.

Διοργάνωση: «Διαβάζω για τους Άλλους», με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, του TIMA Κοινωφελούς Ιδρύματος και με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Το «Διαβάζω για τους Άλλους» συμμετείχε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στην Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πραγματοποιώντας αναγνώσεις σε οίκους ευγηρίας και ιδρύματα με 940 ωφελούμενους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας. 

Από το φθινόπωρο 2018 και σε τακτά διαστήματα έγιναν αναγνώσεις μεταφρασμένης αμερικανικής λογοτεχνίας σε σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ ΑΕ. 

Με τον τρόπο αυτόν διευκολύνθηκαν άτομα με περιορισμένη όραση ή δυνατότητες ανάγνωσης, αλλά και επισκέπτες της πόλης, προκειμένου να αποκτήσουν κίνητρα και ερεθίσματα σε διαφορετικές μορφές ανάγνωσης και απόλαυσης ενός κειμένου. 

Επίσης, στο πλαίσιο των δράσεων «Ζάππειο Μέρες Πολιτισμού» που διοργάνωσαν η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων (Athens Culture Net), από τις 3 έως τις 7 Οκτωβρίου 2018, είχε διαμορφωθεί στο Ζάππειο ειδικός χώρος, όπου εθελοντές του Διαβάζω για τους Άλλους αλλά και το κοινό, ηχογράφησαν αποσπάσματα μεταφρασμένης αμερικανικής λογοτεχνίας. 

Μεγάλη ήταν τότε η συμμετοχή του κόσμου, που θέλησε να δώσει τη φωνή του σε ακουστικά βιβλία για ανθρώπους που δεν βλέπουν.

Το Διαβάζω για τους Άλλους είναι εθελοντικός οργανισμός με πάνω από 3.500 εθελοντές. 

Ηχογραφεί ακουστικά βιβλία για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και οργανώνει ζωντανές θεραπευτικές αναγνώσεις για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένους σε γηροκομεία, παιδιά σε ιδρύματα παιδικής προστασίας, αναλφάβητους στις φυλακές κ.ά. 

Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε σταθερή βάση κάθε εβδομάδα σε Αθήνα, Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου