Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Γρηγορότερα κλείνουν οι πύλες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου αλλά τα προβλήματα δεν λύνονται

Γρηγορότερα κλείνουν εδώ και λίγες μέρες οι πύλες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου δοκιμαστικά σε τρεις σταθμούς του Μετρό, σε μία προσπάθεια περιορισμού της εισιτηριοδιαφυγής.

Όπως έγραψε το economistas.com, η δοκιμή πραγματοποιείται στους σταθμούς Σύνταγμα και Συγγρού - Φιξ του Μετρό και στον σταθμό Νεραντζιώτισσα του ΗΣΑΠ. 

Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, οι πύλες στους σταθμούς αυτούς θα κλείνουν «μετά από την πάροδο 5 δευτερολέπτων και όχι 8». Ο ΟΑΣΑ είχε αναθέσει στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο να ερευνήσει ποιο είναι το βέλτιστο χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μένουν ανοιχτές οι πύλες όταν οι επιβάτες χτυπάνε το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Σε χτεσινή αυτοψία του Athens Transport όμως στο σταθμό της Νερατζιώτισσας η εικόνα ήταν διαφορετική. 

Οι πύλες έκλειναν σε περίπου 2 με 3 δευτερόλεπτα, με εξαίρεση την πύλη των ΑΜΕΑ η οποία έμενε ανοικτή για περίπου 4 με 5 δευτερόλεπτα, όπως το σύνολο των πυλών στους περισσότερους σταθμούς (η αναφορά στην παραπάνω ιστοσελίδα για κλείσιμο των πυλών σε 8 δευτερόλεπτα πιθανόν να πρόκειται για λάθος).

Περίπτωση τραυματισμού επιβάτη μάλλον δεν υπάρχει αφού οι πύλες παραμένουν ανοικτές όταν κάποιος προσπαθεί να περάσει έστω και με καθυστέρηση. 

Έτσι, αν υπάρξει κάποιος περιορισμός της εισιτηριοδιαφυγής, μάλλον θα είναι μικρός. Στα 5 λεπτά που μείναμε στο σταθμό είδαμε πάνω από 15 επιβάτες να διέρχονται χωρίς εισιτήριο. Σε μία περίπτωση, πέρασαν δύο επιβάτες χωρίς εισιτήριο ακριβώς πίσω από επιβάτη που πλήρωσε.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, η μόνη λύση είναι ο έλεγχος των πυλών (που πλέον είναι ανύπαρκτος) και η πραγματοποίηση ελέγχων εισιτηρίων (που σε καμία περίπτωση δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία 1-2 χρόνια).

Επιπλέον, στο σταθμό της Νερατζιώτισσας υπάρχει και μία ιδιαιτερότητα αφού οι μισές πύλες είναι κάτω από την ευθύνη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω του σταθμού του Προαστιακού και παραμένουν συνεχώς ανοικτές αφού η ιδιωτική εταιρεία δεν έχει πρόθεση να τις κλείσει. 

Έτσι, όποιος προτίθεται να διανύσει λίγα μέτρα παραπάνω, έχει ελεύθερη είσοδο και στις δύο αποβάθρες του ΗΣΑΠ.

Κατά τα άλλα, ανοικτές παραμένουν για τεχνικούς λόγους οι πύλες και στο σταθμό Βικτώρια ενώ τις ώρες αιχμής οι πύλες είναι ανοικτές και στο σταθμό Πανεπιστήμιο του Μετρό, καθώς δημιουργούνται ουρές επιβατών. 

Η ΣΤΑΣΥ σκοπεύει να μετακινήσει τις πύλες εντός του σταθμού μέσα στο επόμενο διάστημα για την επίλυση του προβλήματος. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου