Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Θεσσαλονίκη: Πλήρης «ακινησία» σε ΟΑΣΘ, ΟΣΕΘ και ΑΣΥΘ

Σε κατάσταση στασιμότητας βρίσκονται όλα τα θέματα τα οποία αφορούν τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. 

Από την έλλειψη λεωφορείων και την εκχώρηση μέρους του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ στο ΚΤΕΛ, ως την αγορά νέων λεωφορείων αλλά και την ίδρυση και στελέχωση της νέας εταιρείας, Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης (ΑΣΥΘ).

Κολλημένο στο Ελεγκτικό Συνέδριο 
Η υπόθεση της εκχώρησης των έξι λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ στο ΚΤΕΛ, στην ύπαιθρο του νομού, παραμένει εδώ και σχεδόν δύο μήνες, κολλημένη στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ουδείς γνωρίζει εάν και πότε θα δοθεί η σχετική έγκριση. 

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση μεταξύ ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ έχει ήδη υπογραφεί και οι δύο πλευρές αναμένουν το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσει το έργο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΤΕΛ είναι πανέτοιμο και δύναται μέσα σε διάστημα δεκαπέντε ημερών από τη στιγμή που εγκριθεί η σύμβαση, να αναλάβει την εκτέλεση των δρομολογίων σε αυτές τις έξι γραμμές. 

Το ΚΤΕΛ έχει αγοράσει ήδη 25 λεωφορεία για το σκοπό αυτό τα οποία είναι σε πολύ καλή κατάσταση καθώς είναι ηλικίας περίπου επτά ετών. Παράλληλα, έχει τρέξει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για την πρόσληψη των οδηγών. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ενδιαφέρον εκδήλωσαν περίπου 170 οδηγοί από τους οποίους επιλέγησαν και πρόκειται να προσληφθούν περί τους εβδομήντα. Αυτό θα γίνει όμως, μόνον μετά τη θετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ΚΤΕΛ θα αναλάβει έργο στην καλύτερη περίπτωση μέσα στον Μάιο, πιθανότατα μετά τις 15 του μήνα.

Τα νέα λεωφορεία 
Στο μεταξύ, παρά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη περί αγοράς 350 καινούργιων λεωφορείων για τον ΟΑΣΘ, καμία διαδικασία σχετικά με τον διαγωνισμό δεν έχει βγει ακόμη στον αέρα. 

Την ίδια ώρα, η διοίκηση του Οργανισμού συνεχίζει τις έρευνες για την αγορά μεταχειρισμένων λεωφορείων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την Ιταλία όπου μετέβη αντιπροσωπεία του ΟΑΣΘ υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Σάββα Παναγιωτίδη προκειμένου να επιθεωρήσει μεταχειρισμένα λεωφορεία, ο Οργανισμός εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο προμήθειας ανάλογων οχημάτων και από την Πολωνία. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ιθύνοντες του Οργανισμού αναμένουν να τους σταλούν κάποια στοιχεία για τα συγκεκριμένα οχήματα μάρκας Solaris και στη συνέχεια να αποφασίσουν εάν θα μεταβούν στην Πολωνία προκειμένου να τα επιθεωρήσουν. 

Στο μεταξύ, ο αριθμός των λεωφορείων που βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 350.

Υποστελέχωση ΟΑΣΘ και ΟΣΕΘ 
Χωρίς πρόεδρο εξακολουθεί να παραμένει εδώ και περίπου ενάμιση μήνα ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης μετά την παραίτηση του Κώστα Αμπατζά ο οποίος μετακινήθηκε στο γραφείο της υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας Θράκης) Ελευθερίας Χατζηγεωργίου. 

Αυτό συμβαίνει καθώς ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης δεν κατάφερε ακόμη να βρει αντικαταστάτη. Παράλληλα, υπό ελλιπή σύνθεση εξακολουθεί να λειτουργεί το δ.σ. του ΟΑΣΘ καθώς δύο μέλη του, σε σύνολο εννέα, δεν έχουν αναπληρωθεί.

Πρόκειται για τον Ακρίτα Καϊδατζή ο οποίος αποχώρησε από τον Αύγουστο του 2018 όταν ορίστηκε γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, χωρίς ο υπουργός να διορίσει αντικαταστάτη του. 

Κενή παραμένει και η θέση του εκπροσώπου του δήμου Θεσσαλονίκης μετά την παραίτηση της Καλυψώς Γούλα. Ο δήμος απέστειλε αντικαταστάτη ο οποίος όμως, για να αναλάβει καθήκοντα θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί ο διορισμός του από τον υπουργό, κάτι που επίσης δεν έχει γίνει.

Προκήρυξη για την ΑΣΥΘ 
Στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο Μεταφορών έδωσε στη δημοσιότητα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου που θα αναλάβει τις «Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης ΑΕ» (ΑΣΥΘ).

Σύμφωνα με την πρόσκληση, δικαίωµα υποβολής αίτησης έχουν όσοι είναι Έλληνες πολίτες και πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

α. Είναι διπλωµατούχοι µηχανικοί Πολυτεχνικής Σχολής της ηµεδαπής ή ισοτίµου της αλλοδαπής ή πτυχιούχοι Πανεπιστηµιακού Ιδρύµατος της ηµεδαπής ή ισοτίµου της αλλοδαπής.

β. Έχουν τουλάχιστον πενταετή εµπειρία σε θέση σηµαντικής ευθύνης και απαιτήσεων στο δηµόσιο ή ιδιωτικό τοµέα.

γ. Έχουν υψηλή ακαδηµαϊκή συγκρότηση και ικανότητες διαχείρισης, επιχειρησιακού σχεδιασµού, διοίκησης ή εµπειρία σε αντίστοιχη θέση και καθήκοντα, αλλά και επαγγελµατικό κύρος.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 6 Μαΐου 2019.

Η επιλογή του διευθύνοντα συµβούλου της ΑΣΥΘ θα γίνει από τον υπουργό Μεταφορών, κατόπιν γνώµης της ειδικής επιτροπής αξιολόγησης που θα συσταθεί, ενώ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα επιλεγούν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονοµικών και Μεταφορών.

Τέλος, να σημειωθεί ότι, ο διευθύνων σύµβουλος και τα µέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας θα έχουν 3ετή θητεία.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΣΥΘ πρόκειται να αντικαταστήσει τον υπό εκκαθάριση ΟΑΣΘ και πρέπει το αργότερο ως τις 3 Δεκεμβρίου να αναλάβει το σύνολο του προσωπικού και της περιουσίας του ΟΑΣΘ.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου