Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Φυλάκιση τεσσάρων ετών στον πρώην πρόεδρο του ΟΑΣΘ για οφειλές πάνω από 20 εκατ. ευρώ

Ως «παρωνυχίδα» χαρακτήρισε ο Στέλιος Παππάς τις οφειλές ασφαλιστικών εισφορών που ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ για τις οποίες κάθισε σήμερα στο εδώλιο του δικαστηρίου ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή.

Ο Στέλιος Παππάς καταθέτοντας στο δικαστήριο επισήμανε ότι η υπόθεση του ΟΑΣΘ έχει οσμή σκανδάλου λέγοντας πώς η συγκεκριμένη δικογραφία είναι «ένα πολύ μικρό μέρος του συνολικότερου προβλήματος».

Όπως εξήγησε στο δικαστήριο η νέα διοίκηση καλύπτει τα έξοδα του Οργανισμού με προϋπολογισμούς που είναι κατά 80 έως 85 εκατ. ευρώ μικρότεροι από αυτούς των προηγούμενων διοικήσεων.

Σχετικά με τη μη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που δεν πλήρωνε η διοίκηση του πρώην προέδρου Χρήστου Στεφανίδη ο κ. Παππάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «προφανώς είχαν άλλες προτεραιότητες» υπογραμμίζοντας ότι τα έτη 2015, 2016 και 2017 διανεμήθηκαν μερίσματα ύψους 30 εκατ. ευρώ στους πρώην μετόχους.

Σήμερα στο Γ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης είχαν προσδιοριστεί να συνεκδικαστούν συνολικά δέκα δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για οφειλές ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. 

Το συνολικό ύψος των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με τον επιθεωρητή του ΙΚΑ που κατέθεσε ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ και αφορούν στην περίοδο από το 2014 έως και τον Ιούλιο του 2017.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης κατά τη διάρκεια της απολογίας του στο δικαστήριο επανέλαβε ότι ο Οργανισμός περιήλθε σε οικονομική ασφυξία επειδή όπως είπε το Δημόσιο δεν εκπλήρωνε τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Μάλιστα για τα μερίσματα στους πρώην μετόχους είπε ότι «τα κατέβαλε για να μην μείνουν... ανασφάλιστοι»!

Όπως είπε χαρακτηριστικά «ο ΟΑΣΘ δικαιωνόταν σε κάθε διαιτητική απόφαση» και ανέφερε ότι η μη εφαρμογή της απόφασης για αύξηση του εισιτηρίου ζημίωνε τον ΟΑΣΘ κατά 26 εκατ. ευρώ. 

Ο κ. Στεφανίδης ανέφερε ότι «τα ετήσια έσοδα του Οργανισμού ήταν 60 εκατ. και 147 εκατ. ευρώ τα έξοδα, από τα οποία τα 88 εκατ. ευρώ αφορούσαν στη μισθοδοσία». Σύμφωνα με τους υπερασπιστές του πρώην προέδρου του ΟΑΣΘ

Σε εξέλιξη η έρευνα από τον εισαγγελέα διαφθοράς 
Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι και η δικαστική έρευνα που έχει ξεκινήσει μετά τη μήνυση που έχει καταθέσει στον Άρειο Πάγο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και αφορά μεταξύ άλλων στα 399 λεωφορεία με κόστος αγοράς 42,3 εκατ. ευρώ τα οποία πουλήθηκαν για σκραπ (!) αντί 860.000 ευρώ και τον άδειο αποθεματικό λογαριασμό που έπρεπε να έχει 48,8 εκατ. ευρώ και βρέθηκαν μόνο 614 ευρώ!

Ήδη έχουν κληθεί να καταθέσουν τα μέλη της νυν διοίκησης ενώ ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων εξετάστηκαν τα μέλη προηγούμενων διοικήσεων. 

Η δικογραφία πλέον βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα διαφθοράς ο οποίος θα αποφασίσει για την άσκηση των ποινικών διώξεων. 

Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορούν σε απάτη, υπεξαίρεση και απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου