Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Ο ΟΑΣΘ αγοράζει ύφασμα για τα καθίσματα με 12 € το μετρό και η ΟΣΥ με 39 €

Πιο επιτακτική από ποτέ φαίνεται να είναι η ανάγκη για την αλλαγή του τρόπου προμηθειών των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Μετά από συνοπτικό διαγωνισμό για την προμήθεια δύο χιλιάδων (2.000) μέτρων υφάσματος για τα καθίσματα των επιβατών των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. Α.Ε., κατατέθηκε στην ΟΣΥ μόνο μία προσφορά.

Όπως αναφέρεται από την ΟΣΥ η προϋπολογισθείσα δαπάνη για την προμήθεια 2.000 μέτρων του συγκεκριμένου υφάσματος ήταν 59.780,00 ευρώ πλέον Φ.Π.Α, γεγονός που διαμορφώνει την τιμή του κάθε μέτρου υφάσματος σε πάνω από 39 ευρώ!.

Την ίδια στιγμή ο ΟΑΣΘ που άλλαξε τον τρόπο προμηθειών της έχει καταφέρει να αγοράζει ύφασμα με 12 ευρώ το τρέχον μέτρο όταν πριν πλήρωνε επίσης 39 ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΟΣΥ μετά από 4 επαναληπτικούς διαγωνισμούς έλαβε μόνο μία προσφορά εταιρεία, την οποία δεν έκανε αποδεκτή καθώς δεν εγκρίθηκε η τεχνική προσφορά (καθώς δεν αποσαφηνίζεται η τιμή της δοκιμής της αντοχής χρωματισμού σε τριβή με οργανικούς διαλύτες (τετραχλωράνθρακας/white spirit) του προσφερόμενου υφάσματος, μετά την επιστολή - απάντηση που έλαβε η επιτροπή σε διευκρίνιση που ζήτησε από την προσφέρουσα εταιρεία).

Για το λόγο αυτό αποφάσισε την ολική επανεξέταση του αιτήματος από τη Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης Οχημάτων, σε συνεργασία με την αιτούσα Διεύθυνση Επισκευαστικής Βάσης, για την υποβολή εισήγησης.

Ωστόσο ο ΟΑΣΘ από την πλευρά του προχώρησε σε αλλαγή του τρόπου προμηθειών με αποτέλεσμα να πετυχαίνει σημαντική εξοικονόμηση κονδυλίων που δίνουν την δυνατότητα στον Οργανισμό να προβαίνει σε περισσότερες παραγγελίες για την ανακατασκευή του γερασμένου στόλου λεωφορείων.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο movenews.gr ο Τμηματάρχης προμηθειών του ΟΑΣΘ κ. Β. Πιτσαλίδης με τον νέο τρόπο προμηθειών αναζητείται ακόμα και μέσω διαδικτύου η καλύτερη προσφορά σε οποιοδήποτε υλικό χρειάζεται ο Οργανισμός με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις τιμές που γινόταν παλαιότερα οι προμήθειες.

Συγκεκριμένα όπως αποκαλύπτει από τον Μάρτιο έχει προχωρήσει σε παραγγελίες με εντυπωσιακές μειώσεις και συγκεκριμένα:
  • Για λάστιχα κρούσης αντοχής που χρησιμοποιούνται στα λεωφορεία πέτυχε τιμή ανά τεμάχιο στα 12 ευρώ ενώ η τιμή που προμηθευόταν παλαιοτέρα ο ΟΑΣΘ ήταν τα 137 ευρώ.
  • Για cineblock μετά από έρευνα η εταιρεία αυτή τη στιγμή προμηθεύεται ανάλογα τον προμηθευτή από 17 έως 20 ευρώ ενώ παλιότερα το κόστος ανά τεμάχιο ήταν στα 95 ευρώ.
  • Για το ύφασμα που τοποθετείται στα καθίσματα των λεωφορείων η προμήθεια γίνεται με 12 ευρώ το τρέχον μέτρο ενώ η αγορά παλαιότερα γινόταν με 39 ευρώ.
  • Στις κουρτίνες λεωφορείων από 17 ευρώ το μέτρο σε 4 ευρώ.
Όπως επισημαίνει ο κ. Πιτσαλίδης μόνο για μία προμήθεια 500 μέτρων ο ΟΑΣΘ εξοικονόμησε περίπου 14.000 ευρώ. «Μέσα σε δύο παραγγελίες έχουμε εξοικονομήσει το ετήσιο μισθό ενός υπαλλήλου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Άλλο ένα παράδειγμα που γνωστοποίησε ο Τμηματάρχης προμηθειών είναι ένας ακόμα εξάρτημα για τα λεωφορεία που ονομάζεται σφαίρα πλήρωσης μύλου το οποίο προμηθεύεται με 158 ευρώ για καινούργιο εξάρτημα όταν το προηγούμενο κόστος ήταν 470 ευρώ ανά τεμάχιο ανακατασκευασμένο.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι πλέον οργανισμός έπαψε να έχει συγκεκριμένη λίστα προμηθευτών και μάλιστα προχωρά σε δεκάδες διαγωνισμούς για προϊόντα με μεγάλη κατανάλωση όπως λιπαντικά, μπαταρίες ακόμα και πετρέλαιο για τα λεωφορεία. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου