Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Στ. Παππάς: Μέχρι τον Μάιο τα πρώτα νέα λεωφορεία στον ΟΑΣΘ

Τη διαρκή προσπάθεια που καταβάλλει η διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) για τη βελτίωση του στόλου λεωφορείων, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού, περιέγραψε ο πρόεδρος του οργανισμού, Στέλιος Παππάς, στην αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων - Φοιτητών και Συνταξιούχων, με την οποία συναντήθηκε σήμερα, με αφορμή διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν νωρίτερα μέλη της, για τις αστικές συγκοινωνίες στην πόλη.

«Παραλάβαμε 245 αστικά λεωφορεία και αυτή τη στιγμή έχουμε στον δρόμο 407. Η κατάσταση δεν είναι ίδια με την προηγούμενη που οδηγούσε στη χρεοκοπία, δηλαδή στο κλείσιμο του οργανισμού, που θα σήμαινε αυτόματα ότι δεν θα υπήρχε συγκοινωνία στην πόλη και θα έβγαιναν στην ανεργία 2.500 άνθρωποι. Από εκεί ξεκινήσαμε» επανέλαβε ο Στ.Παππάς.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων - Φοιτητών και Συνταξιούχων, σημείωσε ότι «άκουσα με μεγάλη προσοχή τη θέση των φίλων της επιτροπής. Έγινε ένας ζωντανός διάλογος. Σε ορισμένα θέματα που τέθηκαν συμφωνήσαμε και σε άλλα όχι».

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ σημείωσε ότι «εξηγήσαμε στους πολίτες πως γίνεται διαρκής προσπάθεια να βελτιώσουμε και τον στόλο και το ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης διευκρινίσαμε πως έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες και για την πρόσληψη οδηγών και νέων λεωφορείων».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς επισήμανε ότι από τον Μάιο θα αρχίσουν να γίνονται οι πρώτες παραλαβές νέων λεωφορείων και ότι προχωρούν και οι διαδικασίες για την πρόσληψη 250 οδηγών στον οργανισμό.

«Ήδη τα νέα λεωφορεία δρομολογούνται. Ελπίζουμε μέχρι τον Μάιο να αρχίσουν να έρχονται τα πρώτα. Πρόκειται όμως για ένα ζήτημα, που μπορεί να διευκρινιστεί καλύτερα από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων».

Παράλληλα, ο κ. Παππάς διευκρίνισε πως το ανώτερο χρονικό περιθώριο για τη μετάβαση του μεταφορικού έργου στην «Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης» (ΑΣΥΘ) είναι η 3η Δεκεμβρίου του 2019, «ως ακρότατο όριο», όπως είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι ήδη το αρμόδιο υπουργείο προχώρησε στη συγκρότηση δύο επιτροπών.

«Μίας για το καταστατικό και μίας για τον κανονισμό του ΑΣΥΘ, έτσι να ενεργοποιηθεί γρηγορότερα και να παραλάβει -μεταξύ άλλων- και τα καινούρια λεωφορεία.

Είναι σαφές ότι οδηγούμαστε σε ένα νέο τοπίο. Είναι οι ρυθμοί που πρέπει να ακολουθηθούν και αυτό κάνουμε. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του 2019, οπότε και θα αναλάβει ο νέος φορέας, θα αλλάξει ριζικά το τοπίο».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε ότι «δεν αρκεί μόνο να φέρουμε λεωφορεία. Χρειάζεται ένας συνολικός εκσυγχρονισμός, αφού ένα από τα προβλήματα του οργανισμού είναι ότι ενώ καταγράφαμε ελλείψεις τεχνιτών, επιστημονικού προσωπικού και οδηγών, ωστόσο το προσωπικό κρινόταν πλεονάζον. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πελατειακής λογικής διαχρονικά».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε: «Με δεδομένο ότι δεσμευτήκαμε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση, γεγονός που τηρούμε με συνέπεια, προς αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε για τη βελτίωση των δεξιοτήτων του προσωπικού, έτσι ώστε όταν μπούμε στη νέα εποχή με την ψηφιοποίηση του οργανισμού να μην έρχεται κανένας άνθρωπος στη δουλειά του στον ΟΑΣΘ και να κοιτά τον ουρανό».

Επανέλαβε "ήδη προχωρήσαμε σε συνεργασία με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε σε όλα τα επίπεδα του προσωπικού να γίνεται μια συστηματική εκπαίδευση, αφού πλέον η επιμόρφωση δεν αρκεί».

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου