Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Επιδείνωση της εικόνας του μετρό, άφαντη η ασφάλεια

Εικόνες παρακμής έχει αρχίσει εδώ και μήνες να εμφανίζει το μετρό, άλλοτε «καμάρι» του ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών), με τους επιβάτες να μην μπορούν πλέον να ξεχωρίσουν εάν βρίσκονται σε συρμό του μετρό ή του ηλεκτρικού. 

Η ενοποίηση των εταιρειών μέσων σταθερής τροχιάς κάτω από την ομπρέλα μίας εταιρείας, των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), αντί να βελτιώσει την εικόνα του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου -ο οποίος, με το πρόσχημα ότι είναι παλαιότερο μέσο, εμφάνιζε διαχρονικά μια εικόνα παρακμής- ώστε να μοιάζει περισσότερο με το υπερσύγχρονο, πεντακάθαρο μετρό, απλώς επιδείνωσε την εικόνα του μετρό.

Επαίτες, αναξιοπαθούντες, άνθρωποι που ζητούν -κυρίως οικονομική- βοήθεια από τους επιβάτες έχουν κατακλύσει τους συρμούς του μετρό, ενώ μέχρι πρότινος προτιμούσαν τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. 

Η περιορισμένη φύλαξη στους σταθμούς του ηλεκτρικού επέτρεπε τη διόγκωση του φαινομένου στον ηλεκτρικό. Αντιθέτως, οι σύγχρονοι σταθμοί του νεότερου μέσου, του μετρό, δεν ήταν τόσο φιλόξενοι σε άτομα που δεν ήταν επιβάτες και ζητούσαν την αρωγή του συνανθρώπου. 

Η παρουσία δυνάμεων σεκιούριτι δρούσε αποτρεπτικά, καθώς μπορεί να μην είχαν δυνατότητα ένοπλης παρέμβασης ή καταλογισμού κάποιου προστίμου, ωστόσο μπορούσαν να απομακρύνουν επαίτες, ζητιάνους και οποιονδήποτε μη επιβάτη από τους σταθμούς και τους συρμούς. 

Τους τελευταίους ωστόσο αρκετούς μήνες παρατηρείται αύξηση της παρουσίας των μη επιβατών στους συρμούς του μετρό, ενώ οι επιβάτες δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε κάποιον υπεύθυνο καθώς οι δυνάμεις των σεκιούριτι είναι άφαντες.

Εν αναμονή της ενεργοποίησης της συνεργασίας μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και ΟΑΣΑ, η οποία προβλέπει δυνάμεις της αστυνομίας να αναλαμβάνουν τη φύλαξη σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού, οποιοδήποτε υφιστάμενο μέτρο φύλαξης φαίνεται ότι έχει ατονήσει. 

Ακόμα και όταν εμφανιστούν οι αστυνομικοί στους σταθμούς, το σύστημα φύλαξης θα είναι μεικτό, θα εργάζονται δηλαδή σε συνεργασία με τις υφιστάμενες δυνάμεις σεκιούριτι. 

Ωστόσο, είναι απορίας άξιον γιατί αποτελούν είδος απειλούμενο με εξαφάνιση οι άνδρες/γυναίκες σεκιούριτι στην παρούσα φάση. 

Επισήμως οι ΣΤΑΣΥ διαβεβαιώνουν ότι οι συμβάσεις με τις εταιρείες σεκιούριτι είναι μακροχρόνιες, δεν εμφανίζουν κενά και ότι οι σεκιουριτάδες βρίσκονται στη θέση τους. Αρκεί όμως μια διαδρομή με το μετρό για να διαπιστώσει κανείς ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Στο μεταξύ, ο προγραμματισμός θέλει τη συνεργασία μεταξύ σεκιούριτι και δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. για τη φύλαξη των σταθμών.

Με σημαντική καθυστέρηση βρέθηκε η φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία η ΕΛ.ΑΣ. θα διαθέσει προσωπικό στον ΟΑΣΑ. 

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταξύ των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών (κ.κ. Γεροβασίλη, Σπίρτζη) προβλέπει ότι ο ΟΑΣΑ θα διαθέσει στους αστυνομικούς προσωποποιημένες επαναφορτιζόμενες κάρτες, με τις οποίες θα μετακινούνται δωρεάν σε όλα τα μέσα μεταφοράς. 

Από την πλευρά της, η ΕΛ.ΑΣ. θα αναλάβει να διαθέσει το απαραίτητο ένστολο προσωπικό για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης χώρων συγκοινωνιακού έργου των ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και την υποβοήθηση στην εκτέλεση υποστηρικτικών δράσεων αναγκαίων για το έργο του ΟΑΣΑ. 

Μεταξύ των υποχρεώσεων των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. είναι η φύλαξη των σταθμών μετρό και ΗΣΑΠ, η ασφάλεια ιδιαίτερων σημείων του συγκοινωνιακού δικτύου, η αστυνόμευση λεωφορειολωρίδων και η υποστήριξη της λειτουργίας των γερανοφόρων οχημάτων του ΟΑΣΑ. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου