Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

ΟΑΣΘ: Δραστικές περικοπές δρομολογίων παντού, εκτός των δύο νέων γραμμών

Διπρόσωπη είναι η εικόνα την οποία εμφανίζουν τον τελευταίο μήνα οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. 

Από τη μια είναι οι δύο καινούργιες λεωφορειακές γραμμές κορμού 2Κ και 3Κ οι οποίες λειτουργούν σε ικανοποιητικό επίπεδο με συχνή διέλευση των λεωφορείων και τήρηση πάνω κάτω των προβλεπόμενων δρομολογίων. 

Από την άλλη είναι σχεδόν όλες οι υπόλοιπες γραμμές από τις οποίες λείπουν καθημερινά λεωφορεία με αποτέλεσμα να μην υλοποιείται μεγάλο μέρος των προγραμματισμένων δρομολογίων, σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ακόμη και στο 50%.

Οι καινούργιες γραμμές 
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης Γιάννη Τσιωνά οι δύο νέες γραμμές 2Κ και 3Κ πηγαίνουν αρκετά καλά, διαθέτουν καθημερινά και τα 34 λεωφορεία που απαιτούνται (από 17 η κάθε μία) και η συχνότητα των δρομολογίων είναι κοντά σε αυτό το οποίο είχε αρχικά υπολογιστεί.

Αντιθέτως, στις άλλες δύο λεωφορειακές γραμμές οι οποίες επίσης μεταβλήθηκαν (Νο 33 και Νο 39) παρουσιάστηκαν προβλήματα με καθυστερήσεις, γεγονός που ανάγκασε τον ΟΣΕΘ να αναπροσαρμόσει τον αριθμό των δρομολογίων από την 1η Δεκεμβρίου. 

Συγκεκριμένα, τα αρχικώς προγραμματισμένα δρομολόγια δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν καθώς οι χρόνοι της διαδρομής μεγάλωσαν και η συχνότητα των δρομολογίων αυξήθηκε από τα 10 στα 13 λεπτά για το Νο 39 και από τα 12 στα 15 για το Νο 33.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους του ΟΣΕΘ από την πρόσφατη αναδιάρθρωση προέκυψαν και άλλα δύο προβλήματα. 

Το πρώτο είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής σύνδεση με την περιοχή των δύο πανεπιστημίων (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ) για όσους από τον άξονα της Βασ. Όλγας θέλουν να μετακινηθούν προς τα ΑΕΙ. Ο μόνος τρόπος είναι να κάνουν μετεπιβίβαση από τη στάση του Λαογραφικού Μουσείου στο Νο 39, το οποίο όμως, ανεβαίνει στον επάνω άξονα της Εγνατίας από την οδό Αγγελάκη, δηλαδή μετά τα πανεπιστήμια.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι, μετά την ακύρωση της γραμμής Νο 3 η οποία διερχόταν από την Δελφών, οι κάτοικοι εκείνης της περιοχής δεν έχουν πρόσβαση στον ανατολικό σταθμό ΙΚΕΑ.

Αφαίμαξη από τις υπόλοιπες γραμμές 
Σε αντίθεση με τις δύο νέες γραμμές κορμού 2Κ και 3Κ, στις υπόλοιπες η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η Voria.gr σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες λεωφορειακές γραμμές εκτελούνται καθημερινά πολύ λιγότερα από τα προβλεπόμενα λεωφορεία. 

Από κάποιες οι οποίες διαθέτουν αρθρωτά λεωφορεία, όπως για παράδειγμα οι γραμμές Νο 14, Νο 10, Νο 12, Νο 5, Νο 6 κ.λπ. η μείωση των δρομολογίων οφείλεται στην επιλογή της διοίκησης του ΟΑΣΘ να αφαιρεί απ’ αυτές λεωφορεία προκειμένου να υποστηριχθούν οι δύο νέες βασικές γραμμές κορμού 2Κ και 3Κ για τις οποίες απαιτούνται καθημερινά 34 αρθρωτά λεωφορεία.

Υποβάθμιση στις δυτικές συνοικίες 
Όμως, προβλήματα παρουσιάζονται και σε άλλες, περιφερειακές γραμμές οι οποίες, ωστόσο, εξυπηρετούν χιλιάδες επιβάτες. 

Ενδεικτικά αναφέρονται δύο μόνον περιπτώσεις που αφορούν λεωφορειακές γραμμές της δυτικής Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία τα οποία διαθέτει η Voria.gr, για το διάστημα από 31 Οκτωβρίου έως 20 Νοεμβρίου στη γραμμή Νο 21 (Εύοσμος - Αριστοτέλους) υλοποιήθηκε μόνον το 63% των προβλεπόμενων δρομολογίων. 

Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη γραμμή προβλέπονται καθημερινά εννέα λεωφορεία, επτά τα Σάββατα και έξι τις Κυριακές. Αντ’ αυτού διατίθενται από τέσσερα έως έξι τις καθημερινές και τέσσερα με πέντε τα σαββατοκύριακα. Συνολικά, αυτές τις 21 ημέρες έπρεπε να διατεθούν στη συγκεκριμένη γραμμή 174 λεωφορεία, αλλά διατέθηκαν τελικά 110, δηλαδή 64 λιγότερα.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και η λεωφορειακή γραμμή Νο 32 (Κάτω Ηλιούπολη - Αριστοτέλους) στην οποία, κατά το ίδιο διάστημα διατέθηκε το 68% των προβλεπόμενων λεωφορείων. 

Συγκεκριμένα από τα 15 λεωφορεία που προβλέπονται τις καθημερινές διατέθηκαν εννέα με δέκα, ενώ ανάλογη περικοπή έγινε και τα σαββατοκύριακα. Συνολικά, από τα 297 λεωφορεία τα οποία έπρεπε να χρησιμοποιηθούν στη συγκεκριμένη γραμμή στο διάστημα αυτών των 21 ημερών, διατέθηκαν μόλις 202, δηλαδή 95 λεωφορεία λιγότερα.

Έως 50% στη Θέρμη 
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος επισκέφθηκε τη διοίκηση του ΟΑΣΘ στην οποία παρουσίασε στοιχεία που αποδείκνυαν σημαντική περικοπή δρομολογίων στις γραμμές οι οποίες διέρχονται από τον δήμο του. 

Ειδικότερα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη γραμμή Νο 67 (Α.Σ. ΙΚΕΑ – Τριάδι) και παρουσίασε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι καταργήθηκαν 18 από τα 48 ημερήσια δρομολόγια του Τριαδίου, ενώ κατά τις ώρες αιχμής (8:30 με 15:00), η μείωση των δρομολογίων είναι πολύ μεγαλύτερη και αγγίζει το 50%.

Επιπλέον ο κ. Παπαδόπουλος κατήγγειλε ότι στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΘ αναγράφονται παραπλανητικά όλα τα δρομολόγια, ακόμη και αυτά τα οποία δεν εκτελούνται. 

Επίσης, αποκάλυψε πως οι περικοπές αυτές γίνονται εν αγνοία του ΟΣΕΘ ο οποίος έχει εκ του νόμου την ευθύνη για οποιαδήποτε αλλαγή στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου