Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Πρωτοβουλία ΟΣΕΘ για την αντιμετώπιση της παράνομης στάσης & στάθμευσης οχημάτων στις λεωφορειολωρίδες

Τρόπους για να σταματήσει ο εγκλωβισμός των λεωφορείων και να γίνεται ανεμπόδιστα η διέλευσή τους σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης αναζητούν από κοινού ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Δήμοι και Τροχαία.

Ένα από τα μέτρα, τα οποία εξετάζεται, είναι η επέκταση των οριοδεικτών και σε άλλα σημεία της πόλης, η τοποθέτηση των οποίων αποδίδει αποτελέσματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λεωφόρο Στρατού, οι χρόνοι διαδρομής των λεωφορειακών γραμμών στο τμήμα που τοποθετήθηκαν τα πασαλάκια βελτιώθηκαν κατά 10 -15% τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες αιχμής.

«Σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους τα πασαλάκια έχουν επιφέρει θετική επίδραση στα δρομολόγια των λεωφορείων», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΣΕΘ Κώστας Αμπατζάς, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους Δήμους, τον ΟΑΣΘ και την Τροχαία για την αντιμετώπιση φαινομένων παράνομης στάσης και στάθμευσης οχημάτων που έχει ως συνέπεια να εμποδίζεται η διέλευση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Ο κ. Αμπατζάς έκανε λόγο για ένα πρόβλημα διαρκές και συσσωρευμένο που έχει να κάνει με τη διαρκή απαξίωση των λεωφορειολωρίδων. Κάλεσε σε γενναίες αποφάσεις που ενδεχομένως να δυσαρεστήσουν κάποιους.

«Προβλήματα υπάρχουν στις λεωφορειολωρίδες στις οποίες δεν έχουν τοποθετηθεί πασαλάκια καθώς και σε άλλα σημεία, όπως στην Άνω Πόλη», σημείωσε από την πλευρά της η Διευθύντρια Κίνησης του ΟΑΣΘ, Κατερίνα Σίσκου. Όπως ανέφερε, σε δηλώσεις της, στα σημεία που υπάρχουν πασαλάκια, όπως στην Λαμπράκη, στην Τούμπα, η κατάσταση βελτιώθηκε.

Το μέτρο των οριοδεικτών υπεραμύνθηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς, σύμφωνα με τον οποίο με την τοποθέτησή τους υπάρχει καλύτερη λειτουργία στην πόλη.

«Τα πασαλάκια είτε στις λεωφορειολωρίδες, είτε στις αποτμήσεις των δρόμων, όπως ζητά ο ΟΑΣΘ, για τον διαχωρισμό των λωρίδων, έχει καταστεί ως συστατικό στοιχείο για να έχουμε καλύτερη λειτουργία στην πόλη», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη έχουν τοποθετηθεί πολλά πασαλάκια σε πολλά κομβικά σημεία και υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, που πρέπει να επεκταθεί το μέτρο, όπως στην οδό Λαμπράκη.

«Στο νέο Προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα έχει προβλεφθεί η προμήθεια και άλλων οριοδεικτών για να επεκταθεί το μέτρο», τόνισε ο κ. Παππάς.

Αναφερόμενος στο ωράριο φορτοεκφορτώσεις σημείωσε ότι αναμένεται η τελική έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου οι φορτοεκφορτώσεις να γίνονται από τις 20.30 έως τις 8.30.

Τα προβληματικά σημεία που εγκλωβίζονται λεωφορεία 
Δεκάδες είναι τα σημεία σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα στα οποία εγκλωβίζονται καθημερινά τα λεωφορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο δήμος Θεσσαλονίκης εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό σημείων που εμποδίζουν την ομαλή διέλευση των λεωφορειακών γραμμών.

Συγκεκριμένα, 70 είναι τα σημεία στον Δ. Θεσσαλονίκης, όπου μόνο το 2017 έχουν καταγραφεί 205 εγκλωβισμοί λεωφορείων. Επίσης, άλλα 26 σημεία εντοπίζονται στον Δ. Νεάπολης - Συκεών, 23 στον Δ. Κορδελιού - Ευόσμου, 19 στον Δ. Καλαμαριάς, 18 στον Δ. Παύλου Μελά και 13 στον Δ. Αμπελοκήπων - Μενεμένης.

Μόνο το 2017, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΘ καταγράφηκαν στον δήμο Νεάπολης - Συκεών 71 εγκλωβισμοί λεωφορείων, 57 στην περιοχή της Καλαμαριάς και επιπλέον 49 στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου.

Σε συγκεκριμένες οδούς όπου υπάρχουν προβλήματα στην μετακίνηση των λεωφορείων αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ Κώστας Αγγελούδης.

Οι δρόμοι αυτοί, σύμφωνα με τον ίδιο στο κέντρο της πόλης, είναι η πλατεία Ελευθερίας, Ι. Δραγούμη, Βενιζέλου, Δωδεκαννήσου, Τσιμισκή, Κουντουριώτου, Σαλαμίνος, Μακένζυ Κινγκ, Ερμού, Αλεξ. Σβώλου, πλατεία Δημοκρατίας. Άλλα οδικά προβληματικά σημεία είναι η Καρ. Δημητρίου, Αγ. Πάντων, Κολωνιάρη, Χαλκίδη, Αγνώστου Στρατιώτου, Ρηγ. Φεραίου, Παπανδρέου.

Στόχος της σημερινής σύσκεψης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΣΕΘ Κώστα Αμπατζά είναι «τα εντοπισμένα σημεία που έχουμε κατά το παρελθόν διαπιστώσει ότι συνεισφέρουν αρνητικά στην όδευση των λεωφορείων, να επικαιροποιηθούν και να γίνει μια στοχευμένη παρέμβαση, ώστε να αποφεύγονται οι εγκλωβισμοί, οι οποίοι μπορεί να τινάξουν ένα δρομολόγιο στον αέρα».

Ο ΟΣΕΘ προτείνει την σύσταση ομάδων εργασίας ανά ΟΤΑ και να προχωρήσει η επικαιροποίηση των προβληματικών σημείων και στη συνέχεια να επιλεγεί ο τρόπος παρέμβασης.

Ο κ. Αμπατζάς εκτίμησε ότι μετά τη σύσκεψη με τους δημάρχους και την Τροχαία και με τη συνεργασία, είναι εφικτό το επόμενο διάστημα να φανούν αποτελέσματα.

«Έχουμε υπόψιν τις περιορισμένες δυνατότητες της Τροχαίας και των δήμων στο θέμα της αστυνόμευσης. Με αυτά τα δεδομένα που έχουμε να μπορέσουμε με οριοδείκτες, με πασαλάκια, με τρόπους που θα παρέμβουμε τεχνικά να καταφέρουμε να απεγκλωβίσουμε τα λεωφορεία και να τηρείται η νομιμότητα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Αμπατζά, ο Οργανισμός είναι σε ετοιμότητα για να υποδείξει αυτά τα σημεία στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις και να εφαρμοστεί το κοινό σχέδιο. «Σε κάθε περίπτωση, όμως, εάν δεν γίνει αυτό, μπορεί ο ΟΣΕΘ, με τεχνικά συνεργεία που μπορεί να μισθώσει, να βάλει τα σημεία που θα οδηγήσουν στους απεγκλωβισμούς», σημείωσε.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου