Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Χρ. Σπίρτζης: Θα αγοράσουμε εμείς γρήγορα τρένα, αν δεν το κάνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης της επιδομής, της ηλεκτροκίνησης και της σηματοδότησης στην Σιδηροδρομική Γέφυρα 26, στην περιοχή της Εκκάρας στη Φθιώτιδα, θα πέσει η αυλαία των έργων εκσυγχρονισμού που διήρκεσαν 30 και πλέον χρόνια στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα grtimes.gr, υπήρξε ένα πρόβλημα στις ηλεκτροσυγκολλήσεις το οποίο διορθώθηκε και τέλη του έτους ή αρχές του 2019 τα έργα θα έχουν τελειώσει και ένα ηλεκτροκίνητο τρένο θα μπορεί να διεξάγει το πολυθρύλητο δρομολόγιο των 3 ωρών και 30 λεπτών μεταξύ των δύο μεγάλων ελληνικών πόλεων.

"Τότε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μπορεί να φέρει ένα πραγματικό ασημένιο βέλος και όχι ένα συρμό επίδειξης για να έχουμε αυτό που όλοι θέλουμε" είπε ο κ. Σπίρτζης και συνεχίζοντας έδωσε την είδηση της ημέρας καθώς όπως τόνισε "επειδή όμως πιστεύουμε ότι το τροχαίο υλικό πρέπει να υπάρχει στη χώρα, δόθηκε εντολή σε ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ να διαπραγματευτούν με τον αρμόδιο φορέα που χρηματοδοτεί στην Ευρώπη την αγορά τροχαίου υλικού προκειμένου να αγοράσει το Δημόσιο τέτοιους συρμούς και να καλύψουμε τις ανάγκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε περίπτωση που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν φέρει και δεν κάνει τέτοιες επενδύσεις".

Η συγκεκριμένη δήλωση του Υπουργού έχει πολλαπλές έννοιες και αποδέκτες. Από τη μία ουσιαστικά προαναγγέλλει για μία ακόμα φορά την πιθανή ίδρυση νέας κρατικής εταιρείας διεξαγωγής επιβατικού έργου απειλώντας το μονοπώλιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και από την άλλη δείχνει "κίτρινη κάρτα" στην ιδιωτική πλέον σιδηροδρομική εταιρεία για το γεγονός ότι ο σχεδιασμός για τον ερχομό γρήγορων τρένων στη χώρα και έχει προς το παρόν καθυστερήσει και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα έρθουν.

Επίσης αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μέχρι τώρα δείγματα για τον ερχομό γρήγορων τρένων θα είναι στην καλύτερη περίπτωση εικοσαετίας, μιας και το περίφημο "ασημένιο βέλος" είναι κατασκευασμένο το 1997 και ανακαινισμένο μία δεκαετία αργότερα.

Πάντως σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το γρήγορο δρομολόγιο των 3 ωρών και 30 λεπτών θα είναι δυνατό με την ολοκλήρωση και των συστημάτων κάτι που προσδιορίζεται μετά το πρώτο εξάμηνο του 2019 και που θα διασφαλίζει πλήρως την ασφάλεια της υποδομής, των τρένων και φυσικά των επιβατών, κάτι και που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει πει δημόσια καθώς τα συγκεκριμένα τρένα έχουν ως προαπαιτούμενο τη λειτουργία αυτών των συστημάτων.

ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης - ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου