Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Παράπονο επιβατών ΟΑΣΘ: Δεν είμαστε πρόβατα

«Δεν είμαστε πρόβατα» ήταν η φράση που ακούμε συχνά στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, σε μια προσπάθεια των επιβατών να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες μετακίνησής τους. Πήγαμε σε κεντρικές στάσεις, επιβιβαστήκαμε σε λεωφορεία διαφόρων γραμμών του ΟΑΣΘ και καταγράψαμε όσα συμβαίνουν στις καθημερινές διαδρομές των πολιτών.

Συνωστισμός, πολίτες που περιμένουν ανυπόμονα σε στάσεις και άτομα που τελικά δεν καταφέρνουν να μπουν μέσα στα γεμάτα από κόσμο λεωφορεία, είναι κάποιες από τις εικόνες που αντικρίσαμε.

Η στάση «Καμάρα» εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση 22 γραμμές του ΟΑΣΘ, γεγονός που την καθιστά μία από τις στάσεις που συγκεντρώνει τόσο κόσμο, που αρκετές φορές πολλοί επίδοξοι επιβάτες περιμένουν το επόμενο. Μια ακόμη στάση με κόσμο που πασχίζει να επιβιβαστεί είναι η στάση «Λευκός Πύργος».

Είναι λίγο μετά τις 14:00 και στην «πλατεία Αριστοτέλους» επί της Εγνατίας, μια επιβάτισσα που μόλις κατεβαίνει από τη γραμμή 10, φωνάζει εκνευρισμένη για την αδιανόητη κατάσταση που επικρατεί μέσα στο λεωφορείο: «δεν μπορούμε ούτε να αναπνεύσουμε». Την ίδια ώρα, στη «Μητρόπολη» οι μισοί επιβάτες από αυτούς που προσπαθούν να «τρυπώσουν» στο λεωφορείο μένουν απέξω.

Μέσα στα λεωφορεία 
Η ώρα είναι 11:00 το πρωί και λεωφορείο της γραμμής 2Κ φτάνει στη στάση «Παπάφειο». Είναι ασφυκτικά γεμάτο και όσοι το περίμεναν στη στάση κατάφεραν με δυσκολία να μπουν. Εισιτήρια περνούν από χέρι σε χέρι για να επικυρωθούν, μιας και ο συνωστισμός δεν επιτρέπει σε όλους τους επιβαίνοντες να φτάσουν μπροστά στο μηχάνημα επικύρωσης. 

Δύο λεπτά αργότερα το λεωφορείο φτάνει στη στάση μπροστά από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Δυστυχώς για τους ανθρώπους που περίμεναν σε αυτή τη στάση, το λεωφορείο δεν σταμάτησε, αφήνοντάς τους με βλέμματα αμηχανίας και αγανάκτησης. «Το 2Κ είναι πάντα γεμάτο. Έχει τύχει να χάσω τρία λεωφορεία επειδή δεν χωρούσα μέσα» υποστηρίζει η φοιτήτρια στο «ΜτΚ».

Τα πράγματα δεν δείχνουν καλύτερα στη γραμμή 58. Η ώρα είναι 13:50 και το λεωφορείο γέμισε στη στάση έξω από το ΠΑΜΑΚ. Μια ηλικιωμένη γυναίκα λέει με επιφύλαξη «ένα βηματάκι πιο μέσα σας παρακαλώ» για να πάρει απάντηση από επιβάτιδα «δεν πάει πιο μέσα, έλεος με αυτό το πράγμα κάθε μέρα».

Μπαίνοντας στο λεωφορείο της γραμμής 6, μετά από μια μεγάλη προσπάθεια να χωρέσουμε, η κατάσταση ήταν ασφυκτική και ήταν αδύνατον να κουνηθείς, ενώ οι πόρτες ανοιγόκλειναν με δυσκολία. «Δεν είμαστε πρόβατα, λίγο σεβασμός στον επιβάτη» φώναξε επιβάτης αγανακτισμένος μετά από ένα απότομο φρενάρισμα.

Κλοπές και περίεργα περιστατικά 
Ο συνωστισμός στα λεωφορεία ευνοεί παραβατικές συμπεριφορές και συχνά καταγράφονται κλοπές με θύματα επιβάτες. 

Ήταν λίγο μετά τις 13:30 τη Δευτέρα, όταν λεωφορείο της γραμμής 21 έφτασε στον τερματικό σταθμό της Αριστοτέλους και γέμισε από κόσμο. Στην επόμενη κιόλας στάση, μια επιβάτιδα άρχισε να φωνάζει ότι κάποιος της έκλεψε το πορτοφόλι. Η ίδια δεν είδε τον δράστη αλλά ζητούσε να σταματήσει το λεωφορείο και να ψάξουν έναν-έναν τους επιβάτες. Αυτό φυσικά δεν μπορούσε να γίνει και ο οδηγός άνοιξε τι πόρτες και ανάμεσα σε άλλους επιβάτες, ίσως κατέβηκε και ο δράστης.

Εκτός από κλοπές, συχνά συμβαίνουν και περιστατικά παρενόχλησης αλλά και παρεξηγήσεων μέσα στα λεωφορεία. 

Σε λεωφορείο της γραμμής 12, μεσημεριανές ώρες, λίγο πριν την στάση των Δικαστηρίων, σημειώθηκε ένταση όταν μητέρα δυο κοριτσιών ξέσπασε εναντίον ενός νεαρού που είχε κολλήσει ασφυκτικά δίπλα στις ανήλικες κόρες της. 

Όταν η μητέρα τους αντιλήφθηκε ότι ο άντρας έσκυψε για να τις μιλήσει, του ζήτησε τον λόγο και ξέσπασε καβγάς. Το περιστατικό έληξε με την μητέρα και τα δυο κορίτσια να κατεβαίνουν από το λεωφορείο και να καταθέτουν μήνυση στο Α.Τ. Λευκού Πύργου. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου