Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας: Προς μικρή παράταση η προθεσμία κατάθεσης προσφορών

Προς μικρή παράταση οδεύει η προθεσμία κατάθεσης των τεχνικών και οικονομικών προσφορών για τη Νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας που είναι προγραμματισσμένη για τις 10 Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com η χρονική ...ολίσθηση θα είναι μικρή και στόχος να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των τεχνικών προσφορών και κατόπιν να δοθεί η ημερομηνία που θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές που θα αποκαλύψουν τον ανάδοχο του mega-project των 1,8δισ.ευρώ.

Παράλληλα είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις πρόδρομες εργασίες που μετά την προσφυγή της ΕΡΕΤΒΟ κόλλησαν τη σχετική διαδικασία. 

Οι προκαταρκτικές εργασίες είναι στα πλαίσια του νέου νόμου 4412/2016 που ξεχωρίζει τις κυρίως εργασίες από εκείνες για τα αρχαιολογικά και την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων και δίνει στον εργολάβο ένα πιο "καθαρό" έργο.

Αυτό που απομένει να δούμε είναι αν σε αυτό το μεγάλο και περίπλοκο έργο οι πρόδρομες εργασίες δεν συσσωρεύσουν καθυστερήσεις από τις ενδεχόμενες αποκαλύψεις αρχαιολογικών ευρημάτων που ειδικά στα έργα Μετρό πολλές φορές έχουν κοστίσει σε χρόνο.

Να θυμίσουμε ότι τα δυο έργα θα μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα, εφόσον όμως οι πρόδρομες εργασίες έχουν αφήσει πίσω τους το κατάλληλο έδαφος για να συνεχίσει από εκεί ο βασικός εργολάβος του έργου.

Τα έργα δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το 2020 καθώς και μετά την ανακήρυξη του αναδόχου που το νωρίτερο θα γίνει το καλοκαίρι του 2019, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τυχόν δικαστικές προσφυγές και μετά το συνηθισμένο ...δρομολόγιο, πρώτα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά παρουσίαση στη Βουλή πριν πέσουν οι υπογραφές και ξεκινήσει η αρχικά 9ετής κατασκευαστική πορεία του έργου.

ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης - ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου