Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

98 πόλεις στον κόσμο έχουν δωρεάν συγκοινωνίες

Τις δωρεάν συγκοινωνίες, απαλλαγμένες από εισιτήρια και ελεγκτές, προωθούν σε συνέδριό τους δήμοι από πολλές χώρες του κόσμου που υιοθέτησαν με επιτυχία το μέτρο.

«Μπορεί η πολιτική αυτή να μοιάζει εξωπραγματική, αλλά υπάρχει και ακμάζει. Υπάρχει σαφής βούληση για δημιουργία βιώσιμου προτύπου δωρεάν συγκοινωνιών», λέει ο ερευνητής του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών Βόιτσεκ Κεμπλόφσκι.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του στο συνέδριο που διεξάγεται στη Δουνκέρκη, 98 πόλεις του κόσμου έχουν υιοθετήσει τις δωρεάν συγκοινωνίες. Από αυτές, 27 βρίσκονται στις ΗΠΑ, 11 στη Νότια Αμερική, μία στην Αυστραλία, 3 στην Ασία και 56 στην Ευρώπη. Το 1970, μόλις μία πόλη προσέφερε δωρεάν συγκοινωνίες στους πολίτες της.

Η Δουνκέρκη των 200.000 κατοίκων επέδειξε στους συμμετέχοντες την πολιτική της, με το σύνθημα «100% δωρεάν, όλη την εβδομάδα».

Στη Γαλλία, 20 με 30 δήμοι (ανάλογα με τα κριτήρια) προσφέρουν δωρεάν δίκτυα συγκοινωνιών, με δημάρχους που προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα.

«Το φαινόμενο του βανδαλισμού έχει εξαφανισθεί, όπως και ο φόβος του ελέγχου. Οι οδηγοί λεωφορείων δεν φοβούνται πια», λέει ο δεξιός δήμαρχος του Σατορού, Ζιλ Αβερού. 

Στην ιστορική πόλη Ομπάν στη νότια Γαλλία, η περιφερειάρχης συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του συναδέλφου της, προσθέτοντας ότι ο αριθμός επιβατών έχει τριπλασιασθεί και η χρήση Ι.Χ. έχει μειωθεί αισθητά. 

Στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν, όπου οι συγκοινωνίες είναι δωρεάν από το 2013, η ποιότητα του αέρα έχει βελτιωθεί, ενώ η αύξηση της χρήσης των συγκοινωνιών φέρεται να έχει ενισχύσει την κοινωνική συνοχή.

Χρηματοδότηση 
Σε ότι αφορά το ακανθώδες ζήτημα της χρηματοδότησης, τα έσοδα από τα εισιτήρια στη Δουνκέρκη κάλυπταν μόλις το 10% του συνολικού κόστους λειτουργίας, με το ποσόν αυτό να αντισταθμίζεται χάρη σε νέο φόρο επί των επιχειρήσεων και με αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των συγκοινωνιών. 

«Η χρηματοδότηση είναι απλή για μικρές πόλεις. Στους μεγάλους δήμους, τα πράγματα είναι περίπλοκα, αν και η κρατική επιχορήγηση μπορεί να δώσει λύση», λέει ο Κεμπλόφσκι. 

ΠΗΓΗ: businessnews.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου