Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Στ. Ράλλης: Στα τέλη του '19 θα έχει ολοκληρωθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΑΣΘ

Το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί όλος ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), που περιλαμβάνει το ηλεκτρονικό εισιτήριο, την τηλεματική και το άνοιγμα των μεταφορικών δεδομένων, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης.

Ο κ. Ράλλης επισήμανε ότι «έχει γίνει σημαντική δουλειά και δεν μιλάμε για μια εξαγγελία, υπάρχει ένας προχωρημένος σχεδιασμός. Αντικείμενο της σημερινής υπογραφής της σχετικής προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ της "Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ" και του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, είναι η δημοσίευση διεθνούς διαγωνισμού για την τεχνολογική αναβάθμιση του ΟΑΣΘ».

«Πρόκειται για υπερσύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες για τους πολίτες, καθώς θα υπάρχει σύγχρονη τηλεματική, η οποία σε πραγματικό χρόνο θα ενημερώνει πού βρίσκεται το λεωφορείο, θα έχουμε καινούργιες στάσεις με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, θα έχουμε ηλεκτρονικό εισιτήριο το οποίο είναι σχεδιασμένο με τεχνολογία του 2018 και δεν θα υπάρχει κανένα είδος ταλαιπωρίας σχετικά με την εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος» διευκρίνισε ο κ. Ράλλης.

Με το άνοιγμα των μεταφορικών δεδομένων συνδέεται η πραγματική οικονομία, η έρευνα, η καινοτομία και επιχειρηματικότητα με τα πανεπιστήμια υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής και τόνισε ότι «τα δεδομένα είναι το πετρέλαιο του μέλλοντος. Όποιος έχει τα δεδομένα θα μπορεί να τα αξιοποιήσει και προς όφελος της καινοτομίας και θα είναι ανοιχτά στην ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Θα μπορώ δηλαδή εγώ από το κινητό μου να βλέπω όλη την πληροφορία που θέλω. Στο Λονδίνο όταν εφαρμόστηκε το άνοιγμα των μεταφορικών δεδομένων, για κάθε μια λίρα που επενδυόταν γύριζαν πίσω 56 λίρες κι αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για την τοπική οικονομία».

«Η Ελλάδα οικοδομεί την επόμενη ημέρα των μνημονίων» 
Ο κ. Ράλλης αναφέρθηκε και στις 120 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες -όπως είπε- με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, απέκτησαν ένα βήμα στη ΔΕΘ για να προβάλουν τις καινοτόμες ιδέες τους. 

«Η Ελλάδα οικοδομεί την επόμενη ημέρα των μνημονίων θέτοντας τα θεμέλια της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας. Αυτό σημαίνει δίκαιη ανάπτυξη στη βάση της έρευνας και της καινοτομίας, καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας» είπε και πρόσθεσε ότι «οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που θα οικοδομήσουν το νέο παραγωγικό μοντέλο. 

Ως χώρα έχουμε ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία μας επιτρέπουν να μην ζηλέψουμε τίποτα από τις τεχνολογικά ανεπτυγμένες οικονομίες».

Δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρουσίασαν οι νεοφυείς αυτές εταιρείες στο περίπτερο 12 της ΔΕΘ, τονίζοντας ότι οι νέοι άνθρωποι είναι το κλειδί της επιτυχίας για την επόμενη ημέρα μετά τα μνημόνια.

«Έχουμε ισχυρά πανεπιστήμια, έχουμε εθνική ψηφιακή στρατηγική και σχέδιο που εφαρμόζεται, αλλά και μια αναπτυξιακή στρατηγική, που έχει δομήσει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με συγκεκριμένους πυλώνες. Για πρώτη φορά αυτοί οι νέοι αισθάνθηκαν ότι η πολιτεία δεν είναι ξένη απέναντι τους, αισθάνθηκαν ότι έχουν συνομιλητές που τους καταλαβαίνουν και είναι δίπλα τους σε κάθε προσπάθεια και τους δίνει τη δυνατότητα να πάνε στο επόμενο βήμα».

Σημαντική είναι η συνεισφορά της Αμερικανικής Πρεσβείας, καθώς οι ΗΠΑ είναι και τιμώμενη η χώρα στη φετινή διεθνή έκθεση, είπε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής και υπογράμμισε ότι «μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί που κάνουν τζίρους τρισεκατομμυρίων, ήρθαν συνομίλησαν με τις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας μας και έκαναν "σκάουτινγκ" προκειμένου αυτές τις ιδέες να τις κάνουν επιχειρήσεις. Aυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για το νέο παραγωγικό μοντέλο που οικοδομούμε».

«Ψηφιακός μετασχηματισμός της γεωργίας. Τηλεμετρική σταθμοί θα βοηθήσουν τους αγρότες να μειώσουν έως και 40% το κόστος» 
Αναφερόμενος δε στον Ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας, ο κ.Ράλλης είπε: «δημιουργούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε όλη την Ελλάδα τηλεμετρικούς σταθμούς που μαζεύουν δεδομένα από το έδαφος, τον αέρα και δορυφορικά δεδομένα από το χωράφι και μοντελοποιούν την παραγωγή».

«Έχουμε ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και σύντομα θα υπογράψουμε και με το ΑΠΘ, έτσι ώστε να λαμβάνουν οι αγρότες όλα τα δεδομένα δωρεάν» διευκρίνισε και συμπλήρωσε πως «αυτό θα επιφέρει στον αγρότη μείωση του κόστους έως και 40% ανάλογα με την καλλιέργεια. Πρόκειται για μια τεχνογνωσία που οι γειτονικές μας χώρες δεν έχουν»

Ο κ. Ράλλης υπογράμμισε ότι «αυτό το έργο είναι δημόσια περιουσία, τα δεδομένα και οι σταθμοί είναι ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου. Δεν ανήκουν σε κανέναν ιδιώτη, δεν τα πουλάει κανένας, τα διαχειρίζεται το δημόσιο προς όφελος του αγρότη και φτάνει σε επίπεδο αγροτεμαχίου, δεν απευθύνεται μόνο στις μεγάλες καλλιέργειες».

«Για πρώτη φορά φτιάχνουμε και έναν γεωγραφικό χάρτη κατανομής των προϊόντων. Δεν υπήρχε μέχρι σήμερα πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση στον αγροτικό τομέα. Θα ξέρει κάποιος πού παράχθηκε κάθε προϊόν, από την πρώτη ημέρα, πώς μεταφέρθηκε και πώς αποθηκεύτηκε, οπότε καταλαβαίνετε ότι δημιουργείται μια αλυσίδα αξίας» κατέληξε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου