Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Μνημόνιο συνεργασίας για τη λειτουργική αναβάθμιση και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του ΟΑΣΘ

Το πλαίσιο για τη λειτουργία του νέου Φορέα Αστικών Συγκοινωνιών (ΑΣΥΘ) που θα διαδεχθεί τον υπό εκκαθάριση Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) διαμορφώνεται με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφεται μεταξύ των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και του ΟΑΣΘ και το οποίο περιλαμβάνει τα «βήματα» για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τη λειτουργική αναβάθμιση του Οργανισμού με τεχνολογίες τελευταίας γενιάς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΘ.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι, στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, παρουσιάστηκε η μελέτη για την πλήρη ψηφιακή λειτουργία των υπηρεσιών του ΟΑΣΘ, η οποία ανοίγει το δρόμο για ένα σύγχρονο φορέα αστικών συγκοινωνιών, βασισμένο στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Μεταξύ άλλων η μελέτη προβλέπει:
  • Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα τηλεματικής και πληροφόρησης επιβατών.
  • Λογισμικό αυτοματοποιημένης διαχείρισης κομίστρου με προσωποποιημένες έξυπνες κάρτες και έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων με QR κωδικό, μέσω mobile εφαρμογής κινητού τηλεφώνου (IOS, Android).
  • Εγκατάσταση ασύρματου δικτύου WiFi σε όλα τα λεωφορεία του Οργανισμού και "έξυπνες" στάσεις με τεχνολογία e-paper.
  • Σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα βελτιστοποίησης και προγραμματισμού δρομολογίων.
  • Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης καυσίμων.
  • Ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα για την ψηφιακή διαχείριση εγγράφων, ροής εργασιών, επιχειρησιακών πόρων και προσωπικού.
  • Τη δημιουργία Ψηφιακού Κέντρου Επιχειρήσεων όπου θα καταλήγουν σε πραγματικό χρόνο στοιχεία και πληροφοριακές ροές για τη λειτουργία και την επιχειρησιακή δυνατότητα του Οργανισμού.

Το συγκεκριμένο έργο, που αναμένεται να «μεταμορφώσει» τον Οργανισμό το προσεχές διάστημα, είναι και το αντικείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφεται από τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τον ΟΑΣΘ.

Όπως συμφωνήθηκε, την οργάνωση και την υλοποίηση του έργου θα αναλάβει η Κοινωνία της Πληροφορίες Α.Ε. Το ύψος της χρηματοδότησης που θα απαιτηθεί υπολογίζεται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία έχουν εξασφαλιστεί από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στην ίδια συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΑΣΘ αποφασίστηκε η συνεργασία του Οργανισμού με το Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί στρατηγική επιλογή του Οργανισμού που στοχεύει στη διαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού, καθώς και τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης των φοιτητών του Τεχνολογικού, υπογραμμίζει ο ΟΑΣΘ. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου