Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Όσλο: Δοκιμαστικά δρομολόγια ηλεκτρικών λεωφορείων

Το Όσλο της Νορβηγίας είναι η νεώτερη πόλη που ετοιμάζεται για το άλμα στην ηλεκτροκίνηση, θέτοντας σε δοκιμαστική λειτουργία πέντε νέα ηλεκτρικά λεωφορεία. 

Τα λεωφορεία προέρχονται από τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές και είναι διαφορετικής τεχνολογίας αφού σκοπός είναι στα επόμενα δύο χρόνια να διερευνηθεί ποια τεχνολογία ταιριάζει περισσότερο στη Νορβηγική πρωτεύουσα.

Τα λεωφορεία θα κινούνται στις γραμμές 31, 60 και 74 της Nobina, εταιρείας που εκτελεί δρομολόγια λεωφορείων στο Όσλο. 

Στη γραμμή 31 που είναι η γραμμή με το μεγαλύτερο αριθμό επιβατών στη χώρα μεταφέροντας 50.000 επιβάτες καθημερινά, θα δοκιμαστεί το αρθρωτό ηλεκτρικό λεωφορείο (φωτο) της κινεζικής BYD, η πρώτη φορά που αρθρωτό λεωφορείο της συγκεκριμένης εταιρείας κυκλοφορεί στην Ευρώπη. Το λεωφορείο αυτό διαφέρει από τα υπόλοιπα αφού η φόρτιση δεν γίνεται στο δρόμο αλλά μέσα στο αμαξοστάσιο.

Στη γραμμή 60 θα χρησιμοποιηθεί ένα ηλεκτρικό λεωφορείο της πολωνικής Solaris το οποίο φορτίζει στο τέρμα της διαδρομής μέσω παντογράφου εντός 6-10 λεπτών. 

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το ηλεκτρικό Solaris Urbino εγγυάται χαμηλό επίπεδο θορύβου και δονήσεων. 

Παρόμοια ηλεκτρικά λεωφορεία χρησιμοποιεί ήδη και η εταιρεία Unibuss με τη διαφορά πως έχουν ισχύ μπαταρίας 75 kWh ενώ τα λεωφορεία της Nobina θα έχουν μπαταρίες με ισχύ 125 kWt και 270 kWt (τα αρθρωτά).

Στόχος της εταιρείας είναι η χρήση λεωφορείων που θα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον και θα εκπέμπουν λιγότερο θόρυβο. Ήδη το 59% της ενέργειας για τις αστικές συγκοινωνίες του Όσλου προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ηλεκτρικά λεωφορεία χρησιμοποιούνται ήδη σε πολλές πόλεις της Ευρώπης όπως η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Ισπανία. 

Στην Αθήνα, αναμένουμε την αγορά 12 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων που θα είναι ανάμεσα στα 92 που θα αγοραστούν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής. Ο διαγωνισμός του ΟΑΣΑ αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στη χρονιά. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου