Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

ΚΚΕ: Ερώτηση για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην εργασία των εργαζόμενων στο πρώην ΣΑΣΘ

Ερώτηση για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην εργασία των εργαζόμενων στο πρώην «Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ)» κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Μεταφορών οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Αναλυτικά το κείμενο:

«Σύμφωνα με τον ν.4482/2017 (ΦΕΚ 102/Α/25-7-2017) "Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις", καταργήθηκε το "Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ)" και όλες οι αρμοδιότητες του μεταβιβάστηκαν στην ΟΣΕΘ ΑΕ.

Όμως, παρά τις προβλέψεις του νόμου και τις διαβεβαιώσεις του κ. υπουργού ότι όλοι οι εργαζόμενοι του καταργηθέντος "Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ)" θα μεταφερθούν στον "Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης Ανώνυμη Εταιρία" (ΟΣΕΘ ΑΕ), προγραμματίζονται οι απολύσεις τους, καθώς οι συμβάσεις τους (μπλοκάκια) λήγουν και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη συνέχιση της εργασίας τους στο νέο φορέα.

Να σημειωθεί πως το προσωπικό αυτό εργάζονταν έως και 16 χρόνια στο "ΣΑΣΘ", καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με όρους και συνθήκες μόνιμων υπαλλήλων. Γεγονός, άλλωστε, που έχει επιβεβαιωθεί και σε πρόσφατο έλεγχο εντός του 2017 από τον ΕΦΚΑ, που επέβαλλε και σχετικό πρόστιμο στο "ΣΑΣΘ", ακριβώς στη βάση της κρίσης ότι η εργασιακή σχέση του εν λόγω προσωπικού, έχει το χαρακτήρα σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

Καθίσταται σαφές λοιπόν και εύλογο, ότι είναι απαραίτητη η πολυετής εμπειρία και γνώση των συγκεκριμένων εργαζόμενων για την ουσιαστική λειτουργία του οργανισμού, που δημιουργήθηκε με σκοπό να συγκεντρώσει τις αρμοδιότητες περί σχεδιασμού, ελέγχου και εποπτείας των δημοσίων συγκοινωνιών στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

1. Να σταματήσουν οι προγραμματιζόμενες απολύσεις των προαναφερθέντων εργαζόμενων και να διασφαλιστεί η μόνιμη σταθερή εργασία τους στον "Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης Ανώνυμη Εταιρία" (ΟΣΕΘ ΑΕ), με μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

2. Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να υπάρξει πλέον τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων». 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου