Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Οι ''Καινοτομίες'' του κ. Σπίρτζη

Θυμήθηκα χθες μια κουβέντα που λέγαμε παλιά στο ΝΑΤΟ, όταν στις συνεδριάσεις των διαφόρων επιτροπών, σατιρίζαμε, με κάθε ευκαιρία, τα εθνικά στερεότυπα. 

Κόλαση είναι, λέγαμε, ο τόπος όπου ''οι μάγειροι είναι Βρετανοί, οι αστυνομικοί Αμερικάνοι, οι διασκεδαστές Γερμανοί και η όλη οργάνωση βρίσκεται στα χέρια Ελλήνων''.

Και ο λόγος που την θυμήθηκα ήταν, όταν άκουσα τον υπουργό μας τον κ. Σπίρτζη -ναι ,αυτόν που ψηφίζει με σπαραγμό ψυχής τα μνημόνια -, να αναγγέλλει πασίχαρος ότι σε συνεργασία με τον φίλο του υπουργό ΨΗΠΤΕ κ.  Παπά και την Περιφέρεια Αττικής, θα εγκαταστήσει δίκτυα Wi-Fi σε 2030 οχήματα (λεωφορεία, τρόλλεϋ και τραμ) του οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ).

Μπράβο στον υπουργό που καινοτομεί, ήταν η πρώτη μας αντίδραση στο άκουσμα της είδησης. Άλλωστε η προώθηση της χρήσης νέων τεχνολογιών και η αναβάθμιση των υπηρεσιών των αστικών συγκοινωνιών, που εξυπηρετούν εκατομμύρια, από τους λιγότερο εύπορους εργαζόμενους, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση του υπουργού που ''διακονεί'' το συγκοινωνιακό έργο και πρέπει να βρίσκεται σε υψηλή προτεραιότητα.

Αρκεί βέβαια να μην έχομε και σε τούτη δω την περίπτωση, επανάληψη της πρακτικής που ακολουθήθηκε με την εγκατάσταση των ακυρωτικών μηχανημάτων στα λεωφορεία πριν κάποιους μήνες. 

Τότε που τοποθετήθηκαν -και πληρώθηκαν φυσικά- ακυρωτικά μηχανήματα, ακόμα και σε ''κουφάρια''. Παροπλισμένα δηλαδή οχήματα, που δεν επρόκειτο σε καμία των περιπτώσεων, να βγουν ποτέ ξανά στους Αθηναϊκούς δρόμους.

Αυτή όμως η καλή μας διάθεση από την εξαγγελθείσα πρωτοβουλία του κ. Σπίρτζη, κράτησε ελάχιστα. 

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι που ακούσαμε, λίγες ώρες μετά, τον πρόεδρο του σωματείου των τεχνικών του Οργανισμού συγκοινωνιών (ΟΣΥ), να περιγράφει από ραδιοφώνου, με πολύ μαύρα χρώματα, την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον υπαγόμενο στον κ. Σπίρτζη φορέα.  

Ακούσαμε λοιπόν, πως από τα 2030 λεωφορεία, μόλις 900 είναι σε θέση να εκτελέσουν μεταφορικό έργο, λόγω σοβαρών ελλείψεων σε ανταλλακτικά, ελαστικά και πετρέλαιο! 

Ακόμα, ότι πολλά απ αυτά διατηρούνται σε λειτουργία -κυριολεκτικά- με τα ''δόντια'' και με χρήση ανταλλακτικών, όχι από την αγορά, αλλά από ''κανιβαλισμό'' άλλων, ακινητοποιημένων λεωφορείων.

Οι προμηθευτές, είπε, έχουν φθάσει στο σημείο να αρνούνται την παράδοση ανταλλακτικών, γιατί δεν πληρώνονται, τα δε συσσωρευμένα χρέη του Οργανισμού, έχουν πια σκαρφαλώσει σε ύψος δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ.

Δεν μπορούμε βεβαίως να έχομε άποψη, για το πόσα απ αυτά που καταγγέλλει ο πρόεδρος του σωματείου των τεχνικών της ΟΣΥ είναι αληθινά. 

Αλλά και μέρος μόνο από αυτά να είναι αλήθεια, είναι προφανές ότι ο Οργανισμός βρίσκεται μπροστά σε μεγάλη κρίση και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ακόμα και για στοιχειώδη ανταπόκριση στο μεταφορικό του έργο.

Και μπορεί ασφαλώς να αποτελεί πρόοδο και να είναι χρήσιμη για το επιβατικό κοινό, η τοποθέτηση δικτύου Wi-Fi στα λεωφορεία, αλλά αναγκαία συνθήκη, πριν απ' αυτό είναι, να εξασφαλίζεται ότι τα λεωφορεία αυτά είναι σε θέση να κινηθούν.

Γιατί, το να γυρνάς ξυπόλητος και να αγοράζεις ''παπιγιόν'', κάθε άλλο παρά σοβαρότητα προδίδει. Εκτός κι αν από την αγορά, κάποιος ή κάποιοι θα ωφεληθούν. 

Του Δημήτρη Καρατζάνη 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου