Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

ΟΑΣΘ: Βελτίωση της υπηρεσίας δωρεάν μετακίνησης των ΑμεΑ - Συστάσεις προς τους οδηγούς των ΙΧ

Τη βελτίωση της υπηρεσίας δωρεάν μετακίνησης ΑμΕΑ, που λειτουργεί με τέσσερα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, προωθεί η διοίκηση του ΟΑΣΘ, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της, ότι η μεταφορά πολιτών με τις αστικές συγκοινωνίες είναι ένα κοινωνικό αγαθό, που προσφέρεται με την έννοια της καθολικής εφαρμογής.

Έτσι, εκτός από τα μέτρα που έλαβε το ΔΣ του Οργανισμού για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ΑμΕΑ, απευθύνει έκκληση προς τους ιδιοκτήτες οχημάτων ιδιωτικής χρήσης, να μην παρεμποδίζουν τις δυνατότητες εξυπηρέτησής τους σταθμεύοντας μπροστά σε στάσεις λεωφορείων ή σε λεωφορειολωρίδες.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί -έως στιγμής- όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του οργανισμού, αφορούν το να επιτρέπεται σε όλα τα λεωφορεία η επιβίβαση των σκύλων - συνοδών των ατόμων με προβλήματα όρασης, να τοποθετηθούν στα λεωφορεία -πίσω από τη θέση του οδηγού- ηλεκτρονικές πινακίδες, οι οποίες να μεταδίδουν μηνύματα που θα προτρέπουν τους επιβάτες στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ΑμεΑ, να αυξηθούν οι «έξυπνες ομιλούσες» στάσεις (σήμερα υπάρχουν είκοσι), να παρακολουθήσουν οι οδηγοί του ΟΑΣΘ ειδικά σεμινάρια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ΑμεΑ.

Επίσης, προβλέπεται υπηρεσία δωρεάν εξυπηρέτησης των ΑμεΑ με ειδικά διασκευασμένα οχήματα.

Τα ειδικά διασκευασμένα οχήματα του ΟΑΣΘ για τη μετακίνηση των ΑΜΕΑ, είναι -σύμφωνα με τον Οργανισμό- σύγχρονα, διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό επιβίβασης και αποβίβασης, είναι κλιματιζόμενα με δυνατότητα παροχής εμφιαλωμένου δροσερού νερού τους θερινούς μήνες, ενώ υπάρχει συνοδός, όλες τις ημέρες και ώρες, που μεριμνά για την ασφαλή επιβίβαση και αποβίβαση, αλλά και την εν γένει εξυπηρέτησή τους.

Στη συγκεκριμένη υπηρεσία έχουν εγγραφεί περίπου 700 άτομα, ενώ το 2017, κατά μέσο όρο, οι μετακινήσεις ανέρχονται σε 500 τον μήνα, με σκοπό μετακίνησης την εργασία, την υγεία και την ψυχαγωγία.

Το ποσοστό ικανοποίησης των αιτημάτων μετακίνησης με τηλεφωνικό ραντεβού κυμαίνεται στο 90%, ενώ η αξιοπιστία υλοποίησης των προσυμφωνημένων ραντεβού φθάνει το 100% και με απόλυτη ακρίβεια.

Για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, όπως αναφέρεται από τον ΟΑΣΘ, τα άτομα μετακινούνται κατόπιν τηλεφωνικής προσυνεννόησης, την προηγούμενη μέρα από την ημέρα μετακίνησης τους για το κλείσιμο του ραντεβού και κατόπιν προσυνεννόησης με Συνδέσμους των ΑμεΑ ή Συλλόγους Γονέων ΑμεΑ δύνανται να οργανώνονται μεταφορές για κοινωνικούς σκοπούς (εκδηλώσεις κ.ά).

Οι μετακινήσεις ΑμεΑ με τα ειδικά οχήματα, γίνονται σε όλη την περιοχή ευθύνης του ΟΑΣΘ και οι ημέρες και ώρες εξυπηρέτησης είναι, καθημερινά, από τις 07:30 έως 21:30 (τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 933930 και 2310 952638).

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον ΟΑΣΘ, στο 70% των λεωφορείων υπάρχει σύστημα πρόσβασης ΑμεΑ και σύστημα επιγονάτισης για τη διευκόλυνση της επιβίβασης όλων των εμποδιζόμενων ατόμων (ηλικιωμένοι, έγκυες, κ.ά.). 

Εντός των λεωφορείων προβλέπονται, επίσης, τέσσερις θέσεις για τα εμποδιζόμενα άτομα, προβλέπεται η είσοδος στα λεωφορεία ατόμων με πρόβλημα όρασης που συνοδεύονται από σκύλο - συνοδό και εντός των λεωφορείων, λειτουργεί σύστημα οπτικής και ηχητικής αναγγελίας των στάσεων, που διευκολύνει ιδιαίτερα τα άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης.

Ο ΟΑΣΘ συμμετείχε στις χθεσινές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ (στην πλατεία Αριστοτέλους, που οργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας), με ένα από τα οχήματα της Υπηρεσίας Δωρεάν Μετακίνησης ΑμεΑ με το πλήρωμά του (οδηγός και συνοδός) και με την Ορχήστρα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ.

Έγινε επίδειξη επιβίβασης ατόμου με αναπηρία στο ειδικό λεωφορείο και διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό στους πολίτες. 

ΠΗΓΗ: alphatv.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER