Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Θεσ/κη: Τα λεωφορεία της οργής - Μπάχαλο με τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ και συνεχείς εντάσεις

Σκηνές απείρου κάλλους με πρωταγωνιστές ταλαιπωρημένους και αγανακτισμένους πολίτες διαδραματίζονται καθημερινά στις στάσεις και στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ κατά τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του υπό κρατική διοίκηση και διαχείριση...

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια έχουν ως συνέπεια εργαζόμενοι, φοιτητές και σπουδαστές, ηλικιωμένοι και μητέρες να περιμένουν πολλά λεπτά στις στάσεις και στη συνέχεια να στριμώχνονται σε βαθμό ασφυξίας στα λεωφορεία, τα οποία ουκ ολίγες φορές μένουν στα μέσα της διαδρομής εξαιτίας μηχανολογικών προβλημάτων.

Μεγάλες καθυστερήσεις 
Κατά τις ώρες αιχμής, στις κεντρικές στάσεις συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου, αφού τα λεωφορεία των πολυσύχναστων γραμμών φτάνουν με μεγάλη καθυστέρηση.

Όπως αναφέρουν πολίτες, για τις περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, στις γραμμές 5 και 6, μεσημεριανές ώρες χρειάζεται να περιμένουν ακόμη και πάνω από 20 λεπτά μέχρι να περάσει κάποιο λεωφορείο, ενώ σύμφωνα με τα προγραμματισμένα δρομολόγια δεν θα έπρεπε ο χρόνος αναμονής να ξεπερνά τα 10 λεπτά.

Το ίδιο ισχύει και για τη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου τα λεωφορεία είναι λίγα τις ώρες αιχμής και πιο πολλά τις ώρες που δεν χρειάζονται.

«Οι ώρες άφιξης που γράφουν οι φωτεινές πινακίδες δεν ισχύουν, αφού τα λεωφορεία δεν φτάνουν αυτές τις ώρες», λέει η 21χρονη φοιτήτρια Σμαράγδα Κ. «Χρησιμοποιώ καθημερινά κυρίως τις γραμμές 17 και 37 που περνούν από Τριανδρία. Όταν τα λεωφορεία αργούν, αργούν πολύ…», λέει η ίδια.

Αντίστοιχα και η κυρία Ελένη Μισχοπούλου, που μένει στην Τούμπα και η εργασία της βρίσκεται στην Ανάληψη, διαμαρτύρεται για τις μεγάλες καθυστερήσεις. «Χρησιμοποιώ το 30 ή το 12 κάθε μέρα και έχω πρόβλημα… Έχουν λιγοστέψει κατά πολύ τα δρομολόγια τον τελευταίο καιρό».


Εγκλωβισμένοι επιβάτες και ένταση 
Όσο καθυστερούν τα λεωφορεία, τόσο περισσότερος κόσμος συσσωρεύεται στις στάσεις και παλεύει να ανέβει όταν μετά βίας χωράει. Μπαίνοντας σε ένα από τα λεωφορεία που κυκλοφορούν στους δρόμους ασφυκτικά γεμάτα, το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται κανείς είναι η αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Εάν ο επιβάτης στέκεται κοντά στην πόρτα, κινδυνεύει να εγκλωβιστεί κάποιο μέρος του σώματός του, το ρούχο ή η τσάντα του ανάμεσα στα φύλλα της πόρτας. 

Η 23χρονη Χ.Κ. αναφέρει ότι έχει τύχει σε λεωφορείο που είναι γεμάτο να πιαστεί το πόδι της ανάμεσα στην πόρτα και το σκαλί, όπως άνοιξε η πόρτα, επειδή πιεζόταν από τους άλλους επιβάτες. «Πόνεσα πολύ και άρχισα να φωνάζω και οι άλλοι επιβάτες φώναξαν προς τον οδηγό να κλείσει την πόρτα, μέχρι που τελικά το έκανε, αφού ανέβηκε κι άλλος κόσμος», αναφέρει. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου