Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εξέδωσε φυλλάδιο για τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης,

«Δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλοί μήνες για να φανεί τι ήταν η ''σπουδαία μεταρρύθμιση'' του ΟΑΣΘ για την οποία πανηγύριζε η κυβέρνηση. Στις στάσεις των λεωφορείων ξεχειλίζει η αγανάκτηση που προκαλεί η αργοπορία τους, άνθρωποι περιμένουν μέσα στο κρύο για πολλή ώρα και συνωστίζονται μες στα λεωφορεία σαν σαρδέλες. Αργοπορία που οφείλεται στο μικρό αριθμό των λεωφορείων που κυκλοφορούν, που είναι τελείως αναντίστοιχος με τις ανάγκες του λαού της πόλης.

Το ΚΚΕ τον Ιούλη, που συζητιόταν στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι η λεγόμενη κρατικοποίηση δεν θα σήμαινε ότι θα εξασφαλίζονταν η κάλυψη της ανάγκης του λαού της πόλης για φτηνές, ασφαλείς, σύγχρονες αστικές συγκοινωνίες. 

Τοποθετούνταν με αυτό τον τρόπο, γιατί η λειτουργία του ΟΑΣΘ θα γινόταν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, άλλωστε με τέτοιο τρόπο λειτουργούν οι επιχειρήσεις στον καπιταλισμό, ανεξάρτητα από το όποιο τους ιδιοκτησιακό καθεστώς. 

Τέτοια κριτήρια καθορίζουν οι εργαλειοθήκες του ΟΑΣΑ που περιλαμβάνονται στα μνημόνια και ο νόμος περί ΔΕΚΟ, που προβλέπει τη λειτουργία στη λογική κόστους - οφέλους για τις κρατικές επιχειρήσεις.

Το ΚΚΕ καλούσε να δει ο λαός της πόλης μας το παράδειγμα της Αθήνας, όπου η ανάλογη εταιρεία αστικών μεταφορών είναι κρατική. Οι καθυστερήσεις των δρομολογίων των λεωφορείων είναι μεγάλες, υπάρχει έλλειψη τεχνικού προσωπικού και ανταλλακτικών και κυκλοφορεί μικρότερος αριθμός οχημάτων από αυτόν που υπάρχει ανάγκη. Η τιμή του εισιτηρίου έχει ανέβει, ενώ έχουν μειωθεί οι μισθοί των εργαζομένων.

Tο ΚΚΕ επισήμαινε ότι η κρατικοποίηση της κυβέρνησης δεν ήταν τίποτα άλλο από μια γέφυρα για την ιδιωτικοποίηση των πιο κερδοφόρων γραμμών της αστικής συγκοινωνίας στο μέλλον, όπως άλλωστε προέβλεπε το σχετικό νομοσχέδιο.

Η αρνητική κατάσταση στις λεωφορειακές αστικές συγκοινωνίες προστίθεται στις χρόνιες καθυστερήσεις αποπεράτωσης του μετρό, που ακόμα και η ολοκλήρωση του στην παρούσα μορφή και προτού γίνουν οι αναγκαίες επεκτάσεις, πολύ λίγο θα καλύψει τις συγκοινωνιακές ανάγκες του λαού της πόλης.

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη και η απαράδεκτη ενέργεια της δημοτικής αρχής, που χαρατσώνει τους δημότες σε τρία δημοτικά διαμερίσματα με το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, με το οποίο έχει σκοπό να βγάλει εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, από κοινού με την εταιρεία που ανέλαβε την υλοποίηση. 

Στόχος που επιβάλλεται από τη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στο φόντο της περικοπής δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για μέτρο εισπρακτικά ληστρικό, που θα επιφέρει και τσουχτερά πρόστιμα. Ο δημόσιος χώρος μετατρέπεται σε πεδίο εμπορευματοποίησης, θίγεται ακόμα και η προστασία των προσωπικών δεδομένων, ανοίγει δρόμος για να θησαυρίσουν τα ιδιωτικά πάρκινγκ.

Διεκδικούμε:
  • Μείωση της τιμής του εισιτηρίου στο μισό.
  • Κατοχύρωση της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων.
  • Δωρεάν μετακίνηση των εργαζομένων και των μαθητών τις ώρες που μετακινούνται από και προς τη δουλειά και τα σχολεία.
  • Συντήρηση του στόλου από μόνιμο προσωπικό.
  • Προσλήψεις εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα.
  • Αξιοποίηση των εγχώριων δυνατοτήτων για κατασκευή νέων οχημάτων.
  • Συχνές, τακτικές αστικές συγκοινωνίες με ανθρώπινες συνθήκες.
  • Κάλυψη της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ολοκλήρωση του μετρό χωρίς περαιτέρω χαράτσωμα του λαού, να πληρώσουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι που έχουν ήδη εισπράξει πολλαπλά.
  • Δημοτικά δωρεάν πάρκινγκ.
  • Κανένα νέο χαράτσι μέσω ''ελεγχόμενης στάθμευσης''.
Ένας τέτοιος αγώνας για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να βάλει στο στόχαστρο του τη λογική της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων της αστικής μεταφοράς είτε αυτοί είναι υπό κρατικό είτε αυτοί είναι υπό ιδιωτικό έλεγχο.

Η ουσιαστική λύση είναι ένας ενιαίος κρατικός φορέας Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που θα είναι ενταγμένος σε ένα σχέδιο, κρατικό, επιστημονικό, πανεθνικό. 

Τέτοια πρόταση δεν πρόκειται να υλοποιήσουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, της ΕΕ, των μνημονίων, του συστήματος της εκμετάλλευσης. 

Απαιτεί κυβέρνηση, εξουσία και οικονομία που θα λειτουργούν με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών, την αξιοποίηση του εργατικού, τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού, την τεχνογνωσία και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας». 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου