Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Το αύριο στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης πρέπει και θα είναι καλύτερο

Δελτίο τύπου εξέδωσε το Τμήμα Μεταφορών και Οδικής Ασφάλειας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δρομολόγουμενες αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες της συμπρωτεύουσας. Αναλυτικά:

Οι αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη επί 60 χρόνια «λειτουργούσαν» μέσα από ένα ιδιαίτερο κρατικοδίαιτο μονοπωλιακό καθεστώς, σαν αγαπημένο παιδί πολιτικών συστημάτων και μικροπολιτικών συμφερόντων άλλων εποχών.

Σκανδαλώδεις κρατικές επιχορηγήσεις (μέσα από συμβάσεις που ανανεωνόταν συνεχώς) , που μεγάλωναν με τις συνεχείς αιτήσεις διαιτησίας (που κέρδιζε πάντα ο ΟΑΣΘ), τον είχαν καταστήσει να κοστίζει στον Έλληνα πολίτη πολύ, ΠΟΛΥ περισσότερο από τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας καταρρίπτοντας τον μύθο ότι έργο που ασκείται από το δημόσιο είναι πιο δαπανηρό από την άσκηση του έργου από ιδιώτες. 

Και όλα αυτά με παροχή υπηρεσιών στους Θεσσαλονικείς αμφιλεγόμενης ποιότητας που σε καμία περίπτωση δεν ήταν αντίστοιχη των δαπανουμένων ποσών.

Όλα αυτά μέχρι πριν λίγο, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα από πολύχρονες διαδικασίες επαφών και διαβουλεύσεων με τους δήμους και τους τοπικούς φορείς με το ν. 4482/17 αντιμετώπισε αυτό το σκάνδαλο που κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε ΤΟΛΜΗΣΕΙ να αγγίξει. 

 Οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης αλλάζουν πλέον σελίδα ο ΟΑΣΘ αποκτάει δημόσιο χαρακτήρα μέσα από εκκαθάριση και την ίδρυση-λειτουργία δύο νέων δημόσιων φορέων, του ΟΣΕΘ και του ΑΣΙΘ (Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης και Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης) με τη δυνατότητα συμμετοχής μάλιστα των τοπικών φορέων (δήμων, περιφέρειας κ.λπ.).

Στη συνέχεια νέα ΔΣ «τοποθετήθηκαν» πρόσφατα σε αυτούς τους δημόσιους φορείς και το «χτές» με όποιο τρόπο μπορεί αντιστέκεται στις αναμφισβήτητες προσπάθειες εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών. 

Αυτό που περιμένουμε όλοι είναι πρώτον να διασφαλιστεί η αποτελεσματική - ποιοτική δημόσια αστική συγκοινωνία της Θες/κης και δεύτερον να αποκαλυφθούν τα ΠΑΝΤΑ από το αμαρτωλό παρελθόν και ας αφήσουμε τους νοσταλγούς του χτες να ενοχλούνται ακόμα και επειδή επιλέχτηκε ως πρόεδρος του ΟΑΣΘ έμπειρος οικονομολόγος αμισθί και όχι κάποιο golden boy με μισθό μερικές χιλιάδες ευρώ.

Επειδή αυτά που χρειάζεται να γίνουν είναι πολλά, επειδή τα βήματα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας πολλές φορές είναι μικρά και δύσκολα, επειδή οι αστικές συγκοινωνίες πρέπει να διατηρούν δημόσιο χαρακτήρα, με τόλμη και αποφασιστικότητα μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες αντιμετωπίζουμε τις παθογένειες του παρελθόντος διασφαλίζοντας το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών που είμαστε σίγουροι ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειες αυτές. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου