Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

ΣΤΑΣΥ - ΟΣΥ: Παραμένουν τα μεγάλα ελλείμματα

Βυθισμένες στα ελλείμματα συνεχίζουν να λειτουργούν οι ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) και οι ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και το 2017, όπως καταγράφεται στους προϋπολογισμούς τους. 

Παρά το γεγονός ότι προς το τέλος του έτους προγραμματίζεται η πλήρης λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο αναμένεται να περιορίσει σημαντικά μία από τις βαθύτερες πληγές των συγκοινωνιακών φορέων, που είναι η εισιτηριοδιαφυγή, δεν εκτιμάται ότι θα αντιστρέψει την ελλειμματική εικόνα των οικονομικών τους.

Το συνολικό έλλειμμα και για τις δύο εταιρείες έχει προϋπολογιστεί να φτάσει τα 58,2 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, πρόβλεψη που θεωρείται ωστόσο αρκετά αισιόδοξη. 

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα μεγέθη που προβλέπονται στους προϋπολογισμούς των συγκοινωνιακών εταιρειών αναθεωρούνται επί τα χείρω, με αποτέλεσμα να επανακαθορίζεται και το ύψος της κρατικής επιδότησης. 

Φέτος ωστόσο δεν προβλέπεται κρατική επιχορήγηση που θα ενισχύσει τους συγκοινωνιακούς φορείς, γεγονός το οποίο δεν αποκλείεται να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη βιωσιμότητα των εταιρειών. 

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η άλλοτε κερδοφόρα και απαλλαγμένη από την ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης, εταιρεία ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) θα κλείσει με έλλειμμα 22,4 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως οι ΟΣΥ πρόκειται να καταγράψουν ζημίες 35,8 εκατ. ευρώ το 2017.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2016 προέβλεπε μεγαλύτερα ελλείμματα (συνολικά 77 εκατ. ευρώ και για τις δύο εταιρείες). 

Η ΣΤΑΣΥ προβλεπόταν το 2016 (δεν έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα ακόμα) να κλείσουν με ζημίες 32,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες θεωρούνται αρκετά ενισχυμένες για την εν λόγω εταιρεία. 

Τα έσοδά της, στην απίθανη περίπτωση που δεν εμφανίσει αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό της (του 2016), θα διαμορφωθούν στα 111,5 εκατ. ευρώ και τα έξοδά της θα ανεβούν στα 144 εκατ. ευρώ. 

ΟΣΥ 
Ζημίες ύψους 44,683 εκατ. ευρώ προβλεπόταν να εμφανίσουν και οι ΟΣΥ το 2016, καθώς τα έξοδά τους θα διαμορφώνονταν στα 233 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εισροές της εταιρείας που αναμένονταν να φτάσουν μόλις τα 188,3 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη πληγή των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, η οποία «αντιμετωπίζεται» με περιορισμένους ελέγχους, αποτελεί η εισιτηριοδιαφυγή, που υπονομεύει ολοένα και περισσότερο τα οικονομικά των εταιρειών. 

Οι έως τώρα εκτιμήσεις θέλουν την εισιτηριοδιαφυγή να κοστίζει στις εταιρείες των μέσων μαζικής μεταφοράς 40-60 εκατ. ευρώ ετησίως. Πρόκειται για χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος της μαύρης τρύπας των προϋπολογισμών των εταιρειών του ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών). 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το α΄ τρίμηνο του 2016 τα έσοδα από πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών διαμορφώθηκαν στα 37,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 23,44% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2015 (49,2 εκατ. ευρώ). 

Οι χειρότερες επιδόσεις του τριμήνου αναλογούν στον Μάρτιο με τα αντίστοιχα έσοδα να περιορίζονται κατά 30,8% και να διαμορφώνονται στα 11,9 εκατ. ευρώ από 17,3 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2015. 

Η κακή κατάσταση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2016 καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι εγκρίθηκε για το 2016 πρόσθετο ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ, το οποίο θα προστίθετο στην προβλεφθείσα επιχορήγηση (86 εκατ. ευρώ) προς τις εταιρείες του ΟΑΣΑ.

Αποζημίωση από υπουργεία 
Ο ΟΑΣΑ αδυνατεί να εισπράξει από τα αρμόδια υπουργεία την αποζημίωση που του οφείλουν για παροχή μειωμένων εισιτηρίων σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού. 

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΣΑ διεκδικεί από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας 185,9 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τους τόκους υπερημερίας ύψους 59,4 εκατ. ευρώ το πόσο ανέρχεται σε 245,4 εκατ. 

Με δεδομένη την εικόνα των οικονομικών της εταιρείας, η είσπραξη του ποσού κρίνεται απαραίτητη, ωστόσο οι πιθανότητες εκταμίευσής του είναι περιορισμένες. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου