Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Άρειος Πάγος: Συνταγματική η κατάργηση της ρήτρας μονιμότητας, που προστάτευε από απολύσεις, εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ...

Ο Άρειος Πάγος έκρινε συνταγματική την κατάργηση της ρήτρας μονιμότητας που προστάτευε από απολύσεις εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ και άλλους φορείς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι είναι συνταγματικοί οι περιορισμοί των εργατικών δικαιωμάτων από το δεύτερο Μνημόνιο. 

Πρόκειται ουσιαστικά για τη ρήτρα η οποία περιελάμβανε ρυθμίσεις αυξημένης προστασίας για τους εργαζόμενους από καταγγελίες των συμβάσεων τους, που καταργήθηκαν με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 κατ΄εφαρμογή του Μνημονίου Νο2.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου αναφέρει πως ο περιορισμός των εγγυήσεων στις απολύσεις αποσκοπεί, μεταξύ των άλλων, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Στον Άρειο Πάγο είχαν προσφύγει 5 εργαζόμενοι στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής (οδηγοί και εισπράκτορες) οι οποίοι απολύθηκαν με βάση τις εργατικές διατάξεις για τις απολύσεις (νόμοι 2012/1920 και 3198/1951) και όχι τις διατάξεις του γενικού κανονισμού προσωπικού των ΚΤΕΛ (Προεδρικό Διάταγμα 246/2006) που περιλαμβάνει τις «ρήτρες μονιμότητας» για την προστασία των εργαζομένων. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου