Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Στις 12 Μαΐου ο διαγωνισμός για 25 Τραμ, παρούσες όλες οι μεγάλες εταιρείες

Την πρώτη του παράταση πήρε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 25 νέων Συρμών Τραμ για τις επόμενες επεκτάσεις του δικτύου του Τραμ στην Αθήνα που είχε παρουσιάσει το ypodomes.com. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com τουλάχιστον 6 εταιρείες ζήτησαν παράταση και διευκρινίσεις και έτσι η Αττικό Μετρό αποφάσισε να δώσει παράταση 6 εβδομάδων και να δώσει νέα ημερομηνία στις 12 Μαΐου 2017.

Οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και παρέλαβαν την προκήρυξη του διαγωνισμού είναι οι Alstom, Hyundai Rotem, Bombardier, Skoda, CAF, Stadler, Solaris, PESA. Στον διαγωνισμό σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα λάβει μέρος η AnsaldoBreda που αγοράστηκε από την Hitachi λόγω αναδιάρθρωσης.

Το κόστος του διαγωνισμού είναι 64.250.000 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό η διάρκεια της σύμβασης έχει διάρκεια 940 μέρες (περίπου 31 μήνες) και εφόσον ο διαγωνισμός ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017 τότε στο σύνολο τους οι συρμοί θα πρέπει να έχουν παραδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Αττικό Μετρό ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Ε.Π.ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Ωστόσο όπως γίνεται σε όλους τους παρόμοιους διαγωνισμούς η προμήθεια των πρώτων συρμών θα είναι αρκετά νωρίτερα, πιθανότατα στα τέλη του 2018. Πρόκειται για τη δεύτερη γενιά συρμών Τραμ που θα ενταχθούν στο δίκτυο της Αθήνας και θα περιλαμβάνουν όλες τις τεχνικές βελτιώσεις που έχουν προκύψει από το 2004 όταν και ήλθε η πρώτη γενιά από την Ιταλία και την Ansaldobreda.

Η προμήθεια των 25 συρμών Τραμ θεωρείται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των επεκτάσεων προς Πειραιά και Κερατσίνι που θα είναι η επόμενη επέκταση. 

Μόνο για την επέκταση προς Πειραιά απαιτούνται 12 συρμοί Τραμ και αυτό σημαίνει πως μέχρι να μπουν σε λειτουργία οι πρώτοι νέοι συρμοί τα δρομολόγια στο δίκτυο αναγκαστικά θα αραιώσουν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που εκ των πραγμάτων θα προκύψουν καθώς η συγκεκριμένη επέκταση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τις αρχές του 2017.

Είναι η τρίτη προσπάθεια που γίνεται για την προμήθεια συρμών. Να θυμίσουμε πως ο πρώτος διαγωνισμός διήρκησε σχεδόν 2 χρόνια, υπήρξαν απίστευτες εμπλοκές λόγω των αλλεπάλληλων προσφυγών των συμμετεχόντων και τελικά ακυρώθηκε. 

Το 2016 λίγο πριν αλλάξει η διοίκηση επαναδημοπρατήθηκε όμως η σχετική διαδικασία ακυρώθηκε από τη νέα διοίκηση καθώς θεωρήθηκε πως η προκήρυξη είναι "φωτογραφική" και ενέταξε στοιχεία που σύμφωνα με την ίδια θα τραβήξουν περισσότερους διαγωνιζόμενους.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο διαγωνισμός θα είναι ηλεκτρονικός και θα γίνει μέσω του ΕΣΗΔΗΣ και την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.promitheus.gov.gr. Ακόμα και τα τεύχη του διαγωνισμού θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα προμηθευτούν από την συγκεκριμένη πλατφόρμα. 

Το ενδιαφέρον εστιάζεται τόσο στην αποτελεσματικότητα του ηλ.διαγωνισμού, όσο και στην τελική έκπτωση αλλά και την αναμενόμενη "μάχη" των συμμετεχόντων που στον πρώτο διαγωνισμό ήταν συνολικά 13, αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου