Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

«Οι επιβάτες είχαν τρομοκρατηθεί, ξέφυγα στο φανάρι»

«Ξεκινώ να πάω στη δουλειά και η γυναίκα μου με αντιμετωπίζει σαν να είμαι στρατιώτης στον πόλεμο. Πιάνουμε βάρδια μετά φόβου θεού, ενώ δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι που αρνούνται να εκτελέσουν ορισμένα από τα γνωστά και ως επικίνδυνα δρομολόγια» περιγράφει στην «Κ» ο Νίκος, οδηγός λεωφορείου των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, επίσης από φόβο. 

«Στοχοποιούμαστε καθημερινά και δεν έχουμε τρόπο να αντιδράσουμε» εξηγεί, ενώ αφήνει αιχμές και για την αδράνεια της εταιρείας. Η σύζυγός του παρακολουθεί συνεχώς την ειδησεογραφία και όταν ακούει για κάποιο περιστατικό, τον καλεί αμέσως στο τηλέφωνο. «Το άγχος μεταφέρεται πλέον και στο σπίτι» παραδέχεται.

Ο φόβος συνοδεύει την πλειονότητα των εργαζομένων στις ΟΣΥ. Μεταξύ των οδηγών υπάρχουν οι πιο έμπειροι, οι πιο ψύχραιμοι, όμως αυξάνονται εκείνοι που αρνούνται να υποβάλουν τον εαυτό τους σε αυτή τη δοκιμασία. Τους σώζει η αλληλεγγύη. 

«Όταν βλέπουμε ότι συνάδελφος θέλει να αποφύγει ένα από τα επίφοβα δρομολόγια, τον αντικαθιστά άλλος αμέσως, χωρίς δεύτερη κουβέντα» περιγράφουν στην «Κ», τονίζοντας ότι προστατεύουν τον ίδιο τον οδηγό, τους επιβάτες και συνολικά το συγκοινωνιακό έργο.

«Τους είδα από μακριά ενώ κινούμουν στη Δροσοπούλου. Οι κουκουλοφόροι περίμεναν στη στάση. Δεν σταμάτησα και συνέχισα να πατάω γκάζι. Εκείνοι με κυνήγησαν και άρχισαν να χτυπάνε το αμάξωμα με σφυριά, ενώ το λεωφορείο ήταν σε κίνηση. 

Είχα μέσα επιβάτες, οι οποίοι είχαν τρομοκρατηθεί. Προσπαθούσα και να τους καθησυχάσω και να ξεφύγω από τους κουκουλοφόρους. Κατάφερα να ξεφύγω στο φανάρι» εξιστορεί στην «Κ» τη δική του δραματική εμπειρία οδηγός των ΟΣΥ, ο οποίος έκλεισε τη διήγηση λέγοντας «ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε. Μόνο μερικές ζημιές στο λεωφορείο. Αλλά εμάς κι αυτές μας πονάνε».

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για καθημερινό φαινόμενο, ενώ παραδέχονται ότι δεν είναι λίγα τα περιστατικά που δεν καταγράφονται καν από την αστυνομία και αυτό λόγω περίπλοκων διαδικασιών.

Καταθέσεις 
«Σχεδόν κάθε μέρα στη στάση της ΑΣΟΕΕ στην Πατησίων γράφουν συνθήματα με σπρέι στη στάση. Η διαδικασία προβλέπει ότι ο οδηγός θα επικοινωνήσει με την εταιρεία προκειμένου να καταγγείλει το περιστατικό και στη συνέχεια τον καλεί η αστυνομία να δώσει κατάθεση» περιγράφει ένας άλλος οδηγός. 

«Για εκείνους που εκτελούν καθημερινά το συγκεκριμένο δρομολόγιο είναι αδύνατο να τρέχουν κάθε μέρα στη ΓΑΔΑ για να καταθέσουν. Θα έπρεπε η εταιρεία να έχει απλοποιήσει τις διαδικασίες» εξηγεί.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων των ΟΣΥ πιέζει τη διοίκηση για λήψη μέτρων, ενώ μέλη του εξηγούν ότι πολλοί οδηγοί αρνούνται να μιλήσουν ή να καταγγείλουν επωνύμως περιστατικά υπό τον φόβο της στοχοποίησης.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου