Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Από μέρα σε μέρα η δημοπράτηση 25 Νέων Συρμών Τραμ στην Αθήνα

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να δημοσιευθεί η δημοπράτηση για την προμήθειας 25 νέων Συρμών Τραμ για τις επόμενες επεκτάσεις του δικτύου του Τραμ στην Αθήνα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η διαδικασία του διαγωνισμού εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο στο τέλος του έτους και πλέον ο διαγωνισμός είναι προ των πυλών.

Το κόστος του διαγωνισμού αναμένεται να είναι το ίδιο με τον προηγούμενο διαγωνισμό (ήταν 64.250.000 ευρώ) ενώ η προκήρυξη της δημοπράτησης τοποθετείται τον Νοέμβριο. Ο διαγωνισμός θα είχε διεξαχθεί νωρίτερα αλλά ο Νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις, "έκοψε" τη φόρα της Αττικό Μετρό.

Να θυμίσουμε ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό η διάρκεια της σύμβασης έχει διάρκεια 940 μέρες (περίπου 31 μήνες) και εφόσον ο διαγωνισμός ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017 τότε στο σύνολο τους οι συρμοί θα πρέπει να έχουν παραδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2020!

Ωστόσο όπως γίνεται σε όλους τους παρόμοιους διαγωνισμούς η προμήθεια των πρώτων συρμών θα είναι αρκετά νωρίτερα, πιθανότατα στα μέσα του 2018. Πρόκειται για τη δεύτερη γενιά συρμών Τραμ που θα ενταχθούν στο δίκτυο της Αθήνας και θα περιλαμβάνουν όλες τις τεχνικές βελτιώσεις που έχουν προκύψει από το 2004 όταν και ήλθε η πρώτη γενιά από την Ιταλία και την Ansaldobreda.

Η προμήθεια των 25 συρμών Τραμ θεωρείται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των επεκτάσεων προς Πειραιά και Κερατσίνι που θα είναι η επόμενη επέκταση. 

Μόνο για την επέκταση προς Πειραιά απαιτούνται 12 συρμοί Τραμ και αυτό σημαίνει πως μέχρι να μπουν σε λειτουργία οι πρώτοι νέοι συρμοί τα δρομολόγια στο δίκτυο αναγκαστικά θα αραιώσουν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που εκ των πραγμάτων θα προκύψουν καθώς η συγκεκριμένη επέκταση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τις αρχές του 2017.

Είναι η τρίτη προσπάθεια που γίνεται για την προμήθεια συρμών. Να θυμίσουμε πως ο πρώτος διαγωνισμός διήρκησε σχεδόν 2 χρόνια, υπήρξαν απίστευτες εμπλοκές λόγω των αλλεπάλληλων προσφυγών των συμμετεχόντων και τελικά ακυρώθηκε. 

Το 2016 λίγο πριν αλλάξει η διοίκηση επαναδημοπρατήθηκε όμως η σχετική διαδικασία ακυρώθηκε από τη νέα διοίκηση καθώς θεωρήθηκε πως η προκήρυξη είναι "φωτογραφική" και ενέταξε στοιχεία που σύμφωνα με την ίδια θα τραβήξουν περισσότερους διαγωνιζόμενους.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο διαγωνισμός θα είναι ηλεκτρονικός και θα γίνει μέσω του ΕΣΗΔΗΣ και την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.promitheus.gov.gr. Ακόμα και τα τεύχη του διαγωνισμού θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα προμηθευτούν από την συγκεκριμένη πλατφόρμα. 

Το ενδιαφέρον εστιάζεται τόσο στην αποτελεσματικότητα του ηλ. διαγωνισμού, όσο και στην τελική έκπτωση αλλά και την αναμενόμενη "μάχη" των συμμετεχόντων που στον πρώτο διαγωνισμό ήταν συνολικά 13, αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης - ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου