Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Τραμ στη Λευκωσία με κόστος €216,5 εκατ. - Συμφωνεί ο υπουργός αλλά…

Υπέρ της κατασκευής τραμ στη Λευκωσία τάσσεται ο υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης. Ωστόσο, όπως αναφέρει σε απαντητική του επιστολή προς το βουλευτή Γιώργο Περδίκη, προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα και το έργο θα προωθηθεί μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Δημητριάδης, ημερ. 1/9/2016, ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2015 η τεχνοοικονομική μελέτη για τη δημιουργία συστήματος τραμ στη Λευκωσία η οποία κατέδειξε ότι η δράση αυτή είναι οικονομικά βιώσιμη και ωφέλιμη για την πόλη. 

Συγκεκριμένα, αξιολογήθηκε ως βέλτιστη λύση η ανάπτυξη μιας γραμμής τραμ μήκους 14,5 χιλιομέτρων η οποία θα διέρχεται από τους δύο πιο πολυσύχναστους οδικούς άξονες της πόλης, τον άξονα των λεωφόρων Λεμεσού και Μακαρίου και τον άξονα των λεωφόρων Δημοσθένη Σεβέρη, Στροβόλου και Μακαρίου στη Λακατάμια.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το κόστος υλοποίησης του έργου εκτιμήθηκε στα €216,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένων του τροχαίου υλικού, του αμαξοστασίου, του κέντρου ελέγχου του συστήματος και σημαντικής ανάπλασης κατά μήκος της διαδρομής. 

Αξιολογήθηκαν, επίσης, τέσσερα σενάρια για τον τρόπο υλοποίησης του έργου με επικρατέστερο αυτό της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου ιδιώτης επενδυτής θα κληθεί να επενδύσει με ιδίους πόρους και δανεισμό για τη διεκπεραίωση των κατασκευαστικών εργασιών, τη συντήρηση της υποδομής και του τροχαίου υλικού για 30 χρόνια και τη λειτουργία του συστήματος για την ίδια περίοδο.

Όπως αναφέρει στην κατακλείδα της επιστολή του ο κ. Δημητριάδης «το Υπουργείο Μεταφορών κρίνει ότι το έργο αυτό είναι στρατηγικής σημασίας για την πόλη της Λευκωσίας και την Κύπρο ευρύτερα και ότι θα πρέπει να προωθηθεί η υλοποίησή του μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες και εφόσον εγκριθεί βάσει των υφιστάμενων διαδικασιών για παρόμοια έργα». 

ΠΗΓΗ: philenews.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου