Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Προανάκριση για το αντισημητικό παραλήρημα του προέδρου, του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ

Προανάκριση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε ρατσιστική βία διενεργεί η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, έπειτα από σχετική εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα.

Η εισαγγελική παραγγελία δόθηκε έπειτα από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Voria.gr και τις καταγγελίες σωματείων και συνδικαλιστικών παρατάξεων στον ΟΑΣΘ, σε βάρος του προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων Δημήτρη Τσερμενίδη τον οποίο κατήγγειλαν για πρωτοφανή αντισημιτική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, που ήταν η Ένωση Αστικών Λεωφορειούχων Θεσσαλονίκης «Ο Μέγας Αλέξανδρος» και η συνδικαλιστική παράταξη «Ανατροπή», ο κ. Τσερμενίδης στη διάρκεια της απολογιστικής ομιλίας του στη γενική συνέλευση των μελών του συνδικάτου η οποία είχε διεξαχθεί στις 24 Ιουνίου, στην αίθουσα "Αβραάμ Μπεναρόγια" του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, χρησιμοποίησε ιδιαιτέρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς τόσο κατά του ιδρυτού της Federation όσο και συλλήβδην κατά όλων των Εβραίων.

Όπως είχε καταγγείλει τότε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστικών Λεωφορειούχων Θεσσαλονίκης «Ο Μέγας Αλέξανδρος», Γιώργος Χατζηβαλάσης ο κ. Τσερμενίδης ήταν ιδιαίτερα προσβλητικός προς τους Εβραίους, λέγοντας μάλιστα σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ότι «δυστυχώς ο Χίτλερ δεν ολοκλήρωσε το έργο του». 

Ανάλογες καταγγελίες είχε κάνει, μιλώντας στη Voria.gr ο εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης «Ανατροπή» Βαγγέλης Πιτσαλίδης ο οποίος είχε πει ότι τέτοιες αναφορές σε βάρος των Εβραίων ο κ. Τσερμενίδης τις κάνει σχεδόν σε κάθε γενική συνέλευση καθώς και σε πολλές από τις συνεδριάσεις του δ.σ. του Συνδικάτου των Εργαζομένων. 

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Τσερμενίδης φέρεται να είπε ότι «βρισκόμαστε σε αυτήν την αίθουσα που φέρει το όνομα ‘Μπεναρόγια’ εξ’ αιτίας ενός σφάλματος που έκανε ο Θεός όταν έκανε τους Εβραίους»!

«Οι απόψεις αυτές δεν απηχούν σε καμία περίπτωση τα αισθήματα των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, ούτε των μετόχων του Οργανισμού. 

Ο ‘Μέγας Αλέξανδρος’, ως αρχαιότερο Σωματείο Αυτοκινητιστών της χώρας (έτος ίδρυσης 1927) εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του, για το ρατσιστικό παραλήρημα του κ. Τσερμενίδη, το οποίο τον χαρακτηρίζει προσωπικά», ανέφερε η ανακοίνωση την οποία είχε εκδώσει η Ένωση Αστικών Λεωφορειούχων Θεσσαλονίκης. 

Σε ανάλογη δημόσια καταδίκη και αποδοκιμασία είχε προχωρήσει και η συνδικαλιστική παράταξη «Ανατροπή» η οποία στην ανακοίνωσή της σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «ντρεπόμαστε γι’ αυτά που ακούστηκαν όπως ακούγονται κάθε φορά, από τον ανιστόρητο "συνάδελφο" Τσερμενίδη που είναι οι ρατσιστικές εκφράσεις κατά των Εβραίων. Ανθρώπων οι οποίοι έγραψαν και γράφουν ξεχωριστή και λαμπρή ιστορία στην πόλη μας».

Οι καταθέσεις 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr στο πλαίσιο της προανάκρισης η οποία είναι σε εξέλιξη κλήθηκαν στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης για μαρτυρική κατάθεση τα στελέχη τα οποία είχαν προχωρήσει στις δημόσιες αυτές καταγγελίες. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες καταθέσεις έχουν δώσει ήδη οι κ. Χατζηβαλάσης και Πιτσαλίδης, ενώ μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα προσέλθουν να καταθέσουν και άλλοι μάρτυρες, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών παρατάξεων που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση του Συνδικάτου. Ο κύκλος της προανάκρισης θα κλείσει με την κατάθεση του ίδιου του κ. Τσερμενίδη.

Εν συνεχεία ο διενεργών την προανάκριση θα στείλει το πόρισμά του στον αρμόδιο Εισαγγελέα ο οποίος θα αποφασίσει εάν στοιχειοθετείται η κατηγορία περί υποκίνησης σε ρατσιστική βία.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Συνδικάτου των Εργαζομένων είχε δηλώσει τότε στην Voria.gr ότι «οι καταγγελίες είναι εκτός τόπου και χρόνου. Είναι αδιανόητο να λένε τέτοια πράγματα» και προσέθεσε πως «το μόνο που είπα είναι ότι ο Θεός έκανε τους Εβραίους και αυτοί σταύρωσαν τον Χριστό. Οι πλειοψηφίες σταύρωσαν τον Χριστό, όπως έκαψαν τον Κοπέρνικο ή φυλάκισαν τον Κολοκοτρώνη». 

Σύμφωνα με πληροφορίες την υπόθεση παρακολουθεί διακριτικά και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ: voria.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου