Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Χαμός στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης για το Μετρό

Μαλλιά κουβάρια έγιναν δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης.

Αφορμή ήταν η δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο Γιάννης Μπουτάρης για ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, σχετικά με το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν Υπουργείο Πολιτισμού, Αττικό Μετρό και Δήμος Θεσσαλονίκης, για την in situ ανάδειξη των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης και τη δημιουργία αρχαιολογικής πλάζας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης, είχε αναφέρει στην προ ημερών ανακοίνωσή του για το θέμα: 

«Η Αττικό Μετρό Α.Ε., μια εταιρεία επιφορτισμένη με την υλοποίηση ενός πολύ συγκεκριμένου μεγάλο έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, ξαφνικά, με ένα «μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας» (ήταν να μην αγκαλιάσει τον όρο «μνημόνιο» η Αριστερά, τον μετέτρεψε σε πασπαρτού) μετατράπηκε σε όχημα επικοινωνιακής άφεσης αμαρτιών: 

Τόσο για την κυβέρνηση που προφανώς αναζητά δικαιολογίες για τις δικές της ευθύνες στις νέες καθυστερήσεις του έργου, όσο και για το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, που με πρόσχημα το δίλημμα «μετρό ή αρχαία», έχει αποτελέσει στην πράξη ισχυρό ανάχωμα στην ολοκλήρωση ενός έργου, που έπρεπε να είναι ήδη έτοιμο για να ανασάνει η πόλη κυκλοφοριακά. Διότι στη δουλειά με αερόστατο δεν πας!».

Ο Γιάννης Μπουτάρης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη θέση που εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που υπεγράφη. 

Επέρριψε μάλιστα ευθύνες στη ΝΔ για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου, κάνοντας αναφορά στον πρ. υπουργό Γιώργο Σουφλιά καθώς και στον πρώην ΓΓ του Υπουργείου Υποδομών, Στράτο Σιμόπουλο. 

«Καταγγέλλω τη συμπεριφορά της παράταξής σας. Παίζετε με το μετρό. Το χρησιμοποιείτε επικοινωνιακά και αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί διαφόρων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, απευθυνόμενος στους συμβούλους των «Εντάξει». 

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του Μάκη Κυριζίδη, ο οποίος υπερασπίστηκε την ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης. Ωστόσο, ο Γιάννης Μπουτάρης όχι μόνο δεν του επέτρεψε να πάρει τον λόγο , αλλά του απάντησε εκνευρισμένος ότι είναι πιο έξυπνος από εκείνον και ότι τα μάτια του μοιάζουν με αυτά της αγελάδας!

«Δήμαρχε, αυτή δεν είναι δημοκρατική συμπεριφορά» απάντησε ο δημοτικός σύμβουλος των «Εντάξει», με τον δήμαρχο να απαντά: «Εγώ το λέω και στους δικούς μου: Ας βρουν έναν πιο δημοκρατικό άνθρωπο από μένα. Αλλά όταν κάνετε φασαρία, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε». 

Κόντρα και με τον Ζέρβα 
Τότε, στην κουβέντα παρενέβη ο δημοτικός σύμβουλος της διοικούσας παράταξης και… αντάρτης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος ακόμη και το διάστημα που διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Γιάννη Μπουτάρη, είχε διαφοροποιηθεί από την κεντρική θέση του δήμου για τον σταθμό Βενιζέλου και ως μέλος του ΔΣ της Αττικό Μετρό. «Πάντως είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα» σχολίασε ο κ. Ζέρβας.

«Εσένα Κώστα σου ζήτησα να παραιτηθείς από το ΔΣ της Αττικό Μετρό, διότι εξέφραζες διαφορετική άποψη από αυτή του δήμου και με έγραψες» σχολίασε ο Γιάννης Μπουτάρης.

«Ποτέ δεν μου το ζητήσατε αυτό» απάντησε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και ανέφερε μάλιστα ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προσπάθησε να τον απομακρύνει από την Αττικό Μετρό για να τοποθετήσει δημοτικό σύμβουλο της αρεσκείας του. 

Καλαφάτης: Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι 
Ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, αμέσως μετά την επίθεση και τις ύβρεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, κατά συμβούλων της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης και την παράθεση υποτιθέμενων στοιχείων για το θέμα του μετρό που δεν επιβεβαιώνονται ούτε από τον αρμόδιο υπουργό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δήλωσε:

«Στον πολιτικό λόγο τα παραληρήματα δείχνουν πανικό. Αφήνουμε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να συνεχίσει τον μοναχικό και θλιβερό του δρόμο, των προσωπικών επιθέσεων και ύβρεων. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να τον (παρ)ακολουθήσουμε. 

Είναι απογοητευτικό -αλλά και αποκαλυπτικό- να γίνεται, πλέον, κανόνας, το γεγονός ότι όποτε βρίσκεται σε δύσκολη θέση να προσφεύγει σε τέτοιες πρακτικές. Ταιριάζει, στα αλήθεια, ένας τέτοιος δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη; Όσο για το μετρό Θεσσαλονίκης, τι να πει κανείς; 

Τα λένε όλα οι χρονοβόρες προσφυγές που κατέθεσε ο ίδιος ο δήμαρχος, οι συνεννοήσεις του με τους αρμόδιους υπουργούς χωρίς τη γνώση και τη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και οι σύμβουλοι της διοίκησής του -γνώστες του θέματος- που συμφωνούν με την παράταξή μας, δηλαδή με την αλήθεια. Με μια φράση, εκεί που μας χρωστάγανε, μας παίρνουν και το βόδι». 

ΠΗΓΗ: news247.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου