Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Προαστιακός Αθήνας: Στον πάγο η επέκταση προς Θήβα - Λιβαδειά


Στον πάγο θα παραμείνει η ενδεχόμενη επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας προς Θήβα και Λιβαδειά μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα αναβάθμισης μέχρι το Λιανοκλάδι.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που υπογράφει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Φίλιππος Τσαλίδης και αφορά απάντηση σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας κου Μπασιάκου.

Ο Βουλευτής στην ερώτηση του για την προοπτική και το χρονοδιάγραμμα επέκτασης του Προαστιακού προς Θήβα και Λιβαδειά έλαβε την παρακάτω απάντηση η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως για να μπορέσει να εξεταστεί η δυνατότητα μιας τέτοιας επέκτασης θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν α έργα ηλεκτροκίνησης της γραμμής στο τμήμα Αθήνα-Λιανοκλάδι.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στο τμήμα Οινόη-'Αγιοι Ανάργυροι. Επίσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανάταξη του τροχαίου υλικού προκειμένου να γίνει εφικτή η δρομολόγηση συρμών στις διαδρομές αυτές.

Να θυμίσουμε πως στον αρχικό σχεδιασμό του Προαστιακού της Αθήνας οι 2 βόρειες γραμμές του δικτύου ήταν προς Χαλκίδα και προς Θήβα με δυνατότητα επέκτασης μέχρι τη Λιβαδειά.

Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι πως ηλεκτροκίνηση στο τμήμα μέχρι τη Λιβαδειά υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν φτάσει μέχρι τη Χαλκίδα αλλά οι εκτεταμένες φθορές και κλοπές δεν άφησαν την πιθανότητα ενός τέτοιου δρομολογίου.

Η απόσταση Θήβας - Αθήνας είναι περίπου παρόμοια με εκείνη της Χαλκίδας ενώ πληθυσμιακά η Θήβα βρίσκεται αρκετά πιο χαμηλά. Μία γραμμή που θα έφτανε μέχρι Θήβα και Λιβαδειά θα μπορούσε δυνητικά να εξυπηρετήσει τους χειμερινούς μήνες (με τη δρομολόγηση και τοπικών δρομολογίων με λεωφορεία) ακόμα και την Αράχωβα αλλά και το αρχαιολογικό μέρος των Δελφών με την απόσταση Λιβαδειάς - Αράχωβας να είναι περίπου 32χλμ.

Αυτό θα είναι ως καταλυτική συνέπεια την μικρότερη χρήση ι.χ. και την ενδυνάμωση των σιδηροδρομικών δρομολογίων σε αυτή την περιοχή.

Η απάντηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν αφήνει ιδιαίτερο χώρο για αισιοδοξία σχετικά με μια τέτοια απόφαση που παραπέμπεται για το 2017 με την ολοκλήρωση των έργων.

Μέχρι τότε και ανάλογα με τις εξελίξεις στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και το άνοιγμα της σιδηροδρομικής αγοράς θα εξεταστεί αν μία τέτοια κίνηση θα είχε εμπορικό και κοινωνικό αντίκτυπο.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου