Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Ο «υπόγειος» βυθίζει τα έσοδα της ΣΤΑΣΥ

Οικονομική κρίση και ανεργία, αλλά και ο... «υπόγειος», περιλαμβάνονται στους συντελεστές της μείωσης του αριθμού των εισιτηρίων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στο δίκτυο του μετρό.

Οι δύο πρώτοι αποτελούν τις αυτονόητες αιτίες για την πτώση της επιβατικής κίνησης, αλλά ο τρίτος είναι η εφεύρεση μιας μικρής μερίδας εργαζομένων, που αξιοποίησαν τις «τρύπες» στη διακίνηση των εισιτηρίων, για να αναπληρώσουν το συνεχές «ψαλίδισμα» των μισθών τους.

Η ύπαρξη του «υπόγειου» ήταν γνωστή τα τελευταία χρόνια, αλλά η νέα διοίκηση της ΣΤΑΣΥ αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα, με βασικό στόχο να εντοπίσει τα κενά και κυρίως να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης.

Από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της διαπίστωσε ότι δεν συμφωνούν οι εκροές εισιτηρίων με τις εισπράξεις.

Ενημέρωσε την επιτροπή ελέγχου, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.»- έχει ξεκινήσει ένορκη διοικητική εξέταση, για να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος.

Γίνονται επίσης έρευνες από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης και αναμένεται το πόρισμα. 

Σοβαρές παρατυπίες 
Αποκαλύφθηκε ήδη ότι ένας φορέας που εξυπηρετεί ένα εκατομμύριο επιβάτες την ημέρα δεν διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των εισιτηρίων και των εσόδων του!

Στον «υπόγειο», όπως ήταν γνωστό το σύστημα διακίνησης εισιτηρίων στο μετρό, φαίνεται ότι εμπλέκονται 33 άτομα, από τα οποία 27 είναι εκδότες εισιτηρίων, 4 διακινητές, ένας επόπτης και ένας υπεύθυνος σταθμού.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν σοβαρές παρατυπίες στη διακίνηση των ρολών εισιτηρίων που τροφοδοτούν τους αυτόματους πωλητές στους σταθμούς του μετρό.

Ως ένα βαθμό είναι αναμενόμενο να υπάρχουν κάποιες τεχνικές εμπλοκές στα μηχανήματα, αλλά τα τελευταία χρόνια παρουσίασαν αξιοσημείωτη άνοδο.

Οι έρευνες έφεραν στο φως ένα παράδοξο: οι υπεύθυνοι στους σταθμούς παραλάμβαναν ρολά από τα οποία υπήρχε δυνατότητα να τυπωθεί συγκεκριμένος αριθμός εισιτηρίων, αλλά η παράδοση των προβληματικών γινόταν σε ...κιλά!

Με αυτό τον απλό τρόπο, ήταν εύκολο να «κουκουλωθούν» οι διαφορές. Το ίδιο σύστημα ίσχυε και στα «ρετάλια», τα υπόλοιπα που εκ των πραγμάτων απομένουν, όταν το ρολό των εισιτηρίων φθάνει κοντά στο τέλος του και πρέπει να αντικατασταθεί. 

Αιφνιδιαστικός έλεγχος 
Η επιτροπή ελέγχου της ΣΤΑΣΥ έκανε στις 12 Φεβρουαρίου αιφνιδιαστικό έλεγχο και στα μπλοκ, τα οποία πρέπει να τηρούνται για τις καταγραφές των εισιτηρίων που διανέμονται, για να πουληθούν από τα ταμεία.

Αιφνιδιάστηκαν όμως και οι ίδιοι, καθώς διαπίστωσε ότι είχαν χαθεί σε πολλούς σταθμούς, κυρίως σε αυτούς με μεγάλη επιβατική κίνηση, όπως το Σύνταγμα.

Ορισμένοι υπεύθυνοι εισιτηρίων απέδωσαν το γεγονός στην έλλειψη προσωπικού και υποστήριξαν ότι γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορεί να γίνεται παράδοση-παραλαβή, όταν αλλάζουν οι βάρδιες.

Ετσι, ανθρώπινα λάθη και κακόβουλες ενέργειες διαχέονται και επιτρέπουν σε ορισμένους να βγάζουν ένα καλό χαρτζιλίκι σε βάρος των δημόσιων συγκοινωνιών.

Βασική αιτία γι’ αυτή την παρατυπία είναι οι ασαφείς κανόνες που ίσχυαν σε όλη τη διαδικασία διακίνησης εισιτηρίων, παρόλο που γενικοί κανονισμοί περί δημοσίων εσόδων επιβάλλουν να τηρούνται αρχεία για την τελευταία δεκαετία.

«Εμείς οι εργαζόμενοι θέλουμε πρώτοι να υπάρχει διαφάνεια. Θέλουμε επίσης να θεσπιστούν κανόνες λειτουργίας», μας είπε ο Μάνθος Τσακός, μέλος του Δ.Σ. της ΣΕΛΜΑ, του μεγαλύτερου σωματείου των εργαζομένων στο μετρό.

Μας ενημέρωσε ότι δεν είναι πρώτη φορά που γίνονται έλεγχοι στο σύστημα διακίνησης των εισιτηρίων.

Μετά από καταγγελία, είχαν έρθει και το 2014 επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, έκαναν έρευνες και εξέδωσαν πόρισμα, στο οποίο όμως δεν διαπίστωσαν πρόβλημα.

Εν αναμονή των πορισμάτων, δεν πήραν θέση άλλα μέλη της διοίκησης της ΣΕΛΜΑ, στα οποία απευθύνθηκε η «Εφ.Συν». Διαβεβαίωσαν όμως όλοι ότι, αν βρεθούν ένοχοι, τότε πρέπει να επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές. 

Πρόβλημα και με τα μελάνια 
Από άλλους υπηρεσιακούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι δεν γίνεται συστηματική αντικατάσταση μελανιών στα επικυρωτικά μηχανήματα των σταθμών.

Ξεκίνησε ήδη πρόγραμμα για τη σωστή λειτουργία τους, με τη μερική απόσυρση των μηχανημάτων για συντήρηση.

Στόχος της νέας διοίκησης είναι το νοικοκύρεμα των εσόδων και κυρίως των εξόδων, καθώς το 2015 η ΣΤΑΣΥ έκλεισε με έλλειμμα 24,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε κερδοφορία.

Βασικός λόγος ήταν η μείωση του εισιτηρίου από 1,40 στα 1,20 ευρώ και κυρίως της μηνιαίας κάρτας από τα 45 στα 30 ευρώ, που εφαρμόστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και αποδείχθηκε ότι δεν οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων και των εσόδων. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου