Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Δελτίο τύπου εξέδωσε η ΠΕΝΕΝ αναφορικά με τις νέες μειώσεις των οργανικών θέσεων στην ακτοπλοΐα.

Η νέο-μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η οποία υποτάχθηκε και ταυτίστηκε απόλυτα με τις απαιτήσεις και αξιώσεις των τοκογλύφων δανειστών, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα μείωση των οργανικών συνθέσεων στον ευαίσθητο και νευραλγικό τομέα των Ακτοπλοϊκών πλοίων βάζοντας με τον τρόπο αυτό σε θανάσιμο κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, της ανθρώπινης ζωής, του επιβατηγού κοινού και των Ναυτεργατών.

Ταυτόχρονα οι νέες μειώσεις των συνθέσεων οδηγούν σε σφαγή εκατοντάδες θέσεις εργασίας με μοναδικό κίνητρο και σκοπό να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των ναυτιλιακών ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων και εταιριών.

Σημειώνουμε ότι η μείωση των συνθέσεων, κατ’ εφαρμογή του 2ου μνημονίου του νόμου 4150/2013 που υλοποιήθηκε με υπουργικές αποφάσεις του Μ. Βαρβιτσιώτη, έμεινε ανεφάρμοστη κάτω από την πίεση της ΠΕΝΕΝ και ευρύτερα του Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και έρχεται τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με Υπουργό Ναυτιλίας τον κ. Δρίτσα να υλοποιήσει μια δέσμευση η οποία οδηγεί σε επαγγελματικό αφανισμό τους κλάδους του ξενοδοχειακού προσωπικού και το σύνολο των Ναυτεργατών που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου των ναυτεργατών στην ακτοπλοΐα και ταυτόχρονα έχουν αναντικατάστατο ρόλο στην ασφάλεια των πλοίων και συμμετέχουν στο σύνολό τους στην διαίρεση στα μέσα ασφάλειας τόσο στα σωστικά όσο και στα πυροσβεστικά μέσα διάσωσης. 

Πρόκειται για μια επαίσχυντη και άκρως επικίνδυνη απόφαση η οποία θα εντατικοποιήσει την εργασία, θα πολλαπλασιάσει τα ναυτικά ατυχήματα, θα οδηγήσει σε γενικευμένη παραβίαση και καταστρατήγηση του νόμου για τα ωράρια εργασίας και ανάπαυσης των ναυτικών ενώ παράλληλα οι μειώσεις των θέσεων εργασίας θα δώσουν την χαριστική βολή οδηγώντας στην κατάρρευση και την χρεοκοπία των ασφαλιστικών μας ταμείων (ΝΑΤ - ΚΕΑΝ - και Ταμεία Πρόνοιας).

Επίσης θα αυξήσουν τις στρατιές των άνεργων Ναυτικών και θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για τον αφελληνισμό του Ναυτικού επαγγέλματος και στην Ακτοπλοΐα.

Σημειώνουμε ότι στις 7/10/2015 ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής δύο αποφάσεις της κυβέρνησης: 
  1. την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και 
  2. την μείωση των οργανικών συνθέσεων στην Ακτοπλοΐα σύμφωνα με το μοντέλο της Αδριατικής.
Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο συνιστούν ανεπίτρεπτα, επικίνδυνα και επιζήμια για την χώρα, τον λαό και τους εργαζομένους μέτρα τα οποία υπονομεύουν την ασφάλεια των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και ταυτόχρονα ξεπουλούν το εθνικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας σε πολυεθνικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Πρόκειται για αποφάσεις οι οποίες θα έχουν βαρύτατες συνέπειες.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση και το πολιτικό προσωπικό που την απαρτίζει είναι αδίστακτοι εντολοδόχοι και εκτελεστικά όργανα σε διατεταγμένη υπηρεσία υπέρ των τοκογλύφων δανειστών (Ε.Ε - Δ.Ν.Τ - Ε.Κ.Τ).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ο Υπουργός κ. Δρίτσας συνεχίζουν την ίδια ακριβώς βάρβαρη και νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων Ν.Δ - ΠΑΣΟΚ και των προκατόχων Υπουργών Μουσουρούλη - Βαρβιτσιώτη οδηγώντας το Ναυτεργατικό δυναμικό σε περαιτέρω αποδυνάμωση, συρρίκνωση και μαζική ανεργία.

Οι συμφωνημένες μεταξύ κυβέρνησης και τρόϊκα ρυθμίσεις για την μείωση των συνθέσεων γίνονται σε μια περίοδο που είναι ακόμη νωπή στην μνήμη του ελληνικού λαού η πολύνεκρη τραγωδία του
"NORMAN ATLANTIC" στο οποίο διαπιστώθηκε ότι η μειωμένη οργανική σύνθεσή του συνετέλεσε τα μέγιστα στο γεγονός ότι δεν υπήρχε έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς από την ελλιπέστατη επάνδρωση του πλοίου με το προβλεπόμενο προσωπικό στο πλοίο.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται με την τρόϊκα νέα σφαγιαστικά μέτρα ενάντια στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συνεχίζοντας την λεηλασία των συντάξεων, των επικουρικών και των εφάπαξ παροχών.

Το επόμενο δίμηνο πάνω από 180 μέτρα πρόκειται να ληφθούν από την Βουλή που προβλέπονται από το αντιλαϊκό μνημόνιο νούμερο 3 που προσυπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ψήφισαν τα κόμματα Ν.Δ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι. 

Μέτρα φορομπηχτικά, συντάξεις, επικουρικά, εργασιακές σχέσεις, απολύσεις, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ξεπούλημα παραγωγικών επιχειρήσεων και δημόσιας περιουσίας, ΕΝΦΙΑ, Αγρότες κ.λ.π θα είναι μόνο ορισμένα από αυτά που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να υλοποιήσει στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της. 

Πρόκειται για πραγματική καταιγίδα αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων που θα θίξει, θα επιβαρύνει και τελικά θα τα φορτώσει στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων, αφήνοντας για πολλοστή φορά στο απυρόβλητο τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τον μεγάλο πλούτο, το τραπεζικό, εφοπλιστικό κλπ κεφάλαιο.

Ειδικότερα για τον χώρο της Ακτοπλοΐας καλούμε την κυβέρνηση αναφορικά με την επιχειρούμενη μείωση των οργανικών συνθέσεων να παγώσει και να ακυρώσει άμεσα οποιαδήποτε απόπειρα παραπέρα μειώσεων των συνθέσεων στην Ακτοπλοΐα διότι μια τέτοια μεθόδευση θα αποτελέσει αιτία πολέμου για τους Ναυτεργάτες και την ΠΕΝΕΝ και έτσι θα την αντιπαλέψουν με όλες τις δυνάμεις τους.

Επίσης να ξεχάσει και να εγκαταλείψει η υποταγμένη πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ τα περί εμπλοκής σε μια διαβούλευση - διαπραγμάτευση με το Ναυτεργατικό κίνημα που θα αποσκοπεί στο πόσο μεγάλη ή μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των συνθέσεων και επ’ αυτού να έχει το θράσος να αναζητά δίαυλο διαλόγου και συναίνεσης!!!

Απευθύνουμε προσκλητήριο ενότητας και αγώνα σε όλον τον Ναυτεργατικό μας κόσμου ο οποίος πρέπει να είναι στις επάλξεις και σε πλήρη ετοιμότητα, μέσα και έξω από τα καράβια, για να αποκρούσουν τους σχεδιασμούς και την επίθεση της κυβέρνησης, των εφοπλιστών και των τοκογλύφων δανειστών συμμάχων τους.

Η ΠΕΝΕΝ προσανατολίζεται άμεσα στην οργάνωση αγώνων και απεργιακών κινητοποιήσεων και καλεί τον κλάδο και τους Ναυτεργάτες σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Με εντολή Διοίκησης

                                           Ο Πρόεδρος                                 Ο Γεν. Γραμματέας

                              Νταλακογεώργος Αντώνης                    Κροκίδης Νικόλαος


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου