Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Στο ΚΑΣ η πρόταση Μπουτάρη για τις αρχαιότητες του μετρό Θεσσαλονίκης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την επόμενη Τρίτη, αφού, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που δημοσιεύτηκε χθες στον κόμβο του υπουργείου Πολιτισμού, εντάσσεται για συζήτηση η έγκριση της πρότασης του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στον σταθμό "Βενιζέλου" του μετρό της πόλης.

Το θέμα αναπέμφθηκε προς συζήτηση στο ΚΑΣ μετά την πάγια θέση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, του Δήμου Θεσσαλονίκης, των αρχαιολόγων και γενικά της επιστημονικής κοινότητας και φορέων της πόλης να μην αποκοπούν και μεταφερθούν οι αρχαιότητες από τον φυσικό τους χώρο, όπως προέβλεπαν υπουργικές αποφάσεις των Κ. Τζαβάρα και Π. Παναγιωτόπουλου επί συγκυβερνήσεων της Ν.Δ. με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έχει προσφύγει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, που κατέθεσε στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία, την οποία και βρήκε σύμφωνη, την πρότασή του για αναβολή λειτουργίας του σταθμού Βενιζέλου και τη μετατροπή του σε ένα ανοιχτό μουσείο στο οποίο κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης θα μπορούν να θαυμάσουν την μοναδική και μοναδικής αρχαιολογικής σημασίας βυζαντινή "Μέση Οδό", διαπιστώνοντας τη διαχρονία του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης από τους ρωμαϊκούς και πρώτους βυζαντινούς χρόνους.

"Πρέπει να διασωθούν οι αρχαιότητες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η πρόταση συνδέεται με την πλατεία Μπεζεστενίου, την πλατεία του Αλκαζάρ και την Παναγία Χαλκέων έτσι που δημιουργείται μια αρχαιολογική πλάζα, κατά την έκφραση του Ν. Ξυδάκη, η οποία εν συνεχεία συνδέει τη Ρωμαϊκή Αγορά δημιουργώντας έναν υπέροχο αρχαιολογικό περίπατο ανάμεσα σε ρωμαϊκά, βυζαντινά, οθωμανικά ευρήματα που αναδεικνύει την ιστορία της πόλης" μας λέει ο Γιάννης Μπουτάρης, που από την πρώτη στιγμή έχει δραστηριοποιηθεί για τη διάσωση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

Η αναπομπή στο ΚΑΣ είναι ουσιαστικά η μόνη οδός προκειμένου να σωθεί η "Μέση Οδός", αφού η μεταφορά τους στην οποία επέμεναν οι συγκυβερνήσεις της Ν.Δ. ομού μετά της Αττικό Μετρό, σήμαινε, όπως επέμενε πρώτα απ' όλους η αρχαιολογική κοινότητα, την καταστροφή ουσιαστικά του σπουδαίου μνημείου. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου