Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Κύπρος: Μόλις στο 3%, οι μετακινήσεις με τη δημόσια συγκοινωνία

Ελάχιστοι επιλέγουν για τη μετακίνηση τους τα κυπριακά λεωφορεία παρά τη δαπάνη δεκάδων εκατομμυρίων τον χρόνο για ενίσχυση των δημοσίων συγκοινωνιών και παρά τις ενέργειες που γίνονται για την αναβάθμισή τους. 

Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία του τμήματος οδικών μεταφορών που εξασφάλισε η StockWatch, το ποσοστό της χρήσης των λεωφορείων επί του συνόλου των μετακινήσεων μειώθηκε το 2014 στο 2,77% από 2,95% το 2013. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στην Αμμόχωστο (5,54%), ενώ το χαμηλότερο στη Λάρνακα 1,19%. 

Οι δημόσιες συγκοινωνίες στηρίζονται κυρίως στις επαρχιακές εταιρείες λεωφορείων και, με βάση παλαιότερους υπολογισμούς, κοστίζουν τουλάχιστον € 55 εκ. ετησίως. 

Το αρμόδιο υπουργείο κάνει προσπάθειες αναβάθμισης των δημοσίων συγκοινωνιών. Βραχυπρόθεσμα, επιδιώκει τη βελτιστοποίηση των διαδρομών, μέσω της μείωσης των άγονων γραμμών και της αύξησης της συχνότητας των διαδρομών, οι οποίες έχουν πυκνότερη επιβατική κίνηση. 

Μεσοπρόθεσμα, εκτιμά ότι η ανανέωση του στόλου, η βελτίωση των υποδομών (στάσεις, σταθμοί, χρήση τεχνολογίας στα λεωφορεία), η βελτίωση της εικόνας της υπηρεσίας στο ευρύ κοινό και η αύξηση της επιβατικής κίνησης, όπως και η μείωση των επιδοτήσεων, θα βοηθήσουν να ενισχυθεί το όλο εγχείρημα. 

Το υπουργείο βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης της προσφοράς για την εφαρμογή της τηλεματικής στα λεωφορεία, κάτι που θα δώσει το δικαίωμα, με πραγματικά στοιχεία να μπορεί να σχεδιαστεί η βέλτιστη πολιτική όσον αφορά τα εισιτήρια, τις διαδρομές και γενικότερα την εξυπηρέτηση του κοινού. 

Προς το παρόν, τα στοιχεία που δίνονται είναι στη βάση διαφόρων παραδοχών. Το υπουργείο αναμένει ότι με την εφαρμογή του συστήματος θα μπορούν να δίνονται πλήρη στοιχεία με απόλυτη ακρίβεια όσο αφορά την επιβατική κίνηση, των αριθμό των εισιτηρίων, την ώρα άφιξης του λεωφορείου στη στάση και στον τερματισμό. 

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, οι μετακινήσεις με λεωφορεία το 2014 μειώθηκαν στα 24,3 εκ. από 25,8 εκ. το 2013. Οι μετακινήσεις σύμφωνα με τα πληρωμένα εισιτήρια αυξήθηκαν στα 23,8 εκ. απο το 2014 16,2 εκ., το 2013, ενώ οι μετακινήσεις σύμφωνα με την εκτίμηση για δικαιούχους μειώθηκαν στις 476 χιλ. από 9,6 εκ. 

Τον Ιανουάριο του 2014 εφαρμόστηκε το μαθητικό εισιτήριο και έχει αλλάξει η εκτίμηση για τον αριθμό των δικαιούχων δωρεάν μεταφοράς (δραστική μείωση καθώς μέχρι τότε οι μαθητές μεταφέρονταν δωρεάν) και έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις με τη χρήση εισιτηρίου. 

Ο αριθμός των εισιτηρίων δεν αφορά χρηματικό ποσό αλλά εκτίμηση αριθμού μετακινήσεων. Αναφορικά με το ωράριο διαδρομών, το υπουργείο αναφέρει ότι δεν μπορεί λόγω της απουσίας της τηλεματικής να υπάρχει ακριβής ώρα άφιξης του λεωφορείου στη στάση, κάτι που θα επιλυθεί με την εγκατάσταση του συστήματος. 

Περαιτέρω βελτίωση της υπηρεσίας, εκτιμά, θα επιτευχθεί επίσης με την κυκλοφορία καινούργιων λεωφορείων στους δρόμους. Σε μερικές επαρχίες είναι έντονο το φαινόμενο του γερασμένου στόλου, διαγνώστηκε το πρόβλημα εγκαίρως από το υπουργείο και είναι στον δρόμο προς επίλυση του. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER