Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Τουρκία: Tοποθετούν «κουμπιά πανικού» σε λεωφορεία των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών

Έπειτα από σχετική υπόδειξη τοπικού Εισαγγελέα, το Κέντρο Συντονισμού Δημόσιων Συγκοινωνιών του δήμου των Αδάνων στη Νότια Τουρκία αποφάσισε την εγκατάσταση κουμπιών έκτακτης ανάγκης, γνωστών και ως «κουμπιών πανικού», σε όλα τα οχήματα των αστικών δημόσιων συγκοινωνιών με στόχο την προστασία των γυναικών από σεξουαλικές, και όχι μόνο, επιθέσεις.

Αφορμή για την ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας αποτέλεσαν η αποτρόπαιη δολοφονία της 20χρονης φοιτήτριας Οζγκεκάν Ασλάν, τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς και η σεξουαλική παρενόχληση μιας 17χρονης κοπέλας η οποία επιβιβάστηκε σε ένα λεωφορείο για μεταβεί σε νοσοκομείο της πόλης.

Το πτώμα της εικοσάχρονης Ασλάν εντοπίστηκε απανθρακωμένο από τις Αρχές στην κοίτη ενός ποταμού στην όμορη επαρχία της Μερσίνης, δύο ημέρες μετά τη δολοφονία της από τον οδηγό του λεωφορείου στο οποίο είχε επιβιβαστεί για να επιστρέψει στο σπίτι της από τη σχολή της. Αφότου αποπειράθηκε να την βιάσει, ο οδηγός του λεωφορείου την μαχαίρωσε μέχρι θανάτου ενώ στη συνέχεια έκαψε το άψυχο σώμα της. 

Κατά την ομολογία του ο αδίστακτος δολοφόνος προσδιόρισε πως στο έγκλημά του είχε συνεργούς έναν φίλο του και τον ηλικίας 50 ετών πατέρα του.

Η δολοφονία της νεαρής κοπέλας προκάλεσε τον αποτροπιασμό της τουρκικής κοινής γνώμης με χιλιάδες ανθρώπους να συμμετέχουν σε πορείες και διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ανά την Τουρκία διαμαρτυρόμενοι για τη βία κατά των γυναικών.

Στο πλαίσιο των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν από τις Αρχές των Αδάνων με στόχο τον περιορισμό των κρουσμάτων σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών, οι οδηγοί των τοπικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα υποχρεούνται να υπόκεινται σε ψυχολογικά τεστ και εξετάσεις ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER