Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Βρετανία: Δέκα χρόνια από τις επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από τις επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου, που στοίχισαν τη ζωή σε 56 ανθρώπους και άφησαν πίσω τους 700 τραυματίες.

Στο Χάιντ Παρκ βρίσκεται το μνημείο με τα ονόματα των θυμάτων.

Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν δεν μπορούν να ξεχάσουν τις τρομακτικές στιγμές που έζησαν.

«Πως το ότι μου στέρησαν τα πόδια μου και κυρίως το ότι στέρησαν τις ζωές αθώων ανθρώπων μπορεί να εξυπηρετήσει το σκοπό τους; Δεν βλέπω κάποιο αποτέλεσμα από αυτήν την τραγωδία που ζήσαμε στο Λονδίνο πριν από δέκα χρόνια, και συνεχίζω να τη βλέπω σε όλο τον κόσμο» δήλωσε μια γυναίκα που επέζησε.

Οι επιθέσεις αποτελούν την μεγαλύτερη και πολύνεκρη επίθεση στο μεταφορικό σύστημα στην ιστορία της αγγλικής πρωτεύουσας.

Αστυνομικοί, πυροσβέστες και μέλη των πρώτων βοηθειών που έσπευσαν στα σημεία των επιθέσεων δεν μπορούν να ξεχάσουν τις εικόνες που αντίκρισαν.

«Ήταν σαν σκηνή από πολεμική ταινία. Υπήρχαν σοροί που δεν μπορούσαν να αναγνωριστούν, ανθρώπινα μέλη πεταμένα σε όλο το χώρο. Αδιάβροχα κάλυπταν τους νεκρούς. Είχα τελειώσει την εκπαίδευσή μου πριν από δύο μήνες και έπρεπε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη σφαγή» δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής πυροσβέστης, Σταύρος Μαραγκός.

Στις 08:50 τρεις βόμβες εξερράγησαν σε χρονική απόσταση πενήντα δευτερολέπτων μεταξύ τους σε τρία τρένα του Μετρό του Λονδίνου. Μια τέταρτη βόμβα εξερράγη σε λεωφορείο σχεδόν μία ώρα αργότερα στις 09:47 στην Πλατεία Τάβιστοκ.

Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν τοποθετημένοι σε σακίδια. Η πυροδότηση των εκρηκτικών μηχανισμών έγινε σχεδόν σίγουρα από τους βομβιστές με το χέρι και ήταν σκόπιμες επιθέσεις αυτοκτονίας.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από 4 Βρετανούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι είχαν ως κίνητρο την εμπλοκή της Βρετανίας στον Πόλεμο του Ιράκ.  ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου