Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Σιδηρόδρομος: Για σκάνδαλο στο έργο της Σήραγγας Όθρυος επιμένει ο κ. Νικολόπουλος

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος σχετικά με το έργο της Σήραγγας Όθρυος. 

Στην ερώτηση του ο κ. Νικολόπουλος ρωτά τον Υπουργό Υποδομών αν προτίθεται να καταλογίσει ευθύνες για τις "νομοθετικές κατά παραγγελίες των εθνικών εργολάβων πρωτοβουλίες" που όπως επισημαίνει συγκαλύπτουν σκάνδαλο.

Μιλά για παράνομα "τεράστια ποσά" τα οποία εισέπραξαν οι ανάδοχοι των έργων για την κατασκευή της Σήραγγας Όθρυος και για συγκάλυψη του σκανδάλου ενώ μιλά ακόμα και για "φάμπρικα Διαιτησιών" και αναρωτιέται αν ο αν.Υπουργός αναλάβει κάποια σχετική πρωτοβουλία.

Τέλος, επιτίθεται και στους υπαλλήλους της ΕΡΓΟΣΕ τους οποίους ο κ. Νικολόπουλος χαρακτηρίζει "επίορκους που όμως παραμένουν στη θέση τους συνεχίζοντας απτόητοι το έργο της υποστήριξης των συμφερόντων των εθνικών εργολάβων παρά την εν τω μεταξύ άσκηση εναντίον τους ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος".

Το έργο της σήραγγας Όθρυος
Το έργο δημοπρατήθηκε τον Δεκέμβριο του 2005, με προϋπολογισμό 324 εκατ. ευρώ (χωρίς αναθεώρηση και ΦΠΑ), το 2006 ανατέθηκε στη μειοδότρια εταιρεία Άκτωρ (μέση έκπτωση 35,31%) και η σύμβαση υπεγράφη το 2007 (σύμβαση 470/2007) με οικονομικό αντικείμενο 209 εκατ. ευρώ.

Το έργο της Σήραγγας Όθρυος με φορέα υλοποίησης την ΕΡΓΟΣΕ, περιελάμβανε την κατασκευή υποδομής από χιλιομετρική θέση 14+000 έως χιλιομετρική θέση 25+000 (Μεγάλη Σήραγγα) της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων» στο τμήμα Λιανοκλάδι - Δομοκός, ουσιαστικά το δυσκολότερο τμήμα του εκσυγχρονισμού στο νέο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το έργο περιελάμβανε την κατασκευή πέντε σιδηροδρομικών γεφυρών, συνολικού μήκους 1,8 χλμ., καθώς και την κατασκευή της υπόγειας δίδυμης σήραγγας. 

Το έργο ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2014 ενώ πλέον σε εξέλιξη είναι η εργολαβία-σκούπα, με την οποία θα ολοκληρωθεί η επιδομή, υποδομή, σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση στη νέα γραμμή και κάνει την απόσταση Αθήνα - Θεσσαλονίκη να καλύπτεται σε περίπου 3 ώρες και κάτι.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου