Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Σε έξι χρόνια (τουλάχιστον) η ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης!

Στις δυσκολίες, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του «Ποταμιού» Χριστίνας Ταχιάου, τονίζοντας ότι το μετρό θα ολοκληρωθεί (στην καλύτερη περίπτωση) σε έξι χρόνια!

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του Χρ. Σπίρτζη 
Από εκεί και πέρα, το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης αποτελεί πραγματικά ένα έργο πρότυπο για το πώς δεν πρέπει να γίνονται τα έργα.

Στην ίδια κατηγορία είναι η πλειοψηφία των έργων που ξεκίνησαν με αυτούς τους όρους επί υπουργίας του κ. Σουφλιά και κρατούν ακόμη και σήμερα όμηρο όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια έχουμε κι άλλη επίκαιρη ερώτηση από άλλο Βουλευτή για έργα ίδιας κατηγορίας. Θα πρέπει να τα εντάξουμε κάποια στιγμή και να βγάλουμε ένα σύγγραμμα.

Τι να πρωτοπούμε για αυτό το έργο; 
Αυτό το έργο ξεκίνησε να δημοπρατηθεί ως συγχρηματοδοτούμενο το ’92 και όχι το 2006. Στη συνέχεια, κατοχυρώθηκε το ’99. Το 2002 έληξε η σύμβαση παραχώρησης και μετά ήρθε η λύση του 2006. Το 2004 στην πραγματικότητα επαναδημοπρατήθηκε σαν δημόσιο έργο.

Το 2006 κατοχυρώθηκε στην κοινοπραξία. 
Φτάσαμε, λοιπόν, να έχουμε ένα έργο που η σύμβαση του έγινε το 2006, να ανέρχεται στα 900.000.000 ευρώ. Προβλεπόταν τα αρχαιολογικά έργα να τελειώσουν σε ένα χρόνο και με προϋπολογισμό 15.000.000 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή τα έργα αρχαιολογίας έχουν ξεπεράσει τα 140.000.000 ευρώ περίπου κι έχει ο Θεός! Και το έργο, αν βρούμε λύση, θέλει άλλα έξι χρόνια περίπου, για να ολοκληρωθεί.

Υπάρχουν διεκδικήσεις από την Κοινοπραξία 670.000.000 ευρώ στα 900.000.000 ευρώ που είναι η σύμβαση και έχουμε κλείσει το δέκατο χρόνο ήδη. Έχει υλοποιηθεί το 55% των έργων πολιτικού μηχανικού και 0% των ηλεκτρομηχανολογικών έργων.

Βέβαια, όσοι έχουν εμπλακεί σε αυτό το έργο κάνουν και δηλώσεις: «Τι θα κάνετε;». Αγωνιούν κιόλας. Τι έχουν κάνει και πού έχουν φτάσει το έργο και την πόλη και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης δεν το βλέπει κανείς.

Τώρα, τι έχουμε κάνει; 
Έχουμε κάνει αρκετές συναντήσεις. Δυστυχώς, η Κοινοπραξία ακόμη και στις δεσμεύσεις που πήρε σ’ αυτές τις συναντήσεις σε σχέση με τους εργαζόμενους, δεν είναι συνεπής. 

Έχει οριστεί μία Επιτροπή, η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα τις συνεδριάσεις της με χρονικό ορίζοντα δεκαπέντε έως είκοσι ημερών, για να σταματήσει όλο αυτό το γαϊτανάκι των εβδομήντα διαιτησιών που έχουν κάνει αίτηση να γίνουν και να βρεθεί μία οριστική λύση, χωρίς να ανατραπεί η υπάρχουσα σύμβαση, αλλά με το να μπορέσει και ο εργολήπτης -αντί για έξι χρόνια θα έχει ένα έργο δεκαέξι χρόνια- να καλύψει τα πάγια έξοδα που προβλέπονται από τη νομοθεσία και να απεμπλακεί το έργο.

Αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή, κι ελπίζω σε μία βδομάδα με δέκα μέρες να έχουμε μια ευτυχή κατάληξη σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, για να μην αναγκαστούμε να πάμε σε άλλες λύσεις, που επί της ουσίας θα έχουμε αρκετές καθυστερήσεις.

Όμως, το ότι στάλθηκε μία επιστολή για το έργο -καλά έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί κάνει τη δουλειά της- δεν σημαίνει και απένταξη του έργου. Η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης χρηματοδοτείται από πόρους τριών προγραμματικών περιόδων.

Πιο συγκεκριμένα: 
Η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι μεγάλο έργο κι έχει συγχρηματοδοτηθεί από το Γ΄ ΚΠΣ και από το ΕΣΠΑ ως έργο-γέφυρα, σύμφωνα με τις σχετικές ιδρυτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βάσει των αντίστοιχων αιτήσεων επιβεβαίωσης χρηματοδοτικής ενίσχυσης για τις δύο προγραμματικές περιόδους.

Έχει διασφαλιστεί η συνέχεια της συγχρηματοδότησής του ως έργο phasing από πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 και του ΕΣΠΑ 2014-2020, με ανάλογη σχετική εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, καθώς και με τη συμπερίληψή του στον κατάλογο μεγάλων έργων του εγκεκριμένου επιχειρησιακού προγράμματος 2014-2020 ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Επομένως, θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 ως έργο phasing, σύμφωνα με την σχετική εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάσει της αντίστοιχης αίτησης επιβεβαίωσης χρηματοδοτικής ενίσχυσης.

Αυτό δε που θα κινδυνεύσει είναι αν δεν επιταχύνουμε κι εμείς τις διαδικασίες είτε για να βρούμε λύση με την Κοινοπραξία είτε για να πάμε σε μία άλλη λύση που δεν την ευχόμαστε.

Δευτερολογία 
Τι δεν έχετε καταλάβει; Δεν εξαρτάται από εμάς. Δεν το έχετε καταλάβει αυτό. Εάν εξαρτιόταν μόνο από εμάς, θα το είχαμε λύσει.

Το ελληνικό δημόσιο και σε αυτό το έργο και στα υπόλοιπα που σας είπα και στους αυτοκινητόδρομους είναι δεσμευμένο με συγκεκριμένες συμβάσεις. 

Δεν κάνει, λοιπόν, ότι θέλει το ελληνικό δημόσιο. Και δεν έχουμε μπει ακόμη στην επαναστατική περίοδο μη δέσμευσης από συμβάσεις. Σιγά σιγά μπορεί να μπούμε και σε αυτή. Εγώ δηλαδή δεν το αποκλείω, με αυτές τις συμβάσεις που έχουμε.

Αλλά από την άλλη πλευρά δεν πρόκειται να ενδώσουμε. Και θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ, επειδή σας σέβομαι, να μην «υπηρετήσετε» το παιχνίδι όσων θέλουν μέσω της κοινωνίας, της πόλης και των εργαζομένων να πιέσουν την Κυβέρνηση, προκειμένου να έχουμε τις μέγιστες δυνατές διεκδικήσεις και οφέλη από μια γρήγορη εκκίνηση άρον-άρον του έργου, τα προβλήματα του οποίου εκκρεμούν σχεδόν είκοσι χρόνια.

Δηλαδή, τι θα λέγατε; Να πηγαίναμε να πούμε «πάρτε 670 εκατομμύρια που διεκδικείτε και λύθηκαν όλα αύριο»;

(…) Θέλω, όμως, να το καταλάβετε αυτό, επειδή σε πάρα πολλά έργα πιέζεται η Κυβέρνηση τώρα να βρει μια λύση, γιατί απολύουν τους εργαζόμενους.

Δεν είναι το μόνο έργο που απολύουν εργαζόμενους. Οι εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας είχαν δεσμευτεί σε εμένα -και ήταν μπροστά άλλοι δέκα άνθρωποι- όσο κρατούν οι διαπραγματεύσεις αυτές να μην απολύσουν κόσμο. Και απέλυσαν την άλλη στιγμή!

Λοιπόν, δεν θα πάμε σε μια λογική, επειδή απολύουν κόσμο ή επειδή πιέζουν την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και έχουμε μία πόλη «μπάχαλο» μια δεκαετία τώρα, να βρούμε άρον-άρον λύση αύριο, προκειμένου να υποκύψουμε στις πάρα πολύ μεγάλες διεκδικήσεις που έχει και το έργο αυτό και τα άλλα ομοειδή έργα στην Πάρα-Ιόνια Οδό μέσα από μια διαδικασία συνεχούς χρονοτριβής.

Σας λέω, λοιπόν, ότι αυτό που έχουμε κάνει είναι ότι ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα διαπραγματεύσεις μαζί τους. Ορίστηκε επιτροπή και το χρονοδιάγραμμα είναι να ολοκληρώσει τις εργασίες της σε δεκαπέντε ημέρες. 

Αν καταλήξουμε σε συμφωνία γι’ αυτά που προβλέπονται από το νόμο και τη σύμβαση που έχει η συγκεκριμένη κοινοπραξία, έχει καλώς, συνεχίζεται το έργο. Αν δεν καταλήξουμε, θα πάμε σε άλλες λύσεις. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου