Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Απότομο φρενάρισμα στα έσοδα του ΟΑΣΑ

«Όλα λειτουργούσαν στη λογική της απαξίωσης οποιουδήποτε φορέα ανήκει στο Δημόσιο και αυτό πρέπει να ανατραπεί» σχολίασε ο αν. υπουργός Χρήστος Σπίρτζης
Έλλειμμα, που μπορεί να φτάσει και το 20% έως το τέλος του 2015, έχει ήδη προκαλέσει στα οικονομικά των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας η νέα τιμολογιακή πολιτική, η οποία εφαρμόστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και εξελίσσεται σε «καυτή πατάτα» στα χέρια της σημερινής πολιτικής ηγεσίας στον τομέα των μεταφορών.

Το σενάριο της προηγούμενης κυβέρνησης προέβλεπε σημαντική αύξηση εσόδων, ποντάροντας στην ενίσχυση της επιβατικής κίνησης από τις χαμηλότερες τιμές στα εισιτήρια και τις μηνιαίες κάρτες του μετρό. 

Στην πράξη, όμως και με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι επιβάτες αυξήθηκαν μόλις 1,4% και τα έσοδα δεν αναπληρώθηκαν από την αύξηση κατά 50% των μηνιαίων καρτών που ίσχυαν σε λεωφορεία και τρόλλεϋ. 

Η γλώσσα των αριθμών
Από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) προκύπτει ότι την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου τα έσοδα μειώθηκαν κατά 0,16% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2013 και στην ουσία ανέκοψαν τη θετική πορεία που είχε καταγραφεί από την αρχή του χρόνου.
Να σημειωθεί ότι -ειδικά στη ΣΤΑΣΥ, τον φορέα που διαχειρίζεται το μετρό, τον Ηλεκτρικό και το τραμ- το πρώτο εννεάμηνο του 2014 τα έσοδα παρουσίαζαν αύξηση 17% και αποδείχθηκαν καθοριστικός παράγοντας, για να διαμορφωθούν τα συνολικά έσοδα του δωδεκαμήνου στα 217,16 εκατ. ευρώ, 5,7% περισσότερα σε σχέση με το 2013.

Το «τοπίο» έγινε πιο σαφές τον Ιανουάριο. 
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, τον πρώτο μήνα του 2015 τα έσοδα κατέγραψαν συνολική μείωση 9,44% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2014 και ήταν πιο έντονη στο απαξιωμένο δίκτυο των λεωφορείων-τρόλεϊ, που έφτασε το 14,78%, αλλά και στη ΣΤΑΣΥ η πτώση ήταν 6,83%. 

Η απερχόμενη διοίκηση του Οργανισμού αποδίδει το γεγονός στις εκλογές και επικαλείται τα στοιχεία του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, αναφέροντας ότι στο εκλογικό αυτό δίμηνο η πτώση ήταν γύρω στο 15%. 

«Απαξίωση τέλος»
O αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σπίρτζης
«Όλα λειτουργούσαν στη λογική της απαξίωσης οποιουδήποτε φορέα ανήκει στο Δημόσιο και αυτό πρέπει να ανατραπεί. Θα έλεγα ότι δεν χρειαζόμαστε περισσότερα κονδύλια, αλλά μεράκι και κυρίως καλύτερη διαχείριση, συνείδηση και προστασία του δημόσιου συμφέροντος», σχολίασε στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σπίρτζης και πρόσθεσε: 

«Εξετάζουμε την ελεύθερη μετακίνηση των ανέργων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αναζητούμε ευρωπαϊκά κονδύλια και αυτό είναι πιο εύκολο στην πρωτεύουσα που έχουμε δημόσιο φορέα».

Κάλεσε επίσης τους πολίτες να προστατεύσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες πληρώνοντας το εισιτήριό τους.

Στο αρμόδιο υπουργείο -σύμφωνα με πληροφορίες- εξετάζονται σενάρια αλλαγών στη σημερινή τιμολογιακή πολιτική των οριζόντιων μειώσεων. Μελετάται, μεταξύ άλλων:
  • Μείωση των εισιτηρίων στο ένα ευρώ για μετακινήσεις μέσα στα όρια του γνωστού μας δακτυλίου. Η τιμή του 1,20 θα διατηρηθεί για μετακινήσεις ως τα όρια του λεγόμενου «ολυμπιακού δακτυλίου» (στα όρια του ευρύτερου κέντρου), αλλά θα αυξηθεί στα 2 ευρώ για διαδρομές που τον ξεπερνούν, όπως οι γραμμές που εξυπηρετούν τα Μεσόγεια και την παραλιακή ζώνη.
  • Εξετάζεται επίσης η επιβολή τέλους στα έσοδα των στεγασμένων χώρων στάθμευσης που λειτουργούν μέσα στον δακτύλιο. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστούν πόροι για την ενίσχυση των συγκοινωνιών, σε συνδυασμό με την καλύτερη εμπορική εκμετάλλευση των υποδομών των συγκοινωνιών, όπως είναι οι διαφημίσεις σε συρμούς και σταθμούς του μετρό, ενοικιάσεις χώρων κλπ. 


Ανανέωση στόλου
Σήμερα υπάρχουν μόνο 1.750 λεωφορεία, από τα οποία τα 350 βρίσκονται σε μόνιμη βλάβη
Προτεραιότητα δίνεται στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του συστήματος μεταφορών. Το 2009 η τότε ΕΘΕΛ διέθετε 2.150 λεωφορεία, από τα οποία μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα 1.900.

Σήμερα έχουν απομείνει μόνο 1.750, από τα οποία τα 350 βρίσκονται σε μόνιμη βλάβη και άλλα 550 αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα οχήματα να περιορίζονται σε 1.200.

Ως το 2016 αναμένεται να αποσυρθούν 235 λεωφορεία. Η λύση βρίσκεται στην αγορά 300 νέων οχημάτων, συνολικού ύψους 77 εκατ. ευρώ, που πρέπει να δρομολογηθεί από τώρα, αφού η διαδικασία των διαγωνισμών διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια.

Η ΟΣΥ, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, διαθέτει 5.442 εργαζομένους, όταν το 2009 μόνον το προσωπικό της ΕΘΕΛ έφτανε τα 6.564 άτομα. Με αυτές τις ελλείψεις, στα λεωφορεία μπορεί να καλυφθούν μόνο 2.300 βάρδιες την ημέρα, όταν το 2009 έφταναν τις 3.700.

Οι επιβάτες ταλαιπωρούνται, περιμένοντας στις στάσεις και για να βελτιωθεί το σύστημα χρειάζεται η άμεση πρόσληψη 330 οδηγών και 120 τεχνιτών.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου