Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Σε κατασκευή ο πρώτος υπόγειος σταθμός του Προαστιακού Αθηνών στο ΖΕΦΥΡΙ

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε η κατασκευή ενός νέου Προαστιακού Σταθμού εντός του άξονα Κιάτο-Αεροδρόμιο. Πρόκειται για τον σταθμό ΖΕΦΥΡΙ ο οποίος κατασκευάζεται ήδη μέσω της εργολαβίας της Β` φάσης ανάπτυξης του Θριάσιου Πεδίου.

Το έργο με αυτόν τον τρόπο "κλειδώνει" τη χρηματοδότηση του που εκτιμήθηκε σε 7,818,979.83 ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση ο σταθμός θα χρηματοδοτηθεί από το Ε.Π Ενίσχυση Υποδομών Προσπελασιμότητας - Ενέργειας" του Ε.Π. "Αττική" και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο σταθμός κατασκευάζεται επί της Αττικής Οδού ενδιάμεσα στους σταθμούς ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ και ΣΚΑ/ΑΧΑΡΝΑΙ και θα είναι ο μοναδικός "υπόγειος σταθμός" του δικτύου του Προαστιακού καθώς βρίσκεται μέσα σε cut&cover της Αττικής Οδού.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η λειτουργία του σταθμού προβλέπεται μέσα στο καλοκαίρι του 2016.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 
Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τις εργασίες κατασκευής του κτιρίου επιβατών και του περιβάλλοντα χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Ζεφυρίου, που χωροθετείται επί της ν.δ.σ.γ. Αθηνών-Κορίνθου.

Πρόκειται για τον σιδηροδρομικό σταθμό που θα κατασκευαστεί στο Ζεφύρι, εντός υπάρχουσας κατασκευής, τύπου cut & cover με κατακόρυφες προσβάσεις από την επιφάνειά της. Το κατασκευασμένο cover & cut εκτείνεται από την Χ.Θ. 3+580.00 ως την Χ.Θ. 4+018.50.

Στο έργο περιλαμβάνονται η υπόγεια αποβάθρα, οι κλίμακες πρόσβασης στις αποβάθρες και τα κτίρια στέγασης των εισόδων προς αυτές. Περιλαμβάνεται η κατασκευή των οικοδομικών εργασιών, των στεγάστρων και των Η/Μ εγκαταστάσεων του σταθμού.

Οι Η/Μ εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνονται στο έργο είναι οι εξής:
  • Εγκαταστάσεις ύδρευσης – άρδευσης 
  • Εγκαταστάσεις αποχέτευσης ακαθάρτων & αποστράγγισης ομβρίων
  • Εγκαταστάσεις κλιματισμού (θέρμανση – ψύξη – αερισμός)
  • Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις Ισχυρών Ρευμάτων (ηλεκτροφωτισμός – κίνηση)
  • Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις Ασθενών Ρευμάτων (αντικλεπτικά συστήματα μόνον για τον σταθμό των Λιοσίων)
  • Εγκαταστάσεις πυρασφάλειας (πυρόσβεση & πυρανίχνευσης)
  • Εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας – Γειώσεις
  • Ανελκυστήρες – Κυλιόμενες κλίμακες- τις επιμερισμένες στο παρόν έργο, για την περίοδο υλοποίησης αυτού, επιλέξιμες λειτουργικές δαπάνες της ΕΡΓΟΣΕ (τακτικές αποδοχές, εργοδοτικές εισφορές, ενοίκια χώρων γραφείων, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση και φυσικό αέριο) μέχρι συνολικού ποσοστού 4% του επιλέξιμου Π/Υ.
ΠΗΓΗ: ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER