Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Χρόνο ζητά το υπουργείο Υποδομών για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Να κερδίσει χρόνο προκειμένου να ξεκαθαρίσει το γενικό «τοπίο» επιδιώκει το υπουργείο Υποδομών, στο θέμα του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

O αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σπίρτζης συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους των δύο σωματείων εργαζομένων στο έργο και τους ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει άμεσα επιτροπή διαπραγμάτευσης για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από την Αττικό Μετρό, την ανάδοχο κοινοπραξία και τον κατασκευαστή.

Η επιτροπή, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, θα καταθέσει ένα πόρισμα σε 15 ημέρες και μετά η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει την επανεκκίνηση (με την έγκριση ενός νέου χρονοδιαγράμματος) ή την επαναδημοπράτηση του έργου.

Επικεφαλής της επιτροπής θα είναι ο γ.γ. Δημοσίων Έργων Γιώργος Δέδες. Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε στους εργαζομένους ότι θα προχωρήσει σε νομοθετικές αλλαγές, ώστε να μπορεί να συσταθεί επιτροπή παρακολούθησης του έργου.

Ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο απένταξης του έργου, ο κ. Σπίρτζης απάντησε αρνητικά. Αφορμή ήταν πρόσφατη επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον γ.γ. ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση, σχετικά με τους πόρους της α’ φάσης των εργασιών. Προκειμένου να μην απωλέσει 300 εκατ. ευρώ η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της α΄φάσης έως τον Απρίλιο 2017.

Η κοινοπραξία προχώρησε σε 60 απολύσεις στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ έθεσε τους εργαζόμενος στις αρχαιολογικές εργασίες σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου