Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΚΥΠΡΟΣ: Αποσύρονται τα παλιά λεωφορεία από τους δρόμους

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, παραδέχτηκε πως υπάρχει θέμα με τα παλιά λεωφορεία και δήλωσε πως το Υπουργείο του, αποφάσισε να προχωρήσει με τη διαδικασία ή αγοράς ή ενοικίασης 100 μικρών λεωφορείων, τα οποία θα παραχωρηθούν στις εταιρείες στις διάφορες πόλεις ώστε να προχωρήσουν στην απόσυρση των παλαιών λεωφορείων.

"Ευελπιστούμε ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου όταν θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αυτά τα λεωφορεία να κυκλοφορούν τους δρόμους μας", είπε. 

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η πρόθεση του Υπουργείου είναι να προχωρήσει με την αγορά μικρών λεωφορείων και στη συνέχεια, αν κριθεί αναγκαίο, θα αγοραστούν επιπλέον λεωφορεία μεγαλύτερα σε μέγεθος.

Το κράτος θα πληρώσει 
Αναφορικά με το κόστος της αγοράς των συγκεκριμένων λεωφορείων, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες επιδοτούνται από το κράτος και συνεπώς ακόμα και αν τα αγόραζαν οι εταιρείες, η Κυβέρνηση θα επωμιζόταν το κόστος. 

"Έχουμε αποφασίσει, αντί να αγοράσουν οι ίδιες εταιρείες τα λεωφορεία, θα τα αγοράσουμε ή θα τα ενοικιάσουμε εμείς. Αυτό γίνεται και σε χώρες του εξωτερικού", είπε και ξεκαθάρισε πως αυτά τα λεωφορεία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τις άλλες εταιρείες, όταν προκηρυχθεί νέα σύμβαση το 2020.

Μεταχειρισμένα 10 ετών 
Ερωτηθείς για το κόστος, είπε πως έχει γίνει ήδη μια αρχική διαβούλευση με κάποιες εταιρείες, ωστόσο, δεν αποκάλυψε το ύψος του κονδυλίου, παραπέμποντας σε μεταγενέστερο στάδιο καθώς γίνεται αξιολόγηση κατά πόσον θα αγοραστούν καινούρια ή θα ενοικιαστούν. 

Είπε ακόμα ότι "μπορεί να ενοικιαστούν μεταχειρισμένα μέχρι δέκα ετών, για τα οποία στόχος είναι οι εταιρείες εισαγωγής είναι να αναλάβουν και τη συντήρησή τους".

GPS στα λεωφορεία 
Σε ότι αφορά στο σύστημα GPS στα λεωφορεία, ο κ. Δημητριάδης είπε πως στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να εφαρμοστεί αυτή η τεχνολογία, η οποία θα υποστηρίζεται και σε εφαρμογές σε κινητά. "Από τη στιγμή", είπε, "που δεν θα εγκατασταθούν από την αρχή ηλεκτρονικές πινακίδες σε όλες τις στάσεις, σίγουρα θα πρέπει να γίνεται από υπηρεσίες μέσω του Ίντερνετ".

Χαιρετίζει το ΔΗΚΟ 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου χαιρέτισε την ενέργεια του Υπουργείου Μεταφορών, γιατί - όπως είπε - "αυτή έχει να κάνει και με την ασφάλεια αυτών που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία". "Επιτέλους μετά από πολλές πιέσεις προς το Υπουργείο Μεταφορών αποφασίστηκε η αγορά 100 καινούργιων μικρών λεωφορείων σε αντικατάσταση ισάριθμων παλαιών λεωφορείων ηλικίας από 30 μέχρι 40 χρονών, που χρησιμοποιούν οι ανάδοχοι μεταφορών".

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου