Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Η πρώτη μέρα λειτουργίας του Μετρό στην Αθήνα (35 σπάνιες φωτογραφίες)

Είχε μία αφύσικη καλοκαιρία στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιανουαρίου 2000. «Μαζί με το μετρό έφτασαν και οι αλκυονίδες» έγραφε η Ελένη Μπίστικα στη στήλη της στην «Καθημερινή».

Πραγματικά, για εκείνες τις τελευταίες ημέρες του πρώτου μήνα της νέας χιλιετίας η κυβέρνηση Σημίτη είχε προγραμματίσει την έναρξη της λειτουργίας των δύο γραμμών του μετρό της Αθήνας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, για να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στο μεγάλο γεγονός, επέτρεψε τη δωρεάν μετακίνηση των επιβατών. Η επίσημη δικαιολογία ήταν «να εξοικειωθεί το κοινό με το νέο μέσο». 

Κανένας, όμως, κυβερνητικός παράγοντας ή στέλεχος της Αττικό Μετρό δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που συνέβη εκείνο το ιστορικό, τελικά, Σαββατοκύριακο: εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν τους 14 απαστράπτοντες σταθμούς, έχοντας κάνει υπομονή οκτώ χρόνια, όσο κράτησαν, δηλαδή, οι εργασίες κατασκευής του σημαντικότερου έργου υποδομής για την Αθήνα μετά τον πόλεμο, γράφει στη LIFO ο Δημήτρης Ρηγόπουλος. Ο κόσμος που είχε επισκεφθεί ως το μεσημέρι το νέο δίκτυο του μετρό, είχε φτάσει το 1.000.000. 


Η κατασκευή των δύο νέων, υπόγειων γραμμών μετρό, ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1992. 
Με την πρώτη λειτουργία τους το 2000, η γραμμή των ΗΣΑΠ αποτέλεσε τη Γραμμή 1 ενός νέου δικτύου Μετρό, αποτελούμενου από τρεις συνολικά γραμμές. Οι δύο νέες γραμμές κατασκευάστηκαν με γενική ευθύνη της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Γραμμή 2 «ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΣΕΠΟΛΙΑ» 

Γραμμή 3, «ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ-ΣΥΝΤΑΓΜΑ», συνολικού μήκους 13 χλμ. με 14 Σταθμούς. 

Το Νοέμβριο του 2000 προστίθεται στο δίκτυο το τμήμα της Γραμμής 2 ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΔΑΦΝΗ, μήκους 5 χλμ. με 5 νέους Σταθμούς, ενώ την ίδια χρονιά ιδρύεται η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ A.E. (θυγατρική εταιρεία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.) με σκοπό να διαχειριστεί τη λειτουργία του συστήματος. 

 H Γραμμή 3 (ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ-ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ) επεκτείνεται υπογείως προς τα βόρεια (κατά 5,9 χλμ.) έως τον Σταθμό ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ και από εκεί οι νέοι συρμοί του Μετρό αναδύονται στην επιφάνεια και μέσω των Γραμμών του Προαστιακού Σιδηροδρόμου φθάνουν στον Σταθμό του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος". 

Η Γραμμή 2 (ΣΕΠΟΛΙΑ-ΔΑΦΝΗ) επεκτείνεται στα δυο της άκρα και το Μετρό πλέον φθάνει δυτικότερα στο σταθμό Ανθούπολη (Περιστέρι) και νοτιότερα στο σταθμό Ελληνικό.


Καθημερινά περίπου 938.000 επιβάτες εξυπηρετούνται από τις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό, ενώ η Γραμμή 1 των ΗΣΑΠ (μήκους 25,6 χλμ. με 24 Σταθμούς) εξυπηρετεί αντίστοιχα 460.000 επιβάτες. 

Με το Μετρό χρειάζονται μόλις 14 λεπτά για να καλυφθεί η απόσταση Σύνταγμα-Χαλάνδρι, ενώ με το αυτοκίνητο η ίδια απόσταση καλύπτεται σε 45 λεπτά σε ώρες αιχμής. 

Ο ετήσιος μέσος όρος επιβιβάσεων είναι περίπου 136 εκατομμύρια. Έχει υπολογιστεί, ότι η λειτουργία του ΜΕΤΡΟ μείωσε κατά 71.000 τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, που εισέρχονται στο κέντρο της πόλης ή ισοδύναμα μείωσε την κίνηση με Ι.Χ. κατά 335.000 οχήματο-χιλιόμετρα ημερησίως. Λόγω του ΜΕΤΡΟ, οι ρύποι από τα οχήματα μειώθηκαν κατά 8% μέσον όρο. 

Επέκταση Γραμμής 3 προς Πειραιά 
Η γραμμή 3 του Μετρό από την Αγία Μαρίνα προς τον Πειραιά, είναι συνολικού μήκους 7,6 χλμ με 6 σύγχρονους σταθμούς. 

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 730.000.000 ευρώ σε περιοχές του Δήμου Πειραιά και των Δήμων της ευρύτερης περιοχής (Νίκαια, Κορυδαλλός, Αγ. Βαρβάρα) που σήμερα έχουν έντονα προβλήματα κυκλοφορίας και χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης από ΜΜΜ. 

Με την κατασκευή της επέκτασης του Μετρό προς τον Πειραιά θα εξυπηρετούνται καθημερινά 132.000 επιβάτες, ενώ ο συνολικός χρόνος από το Λιμάνι έως το Αεροδρόμιο θα διανύεται με το Μετρό μόλις σε 45 λεπτά. 

Επιπρόσθετα, με τη λειτουργία του έργου θα κυκλοφορούν καθημερινά περίπου 23.000 ΙΧ οχήματα λιγότερα, επιφέροντας αντίστοιχα μείωση των ρύπων CO2 κατά 119 τόνους ημερησίως. 

Ιδιαίτερα δε, στο Σταθμό Πειραιά προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό Συγκοινωνιακό Κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δύο γραμμές Μετρό (Γραμμή 1 και Γραμμή 3), το Λιμάνι , τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και το Τραμ, το οποίο προβλέπεται επίσης να διέλθει από την περιοχή αυτή, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς. Θέσεις Σταθμών Αγία Βαρβάρα Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου (Αγ. Ελεούσα) Κορυδαλλός Πλατεία Ελευθερίας Νίκαια Πλατεία Ελ. Βενιζέλου Μανιάτικα Αιτωλικού & Μαυρομιχάλη Πειραιάς Λιμάνι (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ) Δημοτικό Θέατρο Γρηγορίου Λαμπράκη. 

Δείτε 35 σπάνιες φωτογραφίες

Όταν έφτασε ο Μετροπόντικας στον σταθμό του Ευαγγελισμού. Στην φώτο απο αριστερά ο τότε Υφ.ΠΕΧΩΔΕ Μ.Λουκάκης, ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ.Λαλιώτης και ο Πρόεδρος του Αττικό Μετρό Κος Κίκηρας. 

Ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ.Λαλιώτης μπροστά απο το TBM με τους εργαζόμενους για την κατασκευή του Μετρό.

Βούλιαξε κυριολεκτικά το περίπτερο επί της οδού Πανεπιστήμιου 44 , κατά την διάρκεια των έργων του μετρό. 

Τον σταθμό του Μετρό Ακαδημίας είχε την δυνατότητα να επισκέπτεται ο κόσμος τα Σαββατοκύριακα και να δει την εξέλιξη των εργασιών.

Από την τελετή αφίξεως του μετροπόντικα στον σταθμό της Πανόρμου. Στην τελετή παραβρέθηκε η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ εκπρόσωποι άλλων Υπουργείων, των κατασκευαστριών εταιρειών κ.α. 

Από την επίσκεψη του ΥΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη στη σήραγγα του μετρό στου Μακρυγιάννη, όταν έφτασε ο μετροπόντικας. Στην φωτογραφία οι εργάτες ανοίγουν σαμπάνια μπροστά στον μετροπόντικα. 

Από την επίσκεψη του τότε υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη στη σήραγγα του μετρό στου Μακρυγιάννη.

Ο Κ. Λαλιώτης μπροστά στον μετροπόντικα. 

Όταν έφτασε ο μετροπόντικας στο Σύνταγμα. 

Η Αττικό Μετρό παρουσιάζει τις εξελίξεις των εργασιών στους (από αριστερά) Λ. Κίκηρα, Γ. Γανωτή, Γ. Δασκαλάκη και Δ. Αβραμόπουλος. 

Από την επίσκεψη του τότε Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στο ΜΕΤΡΟ, στο σταθμό Δεληγιάννη. Στην φωτογραφία ο Κ. Σημίτης φθάνει στον σταθμό Σεπολίων. 

Ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, ξεναγεί στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ στην πλατεία Συντάγματος άτομα με αναπηρία και ενημερώνει για τα μέτρα πρόσβασης των ατόμων στους συρμούς. 

Η πλατεία μπροστά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά τα έργα του Μετρό. 

Ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης έκανε "μια βόλτα" εκείνο το πρωί στην διαδρομή Πεντάγωνο - Σύνταγμα με τους συρμούς του μετρό. Στην φώτο ο Κ. Λαλιώτης αγοράζει εισιτήριο. 

Από την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Μετρό. 

Από την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Μετρό. 

Από την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Μετρό.

Από την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Μετρό. 

Από την επίσκεψη του Προεδρείου της Βουλήςστο Μετρό. Στην φώτο ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης με την οδηγό του συρμού. 

Από την επίσκεψη του τότε Προέδρου της ΝΔ Κ.Καραμανλή στο μετρό της Αθήνας. 

Από την επίσκεψη του Προεδρείου της Βουλής στο Μετρό. 

Ο Θ. Πάγκαλος και ο Ε. Γιαννόπουλος φθάνουν στα εγκαίνια. 

Από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλο και τον Πρωθυπουργό Κ.Σημίτη έγιναν τα εγκαίνια του Αττικού Μετρό. 

Στιγμιότυπο από τον σταθμό του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος. 

Στιγμιότυπο από τον σταθμό του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος. 

Στιγμιότυπο από τον σταθμό του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος. 

Στιγμιότυπο από τον σταθμό του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος. 

Στιγμιότυπο από τον σταθμό του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος. 

O Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στα εγκαίνια 

O Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στα εγκαίνια 

Ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος

Ηλίας Ψινάκης, Σάκης Ρουβάς και Λάκης Λαζόπουλος στα εγκαίνια 

Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου 

Ειρήνη Παππά 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER