Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Γερμανία: Aπεργία ακινητοποιεί τα τρένα, στο δικαστήριο στρέφεται η εταιρεία

Μόνο ένα στα τρία τρένα κινείται από το πρωί της Πέμπτης στη Γερμανία, καθώς με το ξεκίνημα της τετραήμερης απεργίας των μηχανοδηγών έχουν ήδη παραλύσει οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. 

Κλιμακώνει την σύγκρουση η διοίκηση της εταιρείας σιδηροδρόμων, στρεφόμενη στη Δικαιοσύνη ζητώντας να τεθεί εκτός νόμου η κινητοποίηση.

Την τετραήμερη απεργία για τα επιβατικά τρένα από την Πέμπτη είχε εξαγγείλει το συνδικάτο μηχανοδηγών GDL ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις 5% και μείωση του χρόνου εργασίας. Από την Τετάρτη είχε ξεκινήσει η κινητοποίηση στα φορτηγά τρένα.

Επιπλέον όμως, ένα από τα κεντρικά σημεία της σύγκρουσης είναι η επέκταση του συνδικάτου ώστε να καλύπτει και άλλους κλάδους εργαζομένων στους σιδηροδρόμους.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερης διάρκειας απεργία στους Γερμανικούς Σιδηρόδρομους (DB) στην 20ετή τους ιστορία.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, η διοίκηση της DB ανακοίνωσε πως υπέβαλε αίτημα στη Δικαιοσύνη να κριθεί παράνομη η απεργία. Η διαδικασία θα ξεκίνησει άμεσα και η απόφαση αναμένεται το απόγευμα της Πέμπτης.

Η διοίκηση είχε εκφράσει νωρίτερα δισταγμούς για το βήμα της νομικής προσφυγής, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις τα δικαστήρια κρίνουν υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Από το πρωί, στο σιδηροδρομικό δίκτυο (αστικό και υπεραστικό) καταγράφεται έντονα μειωμένη κίνηση συρμών, με κατά μέσο όρο δύο στα τρία δρομολόγια να μην εκτελούνται. Κατ' αναλογία, η ζήτηση για μία θέση σε υπεραστικά λεωφορεία έχει εκτοξευτεί.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου