Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Στα άκρα η κόντρα οδηγών και διοίκησης υπεραστικού ΚΤΕΛ Λάρισας

Δριμύ κατηγορώ, προς τη διοίκηση του υπεραστικού ΚΤΕΛ Λάρισας, εξαπέλυσαν οι επαγγελματίες οδηγοί της επιχείρησης, καταγγέλλοντας εκβιασμούς της διοίκησης, απολύσεις, βλαπτικές μεταβολές προσωπικού της, εκτεταμένες παραβιάσεις των χρονικών ορίων εργασίας των οδηγών και εξαναγκασμούς αυτών για υπέρβαση ορίων ταχύτητας στα δρομολόγιά τους, με κίνδυνο να απειλείται η ασφάλεια των επιβατών των λεωφορείων.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν , στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ) κ. Θεμιστοκλής Αμπλάς, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λάρισας, κ. Στέφανος Σταβάρας, μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, κ. Τάσος Τσιαπλές, παρουσίασαν ουσιαστικά έναν «πόλεμο» που ξεκίνησε από τη διοίκηση του υπεραστικού ΚΤΕΛ προς τους εργαζόμενούς του, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων αναλυτικότερα τα εξής:

Ο κ. Τσιαπλές υποστήριξε: « Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καταγγέλει την διοίκηση του ΚΤΕΛ Λάρισας, ότι έχει εξαπολύσει εδώ και καιρό, σκληρή επίθεση εναντίον των εργαζομένων και το Σωματείο τους, με απολύσεις, πιέσεις και εκφοβισμό των εργαζομένων, για να επιβάλει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με μειώσεις μισθών έως 40%. Κι’ αυτό μάλιστα σε μια περίοδο, που η επιχείρηση, δηλώνει ότι είχε αύξηση του τζίρου από 2,5 εκατομμύρια το 2006, σε 4,6 εκατομμύρια το 2012.

Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο των εργαζομένων στο ΚΤΕΛ, σωστά δεν αποδέχτηκαν αυτές τις απαιτήσεις της εργοδοσίας, με αποτέλεσμα, από εκεί και πέρα, να βρεθούν αντιμέτωποι με μια σκληρή επίθεση, που έχει στόχο να τους κάμψει και να διαλύσει ουσιαστικά το σωματείο, αφού στην πρώτη γραμμή των πιέσεων βρίσκονται οι συνδικαλιστές.

Μετά την άρνηση υπογραφής ατομικών συμβάσεων και μείωσης των μισθών, η επιχείρηση έκανε 9 εκδικητικές – εκφοβιστικές απολύσεις.

Σε άλλους 2 εργαζόμενους (στον πρόεδρο του Δ.Σ του Σωματείου και σε ένα μέλος του Δ.Σ του σωματείου), επέβαλαν αυθαίρετα αλλαγή ειδικότητας και μείωση μισθού, που συνιστά βλαπτική μεταβολή.

Σήμερα, η διοίκηση του ΚΤΕΛ, προσέφυγε στην επιτροπή του άρθρου 15 του νόμου 1264/82, ζητώντας την άρση της συνδικαλιστικής προστασίας του αναπληρωτή γραμματέα του σωματείου, προκειμένου να τον απολύσει, με ένα κείμενο ανυπόστατων κατηγοριών. Παράλληλα ασκούνται πιέσεις σε εργαζόμενους για να αποχωρήσουν από το σωματείο, ενώ σε όσους προσλαμβάνει θέτει όρο να μην είναι γραμμένοι στο σωματείο!

Σε πολλούς εργαζόμενους με παρότρυνση της διοίκησης, ασκούνται πιέσεις από κάθε μέτοχο στον οδηγό που έχουν στο λεωφορείο να υπογράψει ατομική σύμβαση με μείωση μισθού, γιατί αλλιώς θα απολυθεί.

Η διοίκηση του ΚΤΕΛ, επίσης προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να μην πληρώνει προσαύξηση 75% στο μεροκάματο της Κυριακής στους οδηγούς!

Την ίδια περίοδο, η διοίκηση προσέλαβε 15 περίπου νέους οδηγούς με τον κατώτερο μισθό της ΕΓΣΣΕ, γεγονός που δείχνει ότι έχει δουλειά, άρα δεν στέκει ότι κάνει απολύσεις γιατί μειώθηκε η δουλειά.

Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, αξιώνει την ανάκληση όλων των απολύσεων και των βλαπτικών μεταβολών. Το σταμάτημα των πιέσεων και εκβιασμών προς τους εργαζόμενους και το σωματείο. Να μην υπάρξει καμία μείωση μισθών και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο. Δηλώνει ότι θα είναι στο πλευρό του σωματείου και των εργαζομένων για να υπερασπισθούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και το δικαίωμα στο συνδικαλισμό».

«36.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ»
Εκδίωξη συνδικαλιστών εργαζομένων, από τη διοίκηση του υπεραστικού ΚΤΕΛ Λάρισας, καθώς και προσπάθειές της να διαλύσει το σωματείο τους, κατήγγειλε, ο κ. Αμπλάς, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: « Τραγικές διαστάσεις έχουν πάρει οι πειθαρχικές διώξεις εργαζομένων από τη διοίκηση, για αναληθείς και όχι σημαντικούς λόγους, παρά μόνο για το οικονομικό όφελός της, αφού κατά αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο μισθός τους.

Με αυτόν τον τρόπο, μόνο για το 2013, η διοίκηση κατέφερε να εξοικονομήσει το ποσό των 36.000 ευρώ (αφαιρώντας τα από μισθούς εργαζομένων) και να το βάλει στο ταμείο της.

Παράλληλα, ασκώντας τρομοκρατία η διοίκηση, εκβιάζει τους οδηγούς λεωφορείων να ξεπερνούν το όριο ταχύτητας του ΚΟΚ, στα δρομολόγιά τους, για να φτάσουν πιο γρήγορα στον προορισμό τους, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τον ΟΣΕ, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των επιβατών τους. Τα πρόστιμα που δίνει η Αστυνομία για την παραβίαση των ορίων ταχύτητας σε ελέγχους της, έχουν μειωθεί και αυτό αποτελεί κίνητρο στους εργοδότες να παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Εκτός αυτού, έχουν απολυθεί οδηγοί που δούλευαν χρόνια στα λεωφορεία και στη θέση τους έχουν προσληφθεί νέοι, άπειροι, που κοστίζουν λιγότερο και συγκεκριμένα με μισθό 586 ευρώ το μήνα.

Επίσης με ψευδείς κατηγορίες η διοίκηση έκανε προσφυγή στον αναπληρωτή γραμματέα της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων, για άρση της συνδικαλιστικής του προστασίας, ενώ γενικά όλες οι ενέργειές της δείχνουν ότι αποσκοπεί στην διάλυση του Σωματείου και στην απόλυση όλων των παλιών εργαζομένων, ώστε να μειώσει το κόστος λειτουργίας της, χωρίς να υπάρχει στην επιχείρηση οικονομικό πρόβλημα».

Οι οδηγοί του υπεραστικού ΚΤΕΛ, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, σε κάθε περίπτωση, τόσο για τις απολύσεις όσο και για τις απειλές που δέχονται, ευελπιστώντας να βρουν το δίκαιό τους και να σταματήσει αυτή η κατάσταση.

Εγκυμονεί ο κίνδυνος να ξαναδούμε τραγικά ατυχήματα στους δρόμους, με λεωφορεία, σαν αυτό στα Τέμπη, υπό αυτές τις συνθήκες, ανάφερε πρόεδρος των εργαζομένων κ. Σταβάρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: « Ως οδηγοί δεν κάνουμε εκπτώσεις στην οδική ασφάλεια. Όμως δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες για τους οδηγούς και τους επιβάτες, με τους εκβιασμούς της διοίκησης στους οδηγούς να παραβιάσουν τα όρια ταχύτητας, στα λεωφορεία. Οι εργοδότες θεωρούν το οικονομικό κέρδος και όχι τις ανθρώπινες ζωές υπέρτατο αγαθό…

Ας μπει φρένο στις παράλογες απαιτήσεις, για να μην θρηνήσουμε άλλα Τέμπη!».

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου