Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Μετρό Αθήνας: στο νέο ΕΣΠΑ η γραμμή 4 και η επέκταση προς Ίλιον

Στο υπουργείο Υποδομών κατέληξαν ότι μόνο δυο θα είναι τα έργα για τα οποία θα επιχειρηθεί να μπουν στο επόμενο πακέτο. Πρόκειται αφενός για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 το οποίο είναι ένα ώριμο έργο αφού η Αττικό Μετρό έχει ολοκληρώσει όλες τις μελέτες. Ομως θα πρέπει να βρεθούν 1 δισ. ευρώ. Αφετέρου για την επέκταση της γραμμής 2 προς το Ίλιον και το Καματερό.

Το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς θα διαπερνά την καρδιά εξαιρετικά πυκνοκατοικημένων περιοχών μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων. Το τμήμα έχει σχεδιαστεί ώστε να ξεκινά από το Άλσος Βεΐκου και να καταλήγει στον Ευαγγελισμό με τους εξής σταθμούς: «Άλσος Βεΐκου», «Γαλάτσι», «Κυψέλη», «Δικαστήρια», «Αλεξάνδρας», «Εξάρχεια», «Πανεπιστήμιο» (συμβολή με γραμμή 2), «Κολωνάκι» και «Ευαγγελισμός» (συμβολή με γραμμή 3). Υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί πάνω από 100.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.

Ωστόσο, στο υπουργείο Υποδομών θεωρούν ότι θα ήταν πιο εύκολο να ενταχθεί για χρηματοδότηση μια άλλη, πιο φτηνή άλλα εξίσου σημαντική επέκταση. Αυτή της γραμμής 2 από το Περιστέρι και την Ανθούπολη με κατεύθυνση προς Ίλιον, μήκους 3 χλμ. και κόστους 300 εκατ. ευρώ. Σχεδιάζεται να κατασκευαστούν τρεις σταθμοί στο Ίλιον, τον Άγιο Νικόλαο και τα σύνορα με Καματερό. Ήδη η Αττικό Μετρό έχει ολοκληρώσει τις μελέτες και αναζητείται πλέον πρόγραμμα στο νέο ΕΣΠΑ.

Από εκεί και πέρα, δεν αναμένεται να υπάρξουν τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία, άλλα έργα μετρό στην ελληνική πρωτεύουσα και μπαίνουν στο ψυγείο τα σχέδια για την δημιουργία όλης της νέας γραμμής 4 που από τον Ευαγγελισμό θα συνέχιζε προς Παγκράτι και Ζωγράφου κι από εκεί βόρεια προς Κατεχάκη, Μαρούσι και Πεύκη για να καταλήξει στην Λυκόβρυση και την Εθνική Οδό.

Το συνολικό μήκος της γραμμής 4 αν και όποτε κατασκευαστεί θα είναι 33 χλμ! Αναμένεται πάντως να ενταχθούν στο νέο πακέτο κάποιες επεκτάσεις του Τραμ με αιχμή αυτές από τον Πειραιά προς το Κερατσίνι και το Πέραμα.

Η Αττικό Μετρό θα προχωρήσει και στην υπογειοποίηση του τμήματος της γραμμής 1 Νέο Φάληρο - Πειραιάς και θα προσθέσει στο δίκτυο έναν ακόμη σταθμό στη θέση «Κεράνης». Αναφορικά με τις επεκτάσεις προς Γλυφάδα ή την επέκταση της γραμμής 1 προς Νέα Ερυθραία δεν υπάρχουν μελέτες και για φτάσουμε στο σημείο να δημοπρατηθούν θα χρειαστούν αρκετά χρόνια.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου