Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Οικονομία: Περικοπές συνιστά ο Σταϊκούρας

Σύσταση προς το κράτος προκειμένου να γίνει από το 2014 ο καλύτερος πληρωτής, από τον χειρότερο «μπαταχτσή» που είναι σήμερα, απευθύνει ο Χρήστος Σταϊκούρας για να αποφευχθεί η επιβάρυνση από τα νέα επιτόκια-φωτιά που θα διέπουν τις εμπορικές συναλλαγές.

Αυτό θα φτάνει στο 8,25% (βασικό επιτόκιο ΕΚΤ 0,25% και επιπλέον οκτώ ποσοστιαίες μονάδες) και είναι το ίδιο το οποίο πληρώνουν σήμερα οι φορολογούμενοι για ληξιπρόθεσμα χρέη ή δόσεις προς την Εφορία και τα Ταμεία.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών καλεί υπουργεία και φορείς του Δημοσίου να είναι ιδιαίτερα συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις απέναντι στους προμηθευτές τους, αφού σε διαφορετική περίπτωση τα κρατικά έξοδα αυξάνουν σημαντικά.

Αυτά προβλέπει η εγκύκλιος εκτέλεσης του νέου προϋπολογισμού που απέστειλε το Γενικό Λογιστήριο σε όλους τους φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης. Με την εγκύκλιο δίνονται οδηγίες για την πολιτική αυστηρής λιτότητας που θα πρέπει να ακολουθεί και το 2014 και η οποία βασίζεται:

● Στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές απορρέουν από τις δεσμεύσεις που έχει η χώρα απέναντι στο Μνημόνιο.

● Στη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

● Στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,9 δισ. ευρώ το 2014 από 812 εκατ. ευρώ το 2013.

● Στον αποτελεσματικό έλεγχο των κρατικών δαπανών. Εμφαση δίνεται στις δαπάνες μισθοδοσίας που θα πρέπει να παρακολουθούνται κάθε μήνα για πιθανές μεταβολές προσωπικού (προσλήψεις, μετατάξεις, συνταξιοδοτήσεις). Επίσης, θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω το κόστος στέγασης των κυβερνητικών κτιρίων.

● Στη μη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το Γενικό Λογιστήριο καλεί όλα τα υπουργεία να ενημερώσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2014 τα ποσά που διατέθηκαν γι’ αυτές τις οφειλές στο πλαίσιο ελέγχου που θα ακολουθήσει γι’ αυτές τις χρηματοδοτήσεις.

«Κόψτε ό,τι μπορείτε»

Σε αυτό το πλαίσιο, όλοι οι φορείς θα πρέπει να «κόψουν» ό,τι μπορούν από περιττά έξοδα και να φτιάξουν μηχανισμούς παρακολούθησης των δαπανών έτσι ώστε σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις να λαμβάνονται όλες οι ποινές και τα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί (διοικητικά και διαρθρωτικά) με διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και η δυνατότητα που έχει πλέον η κυβέρνηση για τις περιπτώσεις των «σπάταλων» κρατικών φορέων (αποκλίσεις άνω του 10% για δύο συνεχόμενα τρίμηνα) ή αυτών που δεν αποστέλλουν απολογιστικά στοιχεία να αναστέλλει τις αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου και να τους οδηγεί στην «έξοδο» εφόσον πρόκειται για ΔΕΚΟ ή να ορίζει επόπτες.

Να σημειωθεί ότι το θέμα για την παραδειγματική τιμωρία των Νομικών Προσώπων και των ΔΕΚΟ που αφήνουν ανενημέρωτο το υπουργείο Οικονομικών το έχει θέσει κατά καιρούς η τρόικα.

Ηδη, απόκλιση 6,7 εκατ. ευρώ (ή 2,8% έναντι του στόχου) παρουσίασαν το α’ εξάμηνο του 2013 οι 11 ΔΕΚΟ που παρακολουθούνται από το υπουργείο Οικονομικών. Οι 9 από τις 11 κρατικές εταιρείες (τα ΕΑΣ, που οδεύουν προς αναδιάρθρωση, και η Κοινωνία της Πληροφορίας, δεν απέστειλαν στοιχεία) παρουσίασαν πλεόνασμα 231,9 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πλεόνασμα 238,6 εκατ. ευρώ.

Επίσης, πέντε ήταν οι ΔΕΚΟ που υστέρησαν έναντι του στόχου σε ποσοστό άνω του 10% (Αττικό Μετρό, ΕΡΓΟΣΕ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Οδικές Συγκοινωνίες, ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Στον αντίποδα τρεις ήταν αυτές που υπερέβησαν τους στόχους. Την καλύτερη επίδοση κατέγραψε ο ΟΣΕ, με υπέρβαση κατά 47,6 εκατ. ευρώ και ακολουθούν η Ηλεκτροχημική Κύμης (με υπέρβαση 527.500 ευρώ) και η ΓΑΙΟΣΕ (με υπέρβαση 10.300 ευρώ).

Η «κόκκινη κάρτα»

Αναλυτικότερα, οι ΔΕΚΟ που δέχτηκαν «κόκκινη κάρτα» είναι:

* Αττικό Μετρό. Η απόκλιση κατά 20,3% (ή 15,1 εκατ. ευρώ) οφείλεται στην υστέρηση των εσόδων κατά 10,6%, ενώ οι δαπάνες υποχώρησαν μόλις κατά 4,5%.

* ΕΡΓΟΣΕ. Απέκλινε από τον στόχο κατά 1,5 εκατ. ευρώ ή 69,5%, λόγω της υστέρησης των εσόδων κατά 60,1%, η οποία είναι υψηλότερη της υστέρησης των δαπανών (κατά 59,9%). Σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης, η ΕΡΓΟΣΕ τιμολογεί (βάσει σύμβασης με τον ΟΣΕ) τις λειτουργικές δαπάνες του ΟΣΕ πλέον 10%. Μία υπέρβαση σε συγκεκριμένο λογαριασμό της τάξης του 15,7% αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στην καταβολή αναδρομικών ύψους 276.100 ευρώ.

* Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Είχε προβλεφθεί να έχει πλεόνασμα 2,3 εκατ. ευρώ και τελικά κατεγράφη έλλειμμα 2 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται αποκλειστικά στην υστέρηση των εσόδων κατά 39,5%, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 14,53%.

* Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ). Σημείωσαν απόκλιση 41,6%, με τα έσοδα να υστερούν κατά 17,8% και τις δαπάνες να υποχωρούν κατά 11,3%. Οι ανελαστικές δαπάνες των ανταλλακτικών, καυσίμων και αναλώσιμων είναι αυξημένες κατά 23%, λόγω υποχρέωσης εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου.

* ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η απόκλιση ανήλθε στο 94,9% ή στα 14,7 εκατ. ευρώ και οφείλεται σε υστέρηση των εσόδων κατά 21,3%, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν μόλις κατά 3,6%.

* ΕΛΓΑ. Η απόκλιση ήταν κάτω του 10% (4,1 εκατ. ευρώ ή 9,1%).

Κεντρικός στόχος του νέου προ- υπολογισμού παραμένει η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, το οποίο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και το 2014. Θα φτάσει τα 320 δισ. ευρώ από 321 δισ. ευρώ ή 175,5% του ΑΕΠ φέτος.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου