Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία (τρόλλεϋ) είναι το ιδανικό μέσον αστικής συγκοινωνίας για την πόλη του Πειραιά.


                                                  ΤΡΑΜ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΡΟΛΛΕΫ
Οι τραμ-ο-λάγνοι αδυνατούν να απαντήσουν στο ερώτημα : «γιατί τραμ και όχι τρόλεϋ;». Αφού το τρόλεϋ έχει και αυτό την περιβόητη «Σταθερή Τροχιά», κινείται με ηλεκτρισμό (ας υποθέσουμε ότι ο ηλεκτρισμός είναι οικολογικός, δες ετικέτες σχετικές με τον λιγνίτη). Καλύπτει λοιπόν τα ιδεολογήματα του τραμ και επιπλέον μπορεί να φρενάρει, να παρακάμψει εμπόδιο και έχει αυτονομία σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος. Τέλος, επειδή δεν χρειάζεται Αντικραδασμική Προστασία δεν κόβει δέντρα και πεζοδρόμια.

Στο παραπάνω ερώτημα οι τραμ-ο-λάγνοι, επαναλαμβάνουν την κλασσική συνθηματολογία για το «κακό αυτοκίνητο», την «Ευρώπη» και την «οικολογία».

Η αλήθεια βρίσκεται στο ότι οι παρεμβάσεις για το τρόλλεϋ αφήνουν ελάχιστο κέρδος στους «εργολάβους», για αυτό δεν έχει αναπτυχθεί η οικολογική φιλολογία γύρω από αυτό. 

Τελικά το τρόλεϋ επειδή ως ΜΜΜ δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια κέρδους (άρα και μίζες), δεν μπορεί να ενταχθεί στα «μεγάλα έργα» και ζει στο περιθώριο. 

Όμως υπάρχουν και οικολόγοι καλών προθέσεων που δεν ταυτίζονται με τους εργολάβους και τι πολυεθνικές. Ας δούμε έναν από αυτούς.

H άποψη ενός Πειραιώτη οικολόγου για το τραμ

Από την προσφυγή μας στο ΣΤΕ

Ο Καμπάνης Ανάργυρος είναι παλαιό μέλος των Οικολόγων Πράσινων, Πειραιώτης, γνωστός για το ήθος του και την ανεξαρτησία του από τα μεγάλα συμφέροντα. Το εμπεριστατωμένο του πόνημα «ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ» (βλ. αυτό προσκομιζόμενο και επικαλούμενο), εμπνέεται από τις αρχές της οικολογίας, του περιορισμού της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου (σελ. 12), της διατήρησης των πεζοδρομίων και του πράσινου. Στο κεφάλαιο «2.- ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ» (σελ. 8,9), συγκρίνει τα ηλεκτρικά λεωφορεία, δηλ. τα τρόλλεϋ, με το τραμ και με προσεκτικά και σοβαρά επιχειρήματα απορρίπτει το τραμ.

Παραθέτουμε κατωτέρω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα που αφορά στις προτεινόμενες λύσεις για τον Πειραιά:
«Σταδιακή απόσυρση όλων των κοινών λεωφορείων και αντικατάστασή τους με σύγχρονα, άνετα, τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρικά λεωφορεία (τρόλλεϋ). Όλα τα κοινά λεωφορεία, είτε χρησιμοποιούν ως καύσιμο την βενζίνη, είτε το πετρέλαιο, ή το φυσικό αέριο, εκπέμπουν, λίγο ή πολύ, καυσαέρια, διοξείδιο του άνθρακα και ρυπαίνουν τον αέρα, όπως και τα αυτοκίνητα, ενώ τα τρόλλεϋ (ηλεκτρικά λεωφορεία) δεν ρυπαίνουν, είναι αθόρυβα και κατά την κίνησή τους δεν προκαλούν κραδασμούς. Τα ηλεκτρικά λεωφορεία (τρόλλεϋ) είναι το ιδανικό μέσον αστικής συγκοινωνίας για την πόλη του Πειραιά.

Δεν χρειάζονται τα τραμ μέσα στα διαμερίσματα και στις συνοικίες της πόλης του Πειραιά, που με την βαριά υποδομή τους, το μεγάλο κόστος εγκατάστασης, τα υποχρεωτικά σκαψίματα στους δρόμους για την τοποθέτηση των σιδηροτροχιών τους, την αδυναμία τους σε στοιχειωδώς απαραίτητους ελιγμούς κίνησης μέσα σε μια πόλη σαν τον Πειραιά, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα καλούνται να λύσουν.”

«Πάντως σε κάθε περίπτωση, για τα μέσα αστικών συγκοινωνιών, η πρώτη προτίμηση είναι οπωσδήποτε τα σύγχρονα, άνετα, τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρικά λεωφορεία (τρόλλεϋ) και όχι τα κοινά λεωφορεία, όχι τα τραμ. 

Διότι τα ηλεκτρικά λεωφορεία (τρόλλεϋ) δεν ρυπαίνουν, ενώ τα κοινά λεωφορεία ρυπαίνουν. 
Τα ηλεκτρικά λεωφορεία (τρόλλεϋ) είναι εντελώς αθόρυβα, δεν προκαλούν καθόλου κραδασμούς, είναι ευέλικτα, ενώ τα τραμ δεν είναι ευέλικτα και γι’ αυτό είναι ακατάλληλα για κυκλοφορία στα διαμερίσματα και στις συνοικίες της πόλης. Για την εγκατάσταση των ηλεκτρικών λεωφορείων (τρόλλεϋ) δεν απαιτούνται μεγάλες δαπάνες, ενώ για την εγκατάσταση των τραμ απαιτούνται μεγάλες δαπάνες, ασύμβατες με την παρούσα οικονομική συγκυρία.

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία (τρόλλεϋ) δεν χρειάζονται βαριά υποδομή, ενώ τα τραμ βέβαια χρειάζονται βαριά υποδομή. Των ηλεκτρικών λεωφορείων (τρόλλεϋ) δεν είναι χρονοβόρα η εγκατάσταση, ενώ των τραμ η εγκατάσταση είναι πολύ χρονοβόρα. Για την εγκατάσταση των ηλεκτρικών λεωφορείων (τρόλλεϋ) δεν προηγείται καμία αναστάτωση στους δρόμους με σκαψίματα τοποθέτησης σιδηροτροχιών, ενώ για την εγκατάσταση των τραμ προηγείται για μακρό χρονικό διάστημα μεγάλη αναστάτωση στους δρόμους, με αναγκαστικά σκαψίματα τοποθέτησης σιδηροτροχιών, άλλοτε στην κεντρική ζώνη και άλλοτε σε πλευρική ζώνη των δρόμων. Μάλιστα σε περιπτώσεις, κατά την έως τώρα εμπειρία τέτοιων έργων εγκατάστασης τραμ που πραγματοποιήθηκαν, έχουν αναφερθεί και κοψίματα/καταστροφή δένδρων.»

ΠΗΓΗ: troleatzis


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου